“Tothom creu que paguem fortunes a Tona”

El president de la UE Tona, Quim Carandell, està decidit a escriure la present i futura història d’una entitat tant modesta com exemplar

Quim Carandell assumeix la seva vuitena temporada al capdavant de l'entitat d'Osona amb només 28 anys d'edat // FOTO: UE Tona
Quim Carandell assumeix la seva vuitena temporada al capdavant de l’entitat d’Osona amb només 28 anys d’edat // FOTO: UE Tona

@ManuelSeguraM

La seva joventut és insultant en un món on abunden els presidents eterns que es creuen els amos de les entitats. Pocs n’hi ha que puguin treure pit per ser president, patrocinador i, fins i tot, jugador del seu filial, però els 28 anys de Quim Carandell poden amb tot. La seva exquisida educació li ha començat a donar resultats i li ha servit per a trobar el seu lloc en el futbol català.

Ningú sap on està el sostre d’aquesta entitat referent per a la comarca d’Osona i que desitja marcar el camí triomfal enfront d’històrics com Vic o Manlleu. La seva primera aparició en Tercera Federació es va viure amb dificultats la passada temporada i de tot això ha pres nota Carandell i un grup tècnic extraordinari.

LA SANA AMBICIÓ DE CARANDELL

La gent li continua felicitant pel carrer o ja hi ha qui li dona algun pal?

Ja comencen a haver-hi ‘pals’ encara que hi ha molta il·lusió i la gent de Tona coneix les nostres aspiracions. Cal superar-nos, ser competitius i intentar ser millor club i millor equip.

(El cinquè per l'esquerra)- El més jove dels presidents de Tercera té el seu lloc al carrer sicília // FOTO. FCF
(El cinquè per l’esquerra)- El més jove dels presidents de Tercera té el seu lloc al carrer sicília // FOTO. FCF

President, patrocinador, jugador de Tercera Catalana. A vostè li hi han de ‘fer la pilota” des que s’aixeca!

No. La veritat és que m’he envoltat de gent serena i assenyada i, si m’han de dir veritats i el que no fem bé, es diu. Reflexionem tots, valorem i executem entre tots.

“LA GENT DE TONA CONEIX LES NOSTRES ASPIRACIONS”

Tots vam poder veure l’excel·lent reportatge de TV3 sobre la seva empresa familiar (Novatilu) i vam poder escoltar el seu pare, ‘l’artista’ de l’obra. Una persona clau per a l’actual president del Tona i per a tota la zona d’Osona.

El meu pare és un home d’impulsos tant en l’àmbit familiar com empresarial i, a nivell futbol, li haig de frenar una mica. Li faig reflexionar i, encara que en el futbol està sempre darrere i està molt motivat, faig jo molt més que ell.

Ricard Farrés i Quim Caradell,
Ricard Farrés (tècnic) i Quim Caradell, (president) de l’equip osonenc // FOTOS : UE Tona

7 anys com a president, 8a temporada, 28 d’edat, imaginem que li demanaran el carnet d’identitat quan entri al carrer Sicília?

Encara ho fan, sí, encara que des que hem pujat a Tercera, el Sr. Soteras i companyia ja comencen a conèixer la meva cara. Soc molt jove, però, crec, que em coneixen més pel meu nom que per la cara.

“A LA CATALANA JA COMENCEN A CONÈIXER-ME”

Primer, la part esportiva. Primer curs en Tercera i onzena plaça, a només 3 del descens. És el que li corresponia a un nouvingut?

Crec que sí. Després d’una primera volta en la qual sumem la majoria de punts i va sorprendre més d’un, en la segona va augmentar el respecte i ens va dificultar molt. Tots podem estar contents.

El discurs del màxim dirigent del club és superar l'onzena plaça del curs passat // FOTO: UE Tona
El discurs del màxim dirigent del club és superar l’onzena plaça del curs passat // FOTO: UE Tona

En resum: balanç obligat, positiu i negatiu?

Positiu.

Ser el tercer equip més golejat (51) ha facilitat les decisions?

Portem dos anys amb molts gols encaixats, però els compensàvem amb els favorables. En Tercera no és tan fàcil encara que enguany ens hem reforçat bé enrere i serà un plus perquè no tornem a ensopegar en la mateixa pedra.

“TANT DE BO NO ENSOPEGUEM A LA MATEIXA PEDRA”

El primer golejador ha estat Marc Roquet amb 7 dels 36 totals. Molt pocs, president?

Sí, però teníem a Nil, Adrià i Dídac (5)… això ens va servir per a compensar

Una imatge triomfadora de l?equip dirigit per Ricard Farrés // FOTO: UE Tona
Una imatge triomfadora de l?equip dirigit per Ricard Farrés // FOTO: UE Tona

Quina nota li posa vostè a Marc Francolí, Ricard Farrés i a la mateixa plantilla?

L’objectiu es va complir i, encara que un 10 seria molt, els qualificaria amb un 9. S’ha de ser generós amb la gent que t’envolta i, especialment, amb la gent honesta que treballa en el món del futbol.

“JO QUALIFICARIA AMB UN 9 A TOT EL GRUP”

Temporada 2023- 2024. És mantenen 8 jugadors, però han fitxat qualitat i experiència al punt que ja és li col·loca com a favorit. Admet aquesta etiqueta?

Ni de bon tros. No controlo els pressupostos de la resta d’equips, però segur que estem en la zona mitjana. Hem fet fitxatges de renom per la categoria, ja que hem buscat gent que viu molt prop de Tona. Tots els que volíem i crèiem que es podien ajustar han vingut. Exemple: Guillem ha vingut des de la FE Grama i ara té el camp a 10 minuts o David Aroca, a 20′ de Peralada. Tothom creu que paguem fortunes i tot ha estat més per comoditat i creença en el projecte. Només es valora l’econòmic però no la inversió en temps.

El Tona s'ha reforçat de manera molt seriosa per a aquesta temporada 2023-2024 // Foto: @FundacioUETona
El Tona s’ha reforçat de manera molt seriosa per a aquesta temporada 2023-2024 // Foto: @FundacioUETona

“HEM FET FITXATGES DE RENOM, SÍ”

Com es compleix un pressupost que, en l’àmbit social, està sota mínims (quants té?

Hi ha pujada de socis des de Primera Catalana (70), ara, en Tercera, som uns 200 i volem arribar als 300. No deixem de ser un poble de 8.000 habitants, però la implicació amb el primer equip de tots és important. Pujar a Tercera ens ha donat nom, els patrocinadors ens segueixen i ens ajuden, i a la comarca es parla de nosaltres. Els contactes de l’empresa també ens tiren una mà i és important retornar alguna cosa a la societat.

Ah, i està la RFEF, aquests 60.000€ més quilometratge més pilotes cobreixen una tercera part, si no més,… o estem equivocats?

Una tercera part, exacte. És una bona ajuda i cal reconèixer la bona feina de Rubiales.

Clar que també rebre subvencions anul·la la crítica. Per això, si li canvien el reglament de la competició, a dues jornades per al final, ningú protesta ni diu res contrari al poder.

Correcte. Amb una Lliga de 18 equips hi haurà més competició, però, com a president, és un mes més a pagar. Ho compensen, és cert, i soc conscient.

Quim (Tona) i Xevi Carandell (Manlleu), tots dos presidents, nebot i oncle, respectivament // FOTO: Q.C.
Quim (Tona) i Xevi Carandell (Manlleu), tots dos presidents, nebot i oncle, respectivament // FOTO: Q.C.

“CAL MILLORAR L’11a POSICIÓ DE LA TEMPORADA PASSADA”

Quim Carandell ja té experiència suficient per a parlar del nostre futbol català. Llaura parlem. Però, en resum, aquest Tona 2023- 2024 ha de complir un objectiu. Quins?

Millorar l’11a posició de la temporada passada i els últims partits ens diran. Quedarien vuit equips per sota i seria un notable.

A veure, que vostè sap el que diu i el que ha de dir. Si els ingressos federatius han pujat de 15,9 M€ a 20,3 M€ (4,4M€), com s’explica que el benefici s’hagi reduït d’1,5 M€ a 70.000 euros?

Suposo que la gent que controla tot això ho sabrà millor, però, o s’ha repartit entre els clubs, o perquè s’ha contractat més gent. Les despeses generals de la FCF s’han augmentat, però tampoc sabria dir-te cap a on. Finalment és l’Assemblea qui aprova tot això.

“LA FCF? LLEGEIXES I VEUS COSES QUE NO ET VOLS CREURE”

Quan Carandell llegeix que s’han utilitzat partides pressupostàries a la FCF per a espiar a rivals electorals i/o treballadors, tanca els ulls?

Ara m’has ‘matat’ i no sé què dir-te. És evident que llegeixes i veus coses que no et vols creure. Fins que no surti una sentència un fa com si no ho veiés.

Carandell vol arribar als 300 socis durant aquesta temporada // FOTO: UE Tona
Carandell vol arribar als 300 socis durant aquesta temporada // FOTO: UE Tona

Disculpi’m per ficar-li en aquestes ‘guerres’, de veritat. Què li produeix mirar el futbol des de la realitat de ser l’equip d’Osona que juga en la categoria més alta?

Em produeix orgull i satisfacció sabent que hi ha clubs amb més història. Però el treball i la perseverança amb aquest grup dona resultats.

“NOMÉS PROMETO TREBALL I DEDICACIÓ”

Un tòpic per a acabar encara que sempre ho agraeix l’aficionat. Des de de la presidència del Tona, què pot prometre?

Prometo treball i dedicació per a fer créixer al club des de la base i crear un referent futbolístic en tota la Catalunya central. No cal posar-se límits i treballar la base perquè és la base del futur i créixer. Ara es parla també del nostre filial i de la gent de baix, aquest és el camí.