Primera Catalana: el descens, l’únic en joc

La Primera Catalana arriba a la seva jornada final amb algunes places de descens per decidir, ja que la zona alta no té misteris

Primera Catalana: Turó Peira - Artesa Lleida
Turo Peira i Artesa Lleida se la juguen al grup 2 de Primera Catalana // FOTO; @migueelphoto97 (Turó Peira)

Arriba la jornada 30 a Primera Catalana i l’interès queda centrat a la zona baixa. Amb Manlleu, San Mauro i Vilanova com a campions dels tres grups, l’ascens està decidit en un 75%. Quedarà una plaça en joc al play-off que jugaran els tres segons de grup –Argentona, Martinenc i At. Sant Just– i el millor tercer, el San Juan At. de Montcada.

Pel que fa al descens, cal recordar que baixen quatre equips a cada grup. A més, el pitjor dotzè dels tres grups haurà d’esperar a saber la seva sort, ja que es trobarà en plaça de descens no compensat. En acabar la jornada 29, l’equip que es trobaria en aquesta posició seria el Prat B, empatat a punts amb l’Escola Bosc de Tosca del grup 1 però amb pitjor diferència general de gols.

Analitzem, grup a grup, la situació del descens, amb equips ja condemnats a les tres opcions de la categoria.

Primera Catalana: Ciutat Esportiva Blanes
La Ciutat Esportiva de Blanes serà l’escenari d’un partit a vida o mort // FOTO: CD Blanes

PRIMERA CATALANA 1, EL PARTIT DE LA MORT

Classificació dels implicats

 • 11. Banyoles (37 punts)
 • 12. EF Bosc de Tosca (34)
 • 13. Blanes (34)

Partits a seguir (diumenge 19, 17.00 h.)

 • Banyoles – Roses
 • Blanes – EF Bosc de Tosca

Cardedeu, Mataró i Begur són els tres primers descendits en aquest grup. Els primers, amb 31 punts, encara podrien sumar 34, però matemàticament no podrien pujar més enllà de la tretzena plaça, malgrat que abans de començar la jornada Blanes i Escola Bosc de Tosca també tenen aquesta xifra de punts i els vallesans guanyarien a tots dos la diferència particular de gols.

I quin és el motiu d’això? Que Blanes i Bosc de Tosca no poden acabar tots dos amb aquests 34 punts, ja que el calendari ha deparat que es vegin les cares a la Ciutat Esportiva blanenca. Un partit d’alta tensió perquè qui perdi, baixa de categoria sense remissió. I en cas d’empat, tenint en compte que a la primera volta van acabar 2-2, seria el Blanes qui descendiria. La diferència de gols general no es mouria i seria de -13 pels garrotxins i -16 pels blanencs.

Si es produís aquest empat, també quedaria clar que l’Escola Bosc de Tosca acabaria amb 35 punts i hauria d’estar pendent als altres grups per saber si l’afectava el descens no compensat. I si un o l’altre guanyen aquest ‘partit de la mort’, també haurien d’esperar… o no, en el cas de l’Escola Bosc de Tosca, que podria tenir com a ‘aliat’ al Roses.

Primera Catalana: CE Banyoles 2023-2024
El Banyoles no es pot confiar contra el Roses // FOTO: CE Banyioles

MIRANT CAP A L’ESTANY

Amb 37 punts, els de la Garrotxa podrien empatar amb el Banyoles, que té aquesta mateixa quantitat i que juga al Miquel Coromina amb el Roses. Els de l’Estany tenen perduda la diferència particular de gols amb l’Escola Bosc de Tosca. Per tant, amb 37 punts finals i empatats, passarien a ocupar aquesta temuda dotzena plaça, mentre que els de Les Preses serien onzens, totalment salvats.

I el Blanes? Passi el que passi, la seva posició més alta seria la dotzena perquè té perduda la diferència de gols amb el Banyoles. A més, no es pot donar un triple empat a 37 punts per la mateixa raó que no es podia donar el triple empat a 34 entre Bosc de Tosca, Blanes i Cardedeu. L’enfrontament de la darrera jornada entre garrotxins i selvatans ho evita.

Primera Catalana: CF Igualada 2023-2024
L’Igualada ho té gairebé fet però ha d’evitar la dotzena posició // FOTO: CF Igualada

PRIMERA CATALANA 2, PENDENTS DE LA DOTZENA

Classificació dels implicats

 • 10. Turó Peira (37 punts)
 • 11. Igualada (36)
 • 12. Artesa Lleida (35)

Partits a seguir (diumenge 19, 12.00 h.)

 • Turó Peira – Artesa de Segre
 • Igualada – San Juan At. Montcada
 • Artesa de Lleida – Tàrrega

En aquest grup, el descens directe està totalment decidit. Joanenc, Unificació Llefià, Tàrrega i Alguaire jugaran la temporada vinent a la Segona Catalana. Només queda per decidir una dotzena plaça que, en funció de la puntuació final, podria ser de descens no compensat. Els tres aspirants estan separats per un marge de dos punts. I tots tres juguen a casa.

Tant Turó de la Peira com Igualada depenen d’ells mateixos. Guanyant els seus respectius partits, evitarien la posició de risc. L’Artesa de Lleida no, però amb un matís. Ser dotzè amb 38 significa que no seria en cap cas el pitjor dotzè dels tres grups, ja que als altres dos grups de Primera Catalana, la màxima puntuació que pot assolir el dotzè és 37.

Artesa LLeida - Joanenc
L’Artesa Lleida va evitar el descens directe per la diferència de gols amb el Joanenc // FOTO: @ingridseguraphotos (Artesa Lleida)

Per aquest mateix motiu, els del Turó també tenen un altre resultat que els salva, l’empat. Com comentàvem abans, els 38 punts són un garantia de permanència sense esperar compensacions. Podrien acabar dotzens en aquest cas si l’Artesa guanya i l’Igualada puntua, però no haurien de patir. Sí que haurien de fer en cas de derrota i amb la mateixa combinació de resultats. Haurien d’estar pendents d’un possible triple empat a 37 punts amb els dotzens dels altres grups. Decidiria la diferència general de gols.

UNA DIFERÈNCIA SALVADORA

L’empat de l’Igualada tampoc no seria cap obstacle pels de l’Anoia en cas d’acabar dotzens. Es cert que podria haver dos dotzens més amb 37 punts ales altres dos grups, però és ben segur que cap d’ells no tindria la diferència de gols amb què acabarien els anoiencs: +7. Per tant, si puntuen contra el San Juan At. poden respirar. Una altra cosa és en cas de derrota. Si l’Artesa guanya, l’Igualada hauria de defensar els seus 36 punts amb els altres grups. I si l’Artesa empata, amb la diferència de gols particular empatada, només seria dotzé en cas de perdre de vuit o més gols de diferència amb el San Juan At.   

Per tant, qui pitjor ho tindria seria l’Artesa de Lleida si no guanya el Tàrrega, però la salvació és a les seves mans.

Raúl de Amo (Gornal)
Raúl de Amo, tècnic del Gornal, s’ha d’aliar amb les matemàtiques // FOTO: CE L’Hospitalet

PRIMERA CATALANA 3, LA CARAMBOLA DEL GORNAL

Classificació dels implicats

 • 11. Parc (37 punts)
 • 12. Prat B (34)
 • 13. El Catllar (33)
 • 14. Gornal (31)

Partits a seguir (dissabte 18, 17.30 h.)

 • Parc – Martorell
 • Morell – Prat B
 • El Catllar – Sarrià
 • Gornal – Santfeliuenc

El primer grup a entrar en acció serà el qui té més a decidir. En acabar la jornada 29, només s’havien confirmat els descensos de Sarrià i Morell. Dos equips que, per cert, seran jutges a la darrera data de competició, ja que s’enfronten a alguns dels clubs en perill. Queden per assignar dues places de descens directe i una de possible no compensat.

Dels quatre equips que analitzen, només un -el Parc- no pot baixar directament. Pot ser dotzè si perd el seu partit a casa contra el Martorell i, alhora, el Prat B guanya al camp del Morell. El filial potablava supera els barcelonins per la diferència de gols particular. Amb 37 punts, el Parc hauria d’esperar a diumenge per veure si evita ser el pitjor dotzè, cosa que dependria sobretot de l’equip que ocupés aquesta plaça al grup 1 i de la diferència general de gols.

Primera Catalana: Parc 2023-2024
Només una combinació pot complicar la vida al Parc // FOTO: UD Parc

MOLTS FRONTS OBERTS

Qui pitjor ho té és el Gornal. Al filial del CE L’Hospitalet no li val un altre resultat que guanyar el Santfeliuenc. Però això no és tot. Per ser dotzè, necessita que El Catllar no guanyi el Sarrià i, alhora, que el Prat B perdi al camp del Morell. Els de Raúl de Amo tenen guanyada la diferència de gols als pratencs i, en cas de triple empat a 34 punts, també serien dotzens i condemnarien al descens directe a El Catllar i Prat B.

I no acaba aquí la carambola que necessita el Gornal per salvar-se. Hauria d’estar atent diumenge al que passi a la Ciutat Esportiva de Blanes. Si un dels dos rivals del Blanes-EF Bosc de Tosca guanya, els de L’Hospitalet s’asseguren la permanència. Però si hi ha empat, aquest resultat condemna a l’espera d’una compensació al filial de l’Hospi, ja que seria el pitjor dotzè dels tres grups.

COMBINACIONS POTABLAVES

Pel que fa al Prat B, la salvació total passa per guanyar i que el Parc perdi, com comentàvem abans. Si els barcelonins puntuen, el filial pratenc seria dotzè amb 37 punts, amb la qual cosa hauria d’esperar a diumenge per a veure si és el pitjor dotzè dels tres grups. En cas d’empat contra el Morell, quedaria amb 35 punts i podria caure a descens directe si El Catllar guanyés el seu partit. Si no, seria dotzè i a esperar. Finalment, una derrota li podria complicar molt la vida. Només seria dotzè si El Catllar perdés el seu partit i el Gornal no guanyés. Qualsevol altra combinació el condemnaria al descens directe a Segona Catalana.

Per acabar, El Catllar sap que el més alt on pot arribar és la dotzena plaça i que la derrota el condemna al descens directe. Les seves esperances passen per guanyar i esperar que el Prat B no ho faci. O bé per empatar i que el filial pratenc perdi… però alerta! Si a aquesta combinació se li suma un triomf del Gornal, els catllarencs cauen a descens directe en el triple empat a 34 punts.

Primera Catalana: Júpiter - Sant Cugat
Júpiter i Sant Cugat seguiran un any més a la Primera Catalana // FOTO: CE Júpiter

QUI JUGARÀ LA PRIMERA CATALANA 24-25?

Falten encara moltes caselles per omplir. A banda dels equips que no puguin pujar a Lliga Elit, un -o dos- els que baixin des d’aquesta categoria i els qui assoleixin la salvació, s’ha de tenir en compte que la Segona Catalana encara tingui quatre jornades per disputar i encara no s’ha tancat cap ascens matemàtic dels sis possibles. Restaran altres sis que es concretaran al play-off, però no es resoldran fins d’aquí a sis setmanes.

De moment, aquests són els 25 equips que s’hauran de distribuir als tres grups de 16 clubs la temporada vinent,

 • Artesa de Segre
 • Ascó
 • Bescanó
 • Borges Blanques
 • Caldes
 • Can Gibert
 • Canonja
 • Castellar
 • Fund. At. Vilafranca
 • Granollers (descendit)
 • Guineueta (descendit)
 • Júpiter
 • Martorell
 • Mollet
 • Montcada
 • Parets
 • Pirinaica
 • Roses
 • Sant Cugat
 • Sant Ildefons
 • Santfeliuenc
 • Sitges
 • Tortosa Ebre
 • Tossa
 • Viladecans (descendit)

Falten, doncs, 23 equips. Un seria el descens no compensat des de Lliga Elit -ara com ara, el Sants- si no és compensat per un ascens català a Segona Federació. Diumenge al vespre, aquesta llista s’incrementarà en funció del que passi el cap de setmana.