“La guerra d’Ucraïna no hauria de passar al segle XXI”

Alex Starunskyi és ucraïnès i fa 14 anys que resideix a Catalunya. Actualment entrena el Juvenil E del Sant Andreu i pateix des de la distància la guerra que viu el seu país

 Alex Starunskyi  és un ucraïnès que té la seva casa a Catalunya i treballa per a la UE Sant Andreu // FOTO: Live futbolcatalunya
Alex Starunskyi és un ucraïnès que té la seva casa a Catalunya i treballa per a la UE Sant Andreu // FOTO: Live futbolcatalunya

El tema d’actualitat mundial és la invasió de Rússia a Ucraïna. Tothom en parla i afecta a molta gent. També ha arribat al futbol català, per exemple amb els casos de Marc Gual o Lluís Cortés, que van haver de fer una autèntica odissea per sortir del país. El d’Alex Starunskyi és diferent. Alex va ser un dels protagonistes del Live de Futbolcatalunya aquest passat dilluns

És ucraïnès i pateix des de Catalunya el que li està passant al seu país. Allà hi té familiars i coneguts i l’Alex en destaca la resiliència i capacitat de lluita del seu poble. Així veu el conflicte un ucraïnès resident a Catalunya i entrenador del #futbolcat.

UCRAÏNA EN EL SEU COR

Com està vivint des de Catalunya el conflicte actual al seu país?

El que està passant al meu país és una mica complicat. Tothom ho està veient. Cal donar les gràcies a tothom qui està donant suport des de totes les parts del món i és una situació una mica inesperada. Tot va començar d’un dia per l’altre i van entrar matant civils i fent coses que avui al segle XXI no haurien de passar. Espero que la situació acabi el més aviat possible i que la gent no pateixi els problemes polítics.

Imagino que tindrà familiars i coneguts a Ucraïna ara mateix.

Sí, jo tinc a la meva mare. No vam poder treure-la d’allà perquè ja era tard. Està bé i estic orgullós d’ella perquè està ajudant a refugiar a gent que surt de la capital. Ara mateix es troba a 60 quilòmetres de Kíev i està ajudant a moltes persones que busquen refugi. És una ucraïnesa més, que estima el seu país i que com molts altres està demostrant que lluita pel seu país, per la seva terra i per la seva nació.

“HAN COMENÇCAT UNA GUERRA D’UN DIA PER UN ALTRE”

Deia que aquesta situació era inesperada. Es podia pensar arribar a aquest extrem?

Es veia venir, però fins a l’últim moment, fa quatre dies, no pensava que poguessin fer el que han fet. Han entrat amb tot i han començat una guerra d’un dia per un altre. Jo pensava que era només una amenaça per arribar a un acord. Els polítics comencen una guerra i els que pateixen són els civils.

Quants anys fa que viu a Catalunya?

Fa 14 anys que estic aquí.

Què recorda d’Ucraïna? Ho dic perquè ara es parla molt d’aquesta part negativa i segurament li agradaria destacar el millor del seu país. Què seria?

Jo destacaria que el nostre país a la Segona Guerra Mundial van ser els que van guanyar la guerra. La capital de la Unió Soviètica era Kíev. Destacaria que la gent està disposada a morir lluitant cada dia i a la vista està. Defendran aquest país perquè Ucraïna és un país on la gent és diferent. Rússia no s’esperava trobar un país tan unit i tan fort. Estan resistint tot.

“LA GENT ESTÀ DISPOSADA A MORIR LLUITANT CADA DIA”

Imagino que per això no sembla que sigui un conflicte curt oi? A les ciutats tothom està defensant el país i quan hi ha civils pel mig no és tan fàcil controlar un país.

Està clar que l’armament i l’exèrcit rus és molt més potent per quantitat i qualitat. Nosaltres juguem amb un avantatge d’estar a casa, a la nostra terra. No som poca gent. Ucraïna té 44 milions de persones i els civils estan disposats a lluitar. L’avantatge nostra és que estem al nostre territori.

Deixant de banda el tema de la guerra parlem de futbol. Ara entrena al Sant Andreu. D’on li ve aquesta passió pel futbol?

He estat futbolista des de petit. A mi m’apassiona. Perdo temps per entrenar, però em vaig decidir a agafar un equip i el Sant Andreu m’ha donat l’oportunitat de ser entrenador i aquí estic. És el meu primer any i vaig provant si fem les coses bé i gaudint de l’esport, que és el que al final ens agrada.