Soteras, Calle y Camacho o el ‘trio la-la-la’

La no renovació de contracte del Director dels Comitès i Comissions de la FCF, Javier Latorre, és només una mostra més de la política capritxosa, absolutista i abusiva d’un trio especial. No obstant això, el pitjor per a Soteras-Calle-Camacho, millor dit per al futbol català, encara ha d’arribar

Calle, Soteras y Camacho,, el trio la-la-la que encara mana en la Catalana // FOTOS : FCF
Calle, Soteras y Camacho,, el trio la-la-la que encara mana en la Catalana // FOTOS : FCF

@ManuelSeguraM

Ens situem a l’octubre 2019: Joan Soteras nomena José M. Calle, director de la Lliga Catalana de Futbol Sala, com a adjunt a la presidència. En una carrera meteòrica d’unes quantes setmanes, primer decideix pujar-lo a administrador general i, després a director general, amb un interessant contracte d’alta dirección.

A més, li dóna el comandament total en recursos humans, administració, comptabilitat i moltes altres coses i el que calgui, simultaniejant tot això actualment amb el seu càrrec al futsal de la RFEF, i acollint-lo de nou per ‘ajudar’ al bon govern del futbol sala estatal.

CALLE MULTIPLICA ELS SEUS CÀRRECS

Per a aquests nomenaments, Soteras ha tingut sempre en compte l’experiència i l’irreprotxable currículum vitae del seu nou director general; per descomptat, no hi ha ningú que el superi ‘en mèrits’ per a funcions tan importants.

Un cop aposentat al seu lloc, el director general decideix posar en marxa ‘els seus moderns’ mètodes de treball en recursos humans i potser es comptabilitzi a la seva etapa més acomiadaments, cessaments, no renovacions de contractes, que en els últims 50 anys de la FCF.

Ja portem gairebé 12 treballadors “descansant” a casa els darrers mesos… , si no ens fallen els comptes, sense comptar els directius que han estat també cessats en les seves funcions en els dos darrers anys, i algunes baixes mèdiques per temes de salut mental d’alguns dels seus treballadors.

Pèssima imatge, cert, però el document val la pena publicar-lo: Calle i les seves armes // FOTO. Captur
Pèssima imatge, cert, però el document val la pena publicar-lo: Calle i les seves armes // FOTO. Captura

MÉS ACOMIADAMENTS QUE EN 50 ANYS A LA FCF

Alguns pares o mares de família, ja hi són al carrer, amb acomiadaments disciplinaris, amb indemnització a zero euros, tot i que fa molts anys que treballaven en principi de manera modèlica a la FCF.

Segons fonts jurídiques laborals consultades per futbolcatalunya.com, la majoria d’aquests acomiadaments seran considerats nuls o improcedents i la FCF haurà de fer front a quantioses indemnitzacions, que, a la pràctica, hauran de pagar els clubs de manera indirecta. Tenim l’exemple de l’anterior assessor jurídic de la FCF, costant-ne el seu cessament a la FCF gairebé 200.000 euros, de moment…

Guía Jurídico-Práctica De Clubes Deportivos, ultima obra on ha col·laborat Latorre
Guía Jurídico-Práctica De Clubes Deportivos, ultima obra on ha col·laborat Latorre

ADÉU A JAVIER LATORRE

També aquesta Redacció té coneixement de l’ambient d’angoixa que s’ha instal·lat entre alguns dels treballadors del carrer Sicília i de les delegacions territorials davant aquests nous mètodes. Amb la més moderna tecnologia de control i supervisió, i facilitant, com no podia ser d’una altra manera, un ambient distès per treballar en les millors condicions possibles pel futbol català.

La darrera intervenció de Soteras, del director Calle i del secretari general Camacho, amb el Javier Latorre, ha superat qualsevol de les expectatives anteriors. Sent perfectament coneixedors de la greu desgràcia familiar que ha patit aquests darrers dies, el 5 de setembre passat decideixen donar-li a més una ‘grata notícia’.

Això sí, i estant en el seu dret de fer-ho, acorden no renovar-li el contracte que té com a director de comitès disciplinaris i comissions (ètica esportiva, antiviolència, mediació, integritat, protecció del menor, reglamentària) i de l’àrea de compliment normatiu.

18 ANYS DE SERVEI AL CARRER

Tot i que fa gairebé 18 anys que és a la casa en diferents llocs, tots de manera altruista, excepte en els darrers sis anys que va ser contractat per la FCF per Andreu Subies i per Joan Soteras (Latorre va començar amb Jordi Roche en antiviolència, va seguir amb Casals com a president del Comitè d’Apel·ació (nou anys), amb Subies en 2 mandats, i ara, també amb Soteras, 1 mandat i 9 mesos), però el cessament ara ho fan amb un mètode totalment nou.

Ho fan només uns dies abans de la finalització del seu contracte, sense que ningú s’hi posi telefònicament amb contacte amb ell i puguin explicar-li quines són les raons de la decisió. Tampoc cal que ho facin, però les formes sempre són importants i més quan no hi ha dubtes sobre el irreprotxable full de serveis de l’afectat per aquesta irresponsable decisió i que tants anys ha dedicat a la casa amb resultats molt positius i reconeixements exprés de clubs i federats.

Reunió dels Comitès Jurisdiccionals de Competició i Disciplina Esportiva i Comissions de la Catalana // FOTO: FCF 
Reunió dels Comitès Jurisdiccionals de Competició i Disciplina Esportiva i Comissions de la Catalana // FOTO: FCF 

CAMACHO COMPLEIX ORDRES

Explicarem el nou mètode per fer la notificació d’aquesta decisió amb Latorre. Oriol Camacho, secretari general de la FCF, en lloc de parlar directament amb ell, com a persona afectada, decideix trucar el dilluns 5 de setembre als principals col·laboradors de Latorre i els diu que no renovaran el contracte del seu director.

Els col·laboradors li mostren la seva incredulitat, no entenen res i li demanen que parli amb Latorre, directament; posteriorment, Camacho envia un whatsapp al director ‘posant-se a la seva disposició’ per ampliar informació i, més tard, el departament de compres de la FCF li envia un correu dient que “és voluntat de la FCF no renovar-li el contracte que finalitza uns dies després”.

CADENA D’ERRORS

L’endemà, el 6 de setembre (encara amb contracte en vigor i sense haver estat cessat), Camacho dóna l’ordre de tallar-li el compte de correu electrònic (segur que seguint instruccions d’algú). A la vegada, impedeix l’accés als seus correus i documentació, i fa enviar a les secretàries dels comitès i comissions un correu a tots els seus membres (advocats majoritariàment), ‘impedint tàcitament’, que aquests contactin amb el seu director ‘encara no cessat, per a sorpresa de tots que reben aquest correu.

A més, ordena que qualsevol gestió tècnica la facin directament amb el personal administratiu de la FCF, o, i, si aquestes persones no poden o saben respondre, serà l’òrgan federatiu competent qui contestarà.

La Federació Catalana de futbol ha passat de ser notícia en els clubs als Jutjats de la mà de Soteras
La Federació Catalana de futbol ha passat de ser notícia en els clubs als Jutjats de la mà de Soteras

EL SILENCI COM A CONTESTACIÓ

El director Latorre demana explicacions al secretari general en diverses ocasions del perquè d’aquestes actuacions sense el seu coneixement previ, que li impedeixen treballar tenint contracte en vigor i, Camacho, tot i que ‘es va posar a disposició’ de Latorre per whatsapp, no ha tingut temps per contestar-li a les seves preguntes i ja n’han passat dos setmanes.

Quines són les raons d’aquesta actuació? Ningú diu el perquè. El que se sap és que el director Latorre ha rebut aquests dies constants suports del personal intern i extern de la FCF, i de la majoria de membres de comitès i comissions.

INGRÉS A LA REIAL ORDRE AL MÈRIT ESPORTIU

I atenció, perquè s’han produït ja dimissions de càrrecs importants en comités i comissions solidaritzant-se amb Latorre i es preveu que s’incrementi el seu nombre els propers dies o setmanes a mesura que es vagi coneixent la realitat dels fets.

Aquest prestigiós jurista és reconegut en la seva activitat professional, tant a nivell català, com estatal i internacional, al punt que està actualment a la taula del Consell Superior d’Esports la sol·licitud, que han presentat importants institucions catalanes i estatals, perquè li sigui concedit l’ingrés a la Reial Ordre al Mèrit Esportiu.

Curiosament, per aquest reconeixement compta amb la carta de suport exprés de la pròpia FCF, sent president Soteras.

Latorre és conegut també per garantir al màxim, davant de qualsevol persona, la independència i autonomia dels comitès disciplinaris i els d’ètica esportiva en la resolució dels seus expedients, i per preocupar-se per la formació i millora contínua de tot el personal vinculat a la seva àrea. Tot i això, Soteras, Calle i Camacho, el trio la-la-la sembla que consideren que no és útil disposar d’una persona amb aquestes característiques a la FCF.

Però la purga no s’acaba aquí. En els propers dies, continuarà…. Tindrem sorpreses important.