Qui és qui a la Junta de la Federació Catalana

Cinc anys han estat suficients perquè Joan Soteras hagi redefinit la seva junta directiva amb fidels, silenciosos i temorosos col·laboradors. Resultat? Futbol català dividit, moltes demandes i querelles i el Govern demanant la renovació de la Catalana

Cinc anys de presidència en la Federació Catalana donen per a molt en el cas de Joan Soteras // Captura Minut 91
Cinc anys de presidència en la Federació Catalana donen per a molt en el cas de Joan Soteras // Captura Minut 91

@ManuelSeguraM

Quina és la diferència entre la Junta Directiva de la Federació Catalana de futbol del 2018 i la d’aquest 2023?. UNA, molt gran: abans els directius no veien un euro per assistir a reunions, mentre que ara els hi cauen a la butxaca 300€ per presencia, amb un màxim de 900/1200€ mensuals o 9.000€ per temporada.
Aquest és el ‘quid’ de la qüestió; una curiositat: fins a 9 ‘servidors’ del futbol català estan en el càrrec des del 2011 (12 anys!). Ara l”amor’ al futbol català es tradueix en euros i molts quilòmetres i despeses pels seus viatges pel territori de la seva delegació.

Aquesta situació crea dependència per a molts directius, que prioritzen el resultat a la butxaca a plantar cara al poder. Ningú ‘s’empassa’ Calle, ni tan sols (l’aguanten) els del futbol sala, ningú aguanta un Soteras dictatorial i addicte al poder, però el silenci dona millors resultats.

1 Manel Duran, 2 Antonio Gimenez, 3 Paco Borrega, 4 Josep vives, 5 Jordi Bonet, 6 Gerard Figueras-UFEC, 7 Joan Soteras, 8 Juanjo Isern, 9 Josep Llaó, 10 Jordi Teres, 11 Jacobo Domenech, 12 Javier Lerma, 13 Victor Güell, 14 Juan Núñez, 15 Jaume Plaza, 16 Paquita Linares, 17 Jordi Solé, 18 Albert Montull, 19 Pep Graus.  No van assistir Esteve Olivella, Juan carlos Hueto, Joaquim del Pino, Rafa Pinedo, Francesc Folguera, Rossend Abella, Toni Tañà i Tomás José
1 Manel Duran, 2 Antonio Gimenez, 3 Paco Borrega, 4 Josep vives, 5 Jordi Bonet, 6 Gerard Figueras-GENE, 7 Joan Soteras, 8 Juanjo Isern, 9 Josep Llaó, 10 Jordi Teres, 11 Jacobo Domenech, 12 Javier Lerma, 13 Victor Güell, 14 Juan Núñez, 15 Jaume Plaza, 16 Paquita Linares, 17 Jordi Solé, 18 Albert Montull, 19 Pep Graus. No van assistir Esteve Olivella, Juan carlos Hueto, Joaquim del Pino, Rafa Pinedo, Francesc Folguera, Rossend Abella, Toni Tañà i Tomás José

Feta la ‘neteja’ oportuna després de l’adéu de Jordi Terés, Manel Durán, Josep Vives, Juanjo Isern i Paquita Linares (2020), els buits s’han cobert amb els vomitius pactes amb Talavera i el desconegut Palacios.

UNA FEDERACIÓ CONTROLADA I TEMOROSA

Els 28 directius actuals, més la presidència, tenen encara quatre places a cobrir i una ja té inscrit el nom d’Àlex Talavera. No obstant això, l’última ‘moguda’ política li ha refredat la seva ànsia de protagonisme. Caldrà veure la reacció de Soteras, qui ja sap que el mut expresident del Cornellà ve per a quedar-se amb el seu lloc.

Però anem, un a un, amb el millor de cada casa, defensors ‘fins a l’última gota de sang’ del futbol català. Ens diuen que els vicepresidents estan molt enfadats amb Soteras per la seva obsessió defensora de Rubiales, però ho fan amb la boca petita. Ens expliquen també que les quatre dones de la junta prefereixen reunir-se fora de la Federació abans que plantar cara a les reunions de junta… en fi, és el compte enrere d’una decadència sostinguda.

Els aplaudiments per a la història de Joan Soteras cap a Luis Rubiales. Ara…. ja no aplaudeix // FOTO: CAPTURA RFEF

L’1 x 1 DELS DIRECTIUS

VICEPRESIDENTS

JORDI BONET (ANY d’ingrés FCF/ 2011)
Delegat de Girona amb germà (empleat) i fill (exàrbitre). Ex ‘soldat’ de Subies, la vida ha canviat per a aquest directiu (rècord de quilòmetres), vinculat al Barça femení, representant ( o ja ex) de roba esportiva i gespa artificial. Més d’un embargament arriba a la Federació Catalana, té targeta FCF. Contrari a Calle, li falta valor per a dir el que pensa; no amaga la seva por davant l’arribada de Talavera.

Després del 'toc' de crostó del Govern, Soteras no se'n perd ara una i suma l'ajuda del seu successor (?) Bonet // FOTO: FCF
Després del ‘toc’ de crostó del Govern, Soteras no se’n perd ara una i suma l’ajuda del seu successor (?) Bonet // FOTO: FCF

MIQUEL SELLARÈS (2018)
Persona de confiança de Soteras; ja va estar de tresorer en el primer mandat, ara és vicepresident econòmic. Els qui li coneixen diuen que té el seu caràcter amagat, es manifestament contrari a Calle i fins i tot ha tingut algun enfrontament amb el totpoderós. Tot i així accepta les ordres que dóna l’empleat (el món al revés, un treballador que mana més que el vicepresident i els altres directius). No perdona un quilòmetre.

LUIS QUIÑONERO (2021)
President del Prat. Era un dels més grans crítics de Soteras fins que li van convèncer, va entrar en la junta i ara és ‘cavaller de l’ordre’. Com a representant dels clubs de Tercera pot viatjar a Madrid i deixar-se veure. Ja en té prou

1 Fernando Peña, 2 Pep Graus, 3 Victor Güell, 4 Tomas José, 5 Pere Alsina, 6 Miquel Piñol, 7 Paco Borrega, 8 Juan Núñez, 9 Pere Alsina, 10 Jaume Plaza, 11 Javier Lerma, 12 Miquel Esquerre, 13 Carles Mallart, 14 Esteve Olivella, 15Albert Montull, 16 Montse Altimira, 17 Josep M. Espasa, 18 Jordi Bonet, 19 Joan Soteras, 20 Miquel Sellarès, 21 Luis Quiñorero, 22 Susana Puell, 23 Laura Ràfols, 24 Jacobo Domenech
1 Fernando Peña, 2 Pep Graus, 3 Victor Güell, 4 Tomas José, 5 Pere Alsina, 6 Miquel Piñol, 7 Paco Borrega, 8 Juan Núñez, 9 José Cosano, 10 Jaume Plaza, 11 Javier Lerma, 12 Miquel Esquerre, 13 Carles Mallart, 14 Esteve Olivella, 15 Albert Montull, 16 Montse Altimira, 17 Josep M. Espasa, 18 Jordi Bonet, 19 Joan Soteras, 20 Miquel Sellarès, 21 Luis Quiñorero, 22 Susana Puell, 23 Laura Ràfols, 24 Jacobo Domenech

JOSEP Mª ESPASA (2020)
Treballa en un col·legi de l’Opus i estava a una escola de formació com a entrenador col·locat per l’exdelegat Jordi Terés. ‘Mossèn’ fa el que se li diu i el que faci falta per a complir, ‘amic’ de l’ex vicepresident Josep Llaó i Raul Sus. “Aquesta és la Federació que volem”, va dir a la seva presentació. Sempre ‘valent’

ALBERT MONTULL (2011)
SECRETARI/DELEGAT VALLÈS OCC.

Defenestrat, ja està fora del futbol femení, tenia molta relació amb Rafa Del Amo, que també li va apartar. Mai ha mantingut bona sintonia amb el seu ‘veí’ Soteras, però ha hagut d’acatar. Organitzava campus femenins i va tenir al seu company Bonet d’entrenador. Fa poques hores va parlar i la ‘va cagar’: “Costa que ocupin llocs de poder (les dones), però és un orgull quan això passa”. Ho diu ara que l’han fet fora de tots els llocs i l’han substituït per les úniques dones de la junta.

MONTSE ALTIMIRA (2022)
TRESORERA

Mà dreta de Sellarès i única dona a l’executiva. “És molt fàcil parlar de números però cal complir-ho després”. A Altimira encara no l’hem sentit explicar diverses coses:

1) Si els ingressos federatius han pujat de 15,9 M€ a 20,3 M€ (4,4M€), com s’explica que el benefici s’hagi reduït d’1,5 M€ a 70.000 euros?
2. Com justifica l’increment de despeses d’explotació de 12 M€ a 17 M€? Té a veure amb els acomiadaments i demandes contra la FCF per part d’extreballadors i exproveïdors?
3. Com justifica l’increment en despesa de personal (gairebé 1 M€ respecte a 2021) quan tots els acomiadaments que estan duent a terme són disciplinaris sense indemnització? I la desviació pressupostària de 2022 (gairebé 250.000 euros)?
4. A què es corresponen les ‘despeses extraordinàries’ per valor d’1,9 M€?. Altimira, esperem les seves explicacions. Gràcies

9 ‘SERVIDORS’ DEL FUTBOL CATALÀ DES DEL 2011

PERE ALSINA (2020)
DELEGAT OSONA

Vinculat a l’OAR VIC, era subdelegat amb Toni Tañà. És dels més inconformistes amb les actuacions dels actuals dirigents, però prefereix callar (és més còmode) i això que podria parlar molt clar.

JOSÉ MANUEL BANDERAS (2022)
VOCAL

Va venir del Santa Eulalia de L’Hospitalet, amic del ‘exMutualista’ Dorado i del president de la Fundació, Carrillo. Soteras ha hagut de ‘menjar-se’ els pactes de Calle a les eleccions.

FRANCESC BORREGA (2011-2016)
DELEGAT ANOIA

Funcionari d’Ajuntament, defensa la seva cadira a mort. Ara sent que té poder. Mai ha destacat per res. Ni ‘fer la pilota’ –“el Joan em fa creure amb les persones: ets honrat, treballador i proper a la gent”- li ha servit per a guanyar protagonisme

JOSÉ COSANO (2022)
DELEGAT TARRAGONA

Ve de la política des de Tarragona, amic de l’ex Llaó, li han retallat moltes despeses. Va arribar amb fama de gestor i s’ha hagut de patir la major vergonya sindical de la història de la Federació amb l’acomiadament de l’empleada Raquel, dona de l’exdelegat Josep Vives.

Junta directiva de la Federació Catalana de futbol, febrer 2023 // FOTO: FCF
Junta directiva de la Federació Catalana de futbol, febrer 2023 // FOTO: FCF

JACOBO DOMÈNECH (2015-2016)
DELEGAT VALLÈS OCC. TERRASSA

Ve de la construcció. Ha estat utilitzat (i s’ha deixat utilitzar) per anar contra companys. No s’emporta res bé amb Montull i ara és molt fidel al totpoderós

MIGUEL ANGEL ESQUERRÈ (2011)
VOCAL

Home del futbol sala, va trair a Dani Vives. Manté denúncies per amenaces i falsificacions a les Terres de l’Ebre. Li espera molt protagonisme futur. El futbol sala està molt ben ‘controlat’ amb aquesta mena de personatges.

MÓNICA GARCÍA SOLANS (2022)
VOCAL I ‘COMPLIANCE’

Multifuncional directiva del futbol català. Exmembre de Proliga -(com canvien els temps!. No fa gaire Soteras deia a tots que no li donessin ‘ni bola’),-  vicepresidenta del CE L’Hospitalet i Compliance (?) de la FCF, no li agraden les entrevistes perquè “té un perfil discret”. Això diu.

PEP GRAUS (2016)
VOCAL

Era subdelegat del Berguedà amb Esteve Olivella. De ser “admirador” de Soteras, ara el tenen una mica oblidat; té un hotel a Berga on han aparegut moltes vegades diferents seleccions de futbol sala catalanes. Podria desxifrar i explicar aquesta relació hotel-FCF-futbol sala.

VICTOR GÜELL (2018)
VOCAL

Home de confiança de Bonet, també està implicat en la presumpta trama de les actes falsificades del grup Soteras. No parla gaire; és col·laborador ferm del seu delegat.

Aquí hi ha tots els responsables del futbol català amb Soteras al capdavant // FOTO: FCF
Aquí hi ha tots els responsables actuals del futbol català amb Soteras al capdavant // FOTO: FCF

JUAN CARLOS HUETO (2011)
VOCAL

Partícip en la compravenda de clubs de futbol sala, home-Calle de sempre, intermediari de productes alimentaris

TOMÁS JOSÉ PEPIOL (2011)
VOCAL

Expresident de la Rapitenca, molt amic de Jordi Casals i del trist Joaquim del Pino (no confondre amb Del Pino Sánchez de Rozas Romero i Negrete), ex rècord ‘mundial’ a l’hora de cobrar per assistir a comissions (quatre en un dia. Es dedicava al món de l’alumini i té molt poc protagonisme en l’actualitat.

JAVIER LERMA (2011)
VOCAL
Home de confiança del director, ‘ajuda’ a clubs de futbol sala amb poques possibilitats. Segons el seu perfil de Linkedin, “des de 2001 estic centrat en tot el relacionat amb organitzar, planificar i desenvolupar activitats esportives”. A nivell federatiu, fa el que li diguin. Se li coneixen pocs gestos.

Laura Ràfols i Susanna Puell, vocals d'una junta directiva on són minoria // FOTO: FCF
Laura Ràfols i Susanna Puell, vocals d’una junta directiva on són minoria // FOTO: FCF

CARLES MALLART (2022)
VOCAL

Directiu de Girona, jubilat. Va intentar pactar amb diverses candidatures, exdelegat del Figueres i, encara que no està molt d’acord amb Bonet, aplaudeix els seus actes

JUAN NÚÑEZ (2016)
DELEGAT VALLÈS ORIENTAL

Manté la seva esposa i el seu fill com a treballadors federatius. El que no li agrada,  se’l guarda i amb la cara, paga. Oblida de pressa.

ESTEVE OLIVELLA (2011-2016)
DELEGAT BAGES-BERGUEDÀ-CERDANYA

Un dels molts ‘covards’ de la junta. El delegat Pau li ha destapat algunes situacions problemàtiques encara que els seus ingressos federatius (comissions, quilometratges…) li van d’allò més bé

FERNANDO PEÑA (2022)
DELEGAT BAIX LLOBREGAT

Col·laborador de Gavà, Cornellà i L’Hospitalet, d’on va sortir sempre amb misteri, Amb bones relacions polítiques ha sabut guanyar-se el seu buit de delegat del Baix Llobregat. Suma una i compta cinc

La secretària general de l'esport, Anna Caula, va rebre la junta federativa un mes després de la seva polèmica proclamació // FOTO: FCF
La secretària general de l’esport, Anna Caula, va rebre la junta federativa un mes després de la seva polèmica proclamació // FOTO: FCF

JORDI PÉREZ (2022)
VOCAL

President del Riudeperes i cofundador de la Plataforma Units pels Ascensos, va passar dels jutjats contra Soteras/Calle a anar a la candidatura de Palacios de número 2 i va dir que va votar Soteras el 13-F en una entrevista, dies després. És a dir, no es va votar ni a si mateix!. És el el millor amic del silenci des que és al carrer Sicília. Manté poca relació amb el seu ‘veí’ Pere Alsina

JORDI PIFARRÉ (2018)
VOCAL

Va trair a l’exdelegat Terés, té un contracte de venda de Trofeus amb la FCF. A la seva delegació es comenta que té denúncia interposada per incompatibilitat de càrrec (es parla d’entre 15.000 i 20.000€ en joc). El seu exercici de vocabulari quan va aterrar en el 2022 va ser vergonyós: “Tenim un ‘primera Espasa” com a delegat. Ara dona gust donar-li hores al futbolcat”. Memorable.

MIQUEL PIÑOL (2022)
DELEGAT TERRES DE L’EBRE

Va substituir al trist Joaquim del Pino, ara desaparegut a nivell esportiu. Mira cap al carrer Sicilia amb total respecte i temor

Segona junta per a la segona etapa de Soteras (2022) amb cares noves que no decideixen res // FOTO: FCF
Segona junta per a la segona etapa de Soteras (2022) amb cares noves que no decideixen res // FOTO: FCF

JAUME PLAZA (2011)
DELEGAT PENEDÈS-GARRAF

No manté excessives bones relacions amb la parella Soteras-Calle, però la por li fa sobreviure. Li han col·locat com a delegat de Vilafranca encara que viu a Igualada (quilometratges de gom a gom). Persona amb aspiracions però molt limitat.

SUSANNA PUELL (2022)
VOCAL

Empresària de la zona del Bages, vinculada al futbol femení i al Barça, no se li coneix ni el to de la seva veu.

LAURA RÀFOLS (2022)
VOCAL

Exjugadora. La junta la mira, com a les seves companyes, amb escepticisme. En campanya va dir: “No estic aquí per un tema de cobrir un percentatge femení. Estic aquí per treballar pel futbol femení, que ja no és futur, és present i hem d’estar a l’altura”. Això ho va dir fa un any. No ha tornat a obrir la boca públicament i és una pena perquè està molt preparada.