PRIMERA CATALANA 2: Qui s’atreveix a parlar de favorits?

Aquest cap de setmana dóna inici una nova temporada en la #1cat2. Més de 300 partits per a 18 equips que lluitaran, com sempre, per un ascens o per evitar descensos. Això no canvia, el que ningú s’atreveix és a parlar de favorits donada la màxima igualtat

REDACCIO @FutbolCatalunya
Mariani i Cheick, EFAC Almacelles
Mariani i Cheick, tècnic i golejador per l’EFAC/ FOTO: club

Amb la presència de tres ex de Tercera (Ascó, Martinenc i Santboià), l’arribada dels supercampions (o segons) de Segona Catalana i els deu ‘repetidors’, Catalunya presenta 11 equips de Barcelona, 4 de Lleida i 3 de Tarragona a #1cat2. Sembla haver-hi coincidència a l’hora de somiar amb sumar un mínim de 42/43 punts per a la salvació (el Sant Ildefons ve de fer-ho amb 38), però amb més anirien millor. On molt pocs coincideixen és a l’hora de parlar de favorits.

Ningú vol etiquetes

Després de l’adéu a Andorra, Manresa i Igualada, el normal seria començar a comptar amb Viladecans, Mollerussa, Montañesa i Vilanova per rigorós ordre d’aparició en l’última classificació 2018-2019.

Santboià, capitans, Primera Catalana
Els 4 capitans del club del Baix/FOTO: FC Santboià

Els moviments en les plantilles ofereixen tota sort de possibilitats, ja que ningú pot descartar, d’entrada, a altres equips com Ascó, EFAC, Martinenc o Santboià. De tot això es beneficiarà (o deuria) el #futbocat. La veritat és que, quan es parla amb els interessats, ningú vol assumir aquesta etiqueta.

Realitats en la sortida

Els tres equips que cauen de Tercera haurien de ser molt tinguts en compte per a un futur ascens. Una altra cosa són les seves possibilitats: l’Ascó pateix renovació total i només es mantenen Messeguer i Jani. Clar que el seu president va arribar a parlar de desaparició o d’iniciar-se en Quarta Catalana. Trobar el seu lloc en aquesta categoria és un bon objectiu.

Martinenc, Primera Catalana, 'diables vermells'
Només dos ‘diables vermells’ continuen/ FOTO: FC MARTINENC

No l’ha de trobar el Martinenc. Per història, per realitat econòmica comparativa, els ‘diables vermells’ de Javi Gómez porten bitllet de tornada inclòs aquest curs. 18 fitxatges – cinc de l’equip d’on procedeix el seu entrenador, Sant Ildefons- per part de Xavi Morón i cia.., amb només Javi Iglesias i Joel Martínez en la línia de sortida, és un treball increïble després d’una pretemporada ‘interrupta’.

VEURE MERCAT PRIMERA CATALANA GRUP II 2019-2020

I el Santboià. El centenari club del Baix Llobregat és un altre dels quals té marcat el seu bitllet de retorn de la mà de José Alcaraz, ex segon Martinenc. Segueixen una dotzena d’habituals després de l’arribada de 16 cares noves. Quina gran moguda en el Joan Baptista Milà amb l’únic fi de quedar campió. No és ficar pressió, és la seva targeta de presentació.

La lògica de la classificació

Viladecans, Mollerussa, Montañesa i Vilanova van ser els quatre rivals que van seguir als ascendits Andorra, Manresa i Igualada. Aquesta ubicació bastaria per tornar a llençar-los a la seva motxilla aquesta responsabilitat i per a això s’han preparat.

Raul Paje, Viladecans
5a temporada de Raul amb el ‘Vila’/FOTO: Sandra Vericat

Cinquena temporada de Raúl Paje, tècnic del Viladecans encara que segueixen en el ‘núvol Reus Dep.’. Tan legítima la seva petició de pujar a Tercera com no acceptar aquest ascens de despatx com no voler admetre que els diners col·loquin a l’Andorra a Segona B.

Els baixllobregatins mantenen només a 7 futbolistes d’una gran plantilla que ha sofert una profunda renovació; aquest serà l’examen per a Paje i per a l‘equip menys golejat de #1cat (34) al costat del Manresa. La conjunció de l’equip i la seva solidesa, bàsics per a arribar a un final feliç.

El Mollerussa manté el bloc encara que Edu Raya, el seu golejador (13), se’n va anar a Alcarràs i Álvaro Muñoz (13) segueix. Balança equilibrada per a Josep Maria Turull que també s’ha reforçat, entre altres, amb Godia (Ascó), Roger i Oscar Canadell (EFAC).

Més s’ha ‘cremat’ Pedro García amb la ‘Monta’. Els de Nou Barris no obliden la temporada passada en la qual es van desinflar i per l’actual Dani Andreu ha de portar a l’ascens a un bloc que fica gol amb la presència de Javi Sánchez, Velillas i Brian per a cobrir l’adéu de Patxi.

D’altra banda, el Vilanova. Aquest any l’aposta passa per la gent de casa i dels voltants per a intentar repetir la setena plaça del curs passat. Repeteixen Ñito, Morillas i Oriol...perden al seu golejador Oscar Hernando que vola a Viladecans.

Velillas i Sandor, units pe Nou Barris i per la 'Monta' // FOTO: MSM
Velillas i Sandor, units per la ‘Monta’ /FOTO: MSM

Possibles confirmacions

Altres equips es presenten com a autèntiques incògnites dels quals s’espera el millor. Exemples: Alcarràs, EFAC Almacelles o Gavà. Josep Maria Espasa va mirar a Mollerussa i es va emportar al golejador Edu Raya i Jordi Clivillé, com va fer amb Rubén Brezmes (EFAC) i altres futbolistes que ofereixen moltes i interessants possibilitats. Campions del grup V de la Segona Catalana van per trobar el seu lloc en la categoria

Més obligat sembla el projecte del EFAC Almacelles amb Ismael Mariani al capdavant. Atenció al campió de la Copa Lleida amateur que afirma desitjar “pujar en dos anys”. Els roig i negres que jugaran en el Ramon Farrus, ‘regalen’ pólvora amb Oscar Imaz (Terrassa), Cheik (L’Hospitalet) i tres reforços d’Ascó (Mallafré, Patricio Álvarez ‘Pato’ i Xavi Toldrà)

Aquesta consolidació que desitgen els almacellencs també la lluitarà el Gavà de José Manuel Serrano després d’una temporada en la corda fluixa i que va acabar a 6 punts del descens. Superada (o això sembla) la crisi institucional, els blaugrana no han perdut moltes fitxes per a reforçar un grup amb enormes possibilitats

Nouvinguts il·lusionats

La representació que arriba de la Segona Catalana pujarà el nivell d’aquesta Primera Catalana. Així ho van demostrar l’any passat i per això van pujar. At. Sant Just (Unzue, segon porter menys golejat de la Lliga amb 33), El Catllar (dos ascensos consecutius, segon màxim realitzador de la #2cat6 amb 80 gols i només 4 punts perduts a casa seva de 51 jugats i i fitxatges interessants com Denis Coch, Marc Vadillo i Jordi Prades), Martorell (mitja dotzena de cares noves per a un Albert Nualart amb ambició) i Valls (invictes a casa seva després dels 17 partits de la 2018-2019, segueix el seu golejador Josep Marigot (30) i 13 futbolistes es mantenen). Aquestes són les noves opcions i aterren amb il·lusió i força

Els animadors de la Lliga

Altres conjunts com Can Vidalet, Sant Ildefons, Tàrrega o Vista Alegre també tenen moltes coses a dir. Els espluguencs, que no compten ara per ara amb El Molí per problemes d’adaptació de la seva gespa, han canviat de grup en la seva tercera presència en #1cat. Pedro Milla ha hagut de recórrer al seu juvenil per a reforçar les seves possibilitats.

Edu Raya, Alcarràs, Mollerussa
Edu Raya, de Mollerussa a Alcarràs/FOTO: FC Alcarràs

A prop, els del barri de Sant Ildefons i, després d’una pretemporada irregular, han signat a l’extècnic de la Fontsanta Fatjó (Effrén García) i han incorporat fitxes d’equips veïns per a intentar patir menys que el curs passat. Aquests dos punts que li van treure de l’infern no s’han de tornar a repetir

Menys va patir el Tàrrega que repeteix amb Edu Berrocal en la direcció. Els targarins van acabar en la zona mitjana de la classificació i buscaran acabar una mica més amunt.

L’objectiu aconseguit pel Vista Alegre (novè, 46 punts) seria suficient estímul encara que la direcció d’Eloy Martínez sempre porta amb si major ambició. Els de Can Vinader han sofert l’adéu de Jan Lladó i Canelada al Martinenc i de Fran Orellana al Manresa, entre altres; d’altra banda s’han reforçat amb Ivan Peralta i Josep Maria del ‘Vila’

Sis tècnics nous

El nou curs de Primera Catalana presenta 6 cares noves en les banquetes dels 18 equips, una tercera part en uns temps en els quals els directius mantenen poca confiança en els seus entrenadors. José Alcaraz (Santboià), Effrén García (Sant Ildefons), Javi Gómez (Martinenc), Ismael Mariani (EFAC), Joan Suriol (Escola Barça) i Jordi Font (Ascó) tenen la seva oportunitat