Obesitat infantil i sobrepès, una qüestió d’hàbits

El sobrepès i l’obesitat s’han convertit en un problema extens entres els joves del país, on es calcula que gairebé el 35% dels nens i nenes d’entre sis i nou anys tenen excés de pes. La pràctica d’esports, com el futbol, esdevenen una part essencial per frenar la malaltia, però del tot insuficient

Sobrepès i l’obesitat, un problema extens
Sobrepès i l’obesitat, un problema extens

Per eradicar el problema cal canviar els hàbits i estils de vida de l’infant, des del nucli familiar i amb l’ajuda i consens d’educadors, entrenadors i centres esportius. En aquest sentit, la doctora Mònica Peitx, endocrina pediàtrica de la Clínica Sagrada Família, apunta que la dieta ha de ser variada i equilibrada, amb cinc i sis àpats d’acord amb el nivell d’activitat física. La dieta s’haurà de dissenyar en funció dels entrenaments, les competicions, les persones que acompanyen els joves durant els àpats i els horaris. En qualsevol cas, els joves han d’ingerir hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, ferro i hidratar-se sovint.

En línies generals, la doctora Peitx recomana augmentar la quantitat d’hidrats de carboni uns dos o tres dies abans de la competició i baixar-la el dia abans del partit. Un exemple d’àpat pel dia previ pot ser arròs o pasta i verdura i carns magres o peix, una peça de fruita i iogurt o formatge. No obstant això, tres o quatre hores abans del partit, el jove hauria de menjar pasta i fer una dieta moderada en proteïnes i baixa en greixos i fibra, així com beure aigua. D’aquesta manera, l’esportista obtindrà tots els nutrients que requereix per fer front a una despesa energètica important.

La doctora Peitx fa especial incisió en la hidratació dels joves, que sovint no beuen aigua fins que tenen set, símptoma inequívoc de deshidratació. Per això, recomana beure aigua abans, durant i desprès dels entrenaments i partits, així com hidratar-se de forma continuada durant les sis primeres hores després de l’exercici.

En hores mortes o entre entraments hi ha una gran quantitat de productes per picar que poden ajudar al jove a nodrir-se d’una manera saludable, com els fruits secs, els làctics o la fruita. Tot i així, en molts centres esportius o clubs de futbol es venen productes de caràcter industrial, amb grans quantitats de greixos que promouen un estil de vida poc saludable. En aquest sentit, la doctora Peitx reclama el consens i col·laboració de tots els actius relacionats amb els infants i joves per potenciar una dieta correcte.