Nova temporada al Comité Tècnic d’àrbitres de Catalunya

Comença una nova temporada al futbol català i els àrbitres del Comitè Tècnic de la F.C.F. també estan preparant-se per superar les proves tècniques i físiques, que des del primer a l’últim membre del col.lectiu han de passar, abans de començar a dirigir partits oficials

XAVIER MORENO DELGADO
President Comité Tècnic d’Àrbitres de Catalunya

Nova temporada al Comité Tècnic d’àrbitres de Catalunya// FOTO: F.C.F.
Nova temporada al Comité Tècnic d’àrbitres de Catalunya// FOTO: F.C.F.

El nivell d’exigència de les últimes temporades ha fet que els àrbitres catalans hagin aconseguit un nivell físic molt alt, i tants els més novells, com els veterans que continuen arbitrant, ho fan amb un esforç i dedicació molt importants.

L’esforç formatiu que cada setmana es fa a totes les Delegacions del CTA, on els àrbitres oficials i els aspirants reben classes continuades, ha d’aconseguir minimitzar les errades al màxim, tot i ser conscients que l‘error ZERO no es pot assolir dins l’arbitratge.

Aquest pròxim curs es superarà per primer cop a la història la xifra de 2.100 àrbitres, que seran els encarregats de dirigir els aproximadament 3.800 partits de cada jornada. Serà a l’octubre quan s’incorporaran a tot Catalunya al voltant de 300 àrbitres, després de superar les proves físiques obligatòries per poder iniciar-se al Comitè Tècnic d’Àrbitres de la F.C.F. En el mes de juny els 612 admesos a realitzar el curs, després de passar un procés de selecció que va eliminar-ne 203 dels 815 inscrits inicialment, van realitzar les proves tècniques.

Al iniciar-se les competicions de futbol base, els aproximadament 300 millors aspirants pels resultats físics i tècnics obtinguts, faran uns partits de pràctiques amb companys més veterans per saber com han d’actuar des que arriben a un terreny de joc, fins que tanquen l’acta del partit.

Si el comentat fins ara mostra quina és la realitat de l’arbitratge català actual, analitzant els àrbitres de les categories més importants del nostre CTA podem obtenir algunes dades significatives.

Per exemple a 3a. Divisió, on comptem amb 34 col.legiats i una col.legiada, l’Ana Zardain, la mitjana d’edat és de 28,1 anys, tenint una plantilla força equilibrada. Entre veterania i joventut assegurem tant l’èxit en el desenvolupament dels partits del futbol català, com la possibilitat de treballar amb alguns àrbitres més joves que de ben segur seran el futur de l’arbitratge a nivell estatal i qui sap si internacional.

Tant els àrbitres més veterans i experimentats entre els que trobem per exemple a Vico Moreno (36) Simón del Pino (37) o Conejo Rodríguez (40), com els que estrenaran categoria enguany Diaz Diaz (23) Fdez. Morillo (24) Gonzales Moreno (24) Lopez Morente (25) Montoro Ferreiro (25) i Romero Freixas (21), competiran en la seva classificació arbitral. Els més joves, que per edat puguin seguir ascendint esglaons, intentaran assolir el salt a la 2a. Divisió B, però sense descuidar-se ja que cada temporada també perden la categoria els 5 àrbitres pitjor classificats.

Enguany dins la 3a. Divisió comptem amb 15 àrbitres que formaran part del Programa de Talentos y Mentores de la RFEF, i que lluitaran per les 6 places que té adjudicades el nostre CTA, per tal d’aconseguir en el mes de febrer, accedir al curs d’ascens a 2a. Divisió B.

I si analitzem la categoria més alta del nostre futbol, la 1a. Catalana, la plantilla d’àrbitres estarà composta per 64 col.legiats i una col.legiada, l’Ainara Acevedo(22) que també estrena categoria aquesta temporada

Aquesta categoria també és una barreja d’àrbitres veterans, molt experimentats i amb molta vàlua tant física com tècnica, on trobem per exemple al gironí Ponsatí Claveguera (40) o a dos àrbitres de la Delegació del Penedès Garraf com són Otal Gonzalez (44) i De San Nicolás García, que xiularan la seva darrera temporada com àrbitres oficials ja que arribaran als 45 anys.

La mitjana d’edat de la categoria es de 27,61 anys i entre les noves incorporacions trobem àrbitres molt capacitats i amb gran recorregut, tant per l’esforç que demostren, com per la seva edat, com són el maresmenc Víctor García Verdura (19) o l’adscrit a la Delegació del Barcelonès, Marcos Lopez Quintero (18)

Esperem que la temporada 2014-2015 sigui molt exitosa pels nostres àrbitres i que s’aconsegueixi que cada cop es parli menys d’ells de forma crítica, encara que qualsevol esportista hi està exposat, i que el futbol català els segueixi valorant com està succeint en aquestes últimes temporades, de forma més positiva cada dia i els vegi com a persones amb il.lusió dins del nostre estimat esport.