Mercat: Com fer els deures abans del 30-J

Mercat en marxa. Sembla mentida però alguns clubs catalans ja tenen gairebé la plantilla 2024-2025 tancada abans de que acabi la temporada 2023-2024. Qui no corre, vola

Alguns del fitxatges de l'estiu 2024-2025
El mercat i alguns dels seus protagonistes: Simón, Aleix Ruiz, Naoufal i Avilés

Redacció

Avui és 30 de juny. Al món del futbol és una data especial, ja que significa el comiat oficial a la temporada en curs. L’1 de juliol ja entrem a la temporada 2024-2025 i seria quan els equips haurien de començar a fer les seves plantilles. Res més lluny de la realitat.

El mercat del futbol català comença ben aviat. A partir de maig, quan moltes competicions regulars acaben, els moviments són incessants. Tant, que hi ha clubs que a hores d’ara ja podrien competir pel número de jugadors que tenen confirmats. Però l’estiu és llarg i hi pot haver canvis.

UN MERCAT INTENS

A FutbolCatalunya mantenim durant tota la temporada unes taules que permeten comprovar els moviments als clubs catalans des de Primera Federació fins a Primera Catalana. Ho fem en base a informacions oficials i d’altres que, sense ser-ho, ens arriben de forma fidedigna per les nostres fonts informatives.

En aquestes taules fem constar una xifra a sota del nom de cada club. Correspon als futbolistes en plantilla segons les dades que hem recollit. I és fàcil veure que un bon número de clubs ja arriben o superen els 15 efectius de cara a la temporada que s’inicia aquest dilluns.

Valentín Merchán, Igualada
Valentín Merchán, cara nova al mercat de l’Igualada // CF IGUALADA

També és cert que n’hi ha entitats amb un zero a la casella. Potser per discreció, potser per falta de comunicació a la seva afició o potser perquè, senzillament, esperen a que evolucioni l’estiu. En qualsevol cas, tard o d’hora el zero desapareixerà.

UN MERCAT DE PLANTILLES ‘INFLADES’

Fent un cop d’ull a les plantilles dels tres equips representants de la Federació Catalana a Primera Federació -un d’ells té la seu al Principat d’Andorra-, es podria concloure que la feina ja està feta. Res més lluny de la realitat. En el cas d’Andorra i Barça Atlètic es registra l’entrada de futbolistes cedits al llarg de la campanya que ara acaba. I també alguns amb contracte que podrien sortir.

Per tant, hi haurà un bon número de moviments al mercat fins que els seus ‘rosters’ quedin tancats de cara a l’inici de la competició, previst pel cap de setmana del 24 i 25 d’agost. En el cas del Nàstic, a 30 de juny només té 13 futbolistes confirmats, comptant el retorn d’Iván de la Peña, cedit al Manresa.

SANT ANDREU I TERRASSA, GAIREBÉ TANCATS

A Segona Federació hi haurà nou representants catalans. O vuit, segons com acabi el sainet del Badalona Futur comandat per qui fou advocat d’aquell ‘viatger’ Miapuesta de principis de segle, Toni Freixa. En aquest equip, tot són baixes, amb onze futbolistes que ja tenen destí. Tota la plantilla acabava contracte aquest 30 de juny, davant un futur no gaire esperançador.

En canvi, al Sant Andreu i al Terrassa han anat per feina al mercat. Amb 19 i 20 efectius respectivament, els de Xavi Molist i Chus Trujillo fan que els seus seguidors ja puguin jugar a fer les possibles alineacions de la temporada. Cal recordar que les plantilles d’aquesta categoria, com també a Tercera Federació, podran comptar amb un màxim de 25 fitxes actives, 9 d’elles per jugadors sots-23.

L’únic ascendit de la temporada, l’Olot de Pedro Dólera, compta amb quinze efectius. Pel que fa als qui arriben des de Primera Federació, tant Cornellà com Sabadell estrenen entrenador -Genís Sampietro i David Català, respectivament- i van treballant amb certa calma.

Qui per fi podrà exercir com a entrenador titulat és Ignasi Senabre. Serà al capdavant d’un Espanyol B sense incorporacions anunciades, tot i que es preveuen pujades des del seu Juvenil A.

Finalment, Europa i Lleida CF -nova denominació del Lleida Esportiu- estrenen entrenadors amb Aday Benítez i Marc García, amb 11 i 14 futbolistes confirmats a cada equip fins aquest 30 de juny.

UNA TERCERA AMB MOLT A FER

Les caselles de mercat de Tercera Federació són més buides. Equips com Badalona o Mollerussa són una incògnita per motius extraesportius. Els ascendits Europa B, Sabadell B i Atlètic Lleida tampoc no registren gaire moviment. Ni els dos equips que han caigut des de la Segona Federació, Cerdanyola i Manresa, on ni tan sols hi ha entrenador confirmat, per bé que al club manresà gairebé està tancada la presència de Mikel Azparren.

L’altra cara de la moneda és el San Cristóbal. Cristian García compta amb 19 futbolistes, 10 d’ells renovats. La Montañesa estarà dirigida per Antonio Escudero amb 16 efectius per ara, 6 d’ells renovats. I també destaca el Reus FC Reddis de Marc Carrasco, amb 16 jugadors.

I si n’hi ha una aposta ‘casolana’, aquesta és la del Prat. Els 14 jugadors que fins ara ha confirmat són denominació ‘pota blava’. 10 renovacions, tres ascensos del Prat B i el retorn d’Aleix Ruiz. Pel que fa al Girona B, com en el cas dels de Primera Federació, pendent del destí de cedits i jugadors amb contracte. Els germans Álvarez Sanjuan, fills de l’estimat Quique Costas, tenen força feina.

SET PLANTILLES DEFINIDES A LLIGA ELIT

Passem a la ‘Tercera encoberta’, la categoria obstacle inventada per la Federació Catalana per por a demanar un segon grup de Tercera Divisió pel futbol català. L’anomenada Lliga Elit compta amb 16 equips i 7 d’ells semblen gairebé conformats, superant els 15 jugadors lligats al mercat.

Si no hi ha cap sortida entre els ja confirmats, al Lloret només li resten tres places per cobrir. 22 futbolistes a les ordres d’Albert Batllosera, amb 13 renovacions per intentar l’ascens a tercera una temporada més. I també aposta per la continuïtat l’Horta de Juan Camilo Vázquez. Dels 18 jugadors aparaulats, 16 segueixen de la campanya 2023-2024.

El Rubí renova la banqueta amb José Solivelles i, com l’Horta, arriba al 30-J amb 18 places cobertes. En aquest cas, amb més novetats, ja que només hi ha 8 renovacions. Amb 17 futures fitxes hi trobem tres equips. Un d’ells, el Can Vidalet, també té majoria de renovats, amb 16 efectius. Palamós i l’ascendit Vilanova també hi arriben a aquesta xifra.

Un altre ascendit, el Manlleu, ja ha tancat la presència de 15 futbolistes abans de la data de final de temporada. En el capítol dels qui tenen més feina a fer, destaquen l’Atlètic Sant Just i el Vic, dels qui no es coneix cap moviment en fitxatges i renovacions. Són dels qui penses que l’estiu és molt llarg.

A PRIMERA CATALANA, SIS A PUNT

Tot i que seran els qui comencin més tard -a finals de setembre-, sis clubs de Primera Catalana ja tenen gairebé tancada la plantilla. Una feina que els ha permès rubricar 20 o més jugadors dels 25 que poden tenir en competició. I la palma és pel Castellar de Juan Antonio Roldán. 16 continuïtats pactades i 6 fitxatges fan un total de 22 efectius.

Al Santfeliuenc ja hi tenen 21 amb una aposta pels de casa. 9 renovacions i 6 jugadors que pugen del planter, amb un entrenador que també puja. David Rebollo dirigia la temporada 2023-2024 al Juvenil A de l’equip del Baix Llobregat. Els altres quatre amb 20 jugadors mantenen el seu entrenador: L’Argentona, a Rafa Garro; l’Ascó, a Arnau Alcoverro; el Martinenc, a Toni Carrillo i el Tossa, a Edu Urdiales.

També hi destaquen 16 clubs dels 48 que participaran on hi ha ja 15 o més jugadors confirmats. Un dels qui ha fet bona feina és un dels 12 ascendits, els santboians del Ciudad Cooperativa. L’equip de la ‘Coope’ ja coneix 18 dels seus integrants, amb 13 dels protagonistes de l’ascens que ja s’han compromès a seguir. Bescanó -un dels clubs que acostuma a tancar plantilla aviat- i Sitges també hi compten ja amb 18 jugadors.

FEINA PENDENT

I d’altres no hi ha notícies. Vacances o paciència, però el cert és que una quarta part dels participants a la categoria no té cap jugador tancat, almenys públicament. Els dotze del ‘zero’ fins la nit del 29 de juny són Balaguer, Gimnàstic Manresa, Juneda, Juventud 25 de Septiembre, Montcada, Natació Terrassa, Parc, Racing Vallbona, Roses, Sant Cugat -un clàssic en tancar mercat amb l’estiu avançat-, Torelló i Torroella. D’ells, sis són nous a la categoria i un setè -l’equip manresà-, debutant per fusió amb l’Artesa Lleida.

Òbviament, el mercat encara serà molt llarg però cada cop s’avança més la feina. A FutbolCatalunya seguirem treballant perquè no hi perdeu detall.