L’SCT desplega un dispositiu especial per als desplaçaments del mes d’agost

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha desplegat un dispositiu especial per als desplaçaments del mes d’agost amb panells de missatgeria variable reforçats en anglès, punts de control preventiu de velocitat i controls a peu de carretera. L’objectiu és prevenir la sinistralitat a les carreteres i autopistes catalanes i garantir una mobilitat segura i tranquil•la

Màxim cap als col•lectius més desprotegits // FOTO: SCT
Màxim cap als col•lectius més desprotegits // FOTO: SCT

Característiques de la mobilitat de l’agost

La mobilitat de lagost es caracteritza per desplaçaments cap a les destinacions de vacances, trajectes curts en aquests indrets i també per un trànsit de pas d’usuaris estrangers, pel qual s’activa el dispositiu Pas de l’Estret. Entre d’altres aspectes a tenir en compte, cal destacar que:

  • L’AP-7 registrarà una mobilitat elevada en tot el seu recorregut i en ambdós sentits de la marxa;
  • També hi poden haver complicacions circulatòries a la C-32 Nord a Arenys-Llavaneres-Vilassar, a la C-32 Sud a Sitges i Castelldefels, a la N-340 entre el Vendrell i Tarragona i a les vies d’accés a la Costa Brava (C-31, C-35 i C-65);
  • Tal com ha passat el cap de setmana de l’1 d’agost, el del 15 es preveu amb més intensitat de circulació. Aquest cap de setmana coincideix amb la festivitat de l’Assumpció i hi haurà un elevat nombre de desplaçaments per vies secundàries i locals que uneixen municipis;
  • Fins al 15 de setembre estarà en marxa el dispositiu de trànsit “Pas de l’Estret” per garantir la seguretat viària dels viatgers que es desplacen cap el nord d’Àfrica. Es faran controls específics amb l’objectiu de reduir les conductes de risc associades principalment a la fatiga, l’excés de càrrega i/o passatgers i la manca d’ús dels sistemes de seguretat passiva (cinturó, sistemes de retenció infantil). A més, es repartiran uns tríptics amb consells sobre seguretat viària a tenir en compte tant abans de començar el viatge com un cop s’està circulant en carretera.

                                        Operatiu a peu de carretera

Per un trànsit de pas d’usuaris estrangers // FOTO: SCT
Per un trànsit de pas d’usuaris estrangers // FOTO: SCT

Des de principis d’agost, hi ha vigent una campanya informativa que té l’objectiu de sensibilitzar els conductors de la importància de respectar els límits de velocitat per tal d’evitar accidents. Es tracta d’una vintena de controls preventius de velocitat ubicats sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la Costa Brava pels quals, a través dels panells de missatgeria variable, s’informa als conductors i conductores del límit al qual circulen per aquell tram.
A través d’aquests panells, a més, l’SCT també està difonent consells viaris adaptats a la mobilitat estiuenca i també reforçats en anglès per tal de garantir una mobilitat més segura. Les recomanacions durant el mes d’agost incidiran en la figura del copilot per evitar accidents, en la prevenció dels excessos de velocitat, del consum d’alcohol, de les distraccions en la conducció i de la sinistralitat de motocicletes.

D’altra banda, el cos dels Mossos d’Esquadra ha posat en marxa un dispositiu especial de trànsit amb el desplegament de 10.928 mossos arreu del territori. La Policia de la Generalitat ha planificat un total de 7.516 controls, entre els quals se’n realitzaran 2.400 d’alcoholèmia, 1.530 de velocitat, 1.458 de transports i 473 de PREMOT entre d’altres. Així mateix, s’han planificat diversos vols de vigilància amb l’helicòpter per tot el territori català.

Mesures especials de circulació

Durant els caps de setmana del mes d’agost s’estan disposant mesures especials de circulació, ordenació i regulació a la xarxa viària de Catalunya, tals com carrils addicionals i en sentit contrari a l’habitual, inversió de prioritats a rotondes, carrils d’incorporació, dispositius de senyalització abalisats amb cons, per tal de minimitzar les congestions. Les vies afectades són la GI-662, la C-65, C-31, l’AP-7, C-32 Sud i Nord i AP-7.

Consells

Per tal d’evitar accidents cal respectar els límits de velocitat, mantenir la distància de seguretat entre vehicles, utilitzar els sistemes de seguretat passiva, com el cinturó, el casc i els sistemes de retenció infantil. També convé recordar els perills de combinar alcohol, drogues estupefaents o determinats fàrmacs amb la conducció.

D’altra banda, s’insta al copilot a prendre part activa en el moment de la conducció per contribuir a una mobilitat més segura, fent-se càrrec dels telèfons mòbils, els reproductors de música o els GPS per evitar les distraccions de les persones que estan al volant. L’SCT també demana que es tingui un respecte màxim cap als col•lectius més desprotegits i febles de la xarxa viària (vianants, ciclistes i motoristes) i que s’extremi la prudència en la conducció compartida.

S’insisteix també en la necessitat de revisar l’estat del vehicle abans de començar el període de vacances per circular per la xarxa viària en unes condicions òptimes.