L’onze del segle del futbol català

Els seguidors de FutbolCatalunya configuren una alineació amb els futbolistes més destacats del 2000 fins al dia d’avui. Santi Triguero és escollit millor jugador del segle

@JordiMestres_

Santi Triguero, MVP del segle // FOTO: Lluís Montaner

Les enquestes nadalenques de FutbolCatalunya ja han arribat al seu final. A les habituals dels millors de Primera, Segona i Tercera Federació aquesta temporada hem afegit una de nova, la de millor onze del segle. Per a fer-ho es van proposar 44 noms de futbolistes que han destacat de Segona B cap a vall o gairebé amb tota la carrera en aquestes categories. El resultat és un onze espectacular, amb jugadors de diferents categories que per nivell o trajectòria han quedat al record dels aficionats del futbol català.

Sota pals, com no podia ser d’una altra manera, va guanyar el porter més mític del nostre futbol. José Miguel Morales (37,5%) es va imposar a un llistat espectacular de porters amb Marcos Pérez (24,1%), Pau Torres (20,1%) i Carlos Craviotto (18,3%). Morales és el tercer jugador de la història amb més partits a Segona B i va deixar empremta a Terrassa, Sant Andreu i Badalona.

UNA DEFENSA ENCARA EN ACTIU

La línia defensiva, de dreta a esquerra està formada per Óscar Sierra, Àlex Cano, Ismael Moyano i Joan Oriol. El lateral del San Cristóbal va mantenir un frec a frec amb Óscar Rubio – 37,6% a 34,9% – mentre que els dos centrals i el capità del Nàstic van guanyar clarament amb més del 40% dels vots. Cano per la fidelitat a l’Europa, Moyano per una trajectòria tan llarga i exitosa i Joan Oriol per una carrera que segueix sumant èxits mereixen aquests premis.

Moyano és el quart jugador amb més partits a Segona B, ha guanyat tres lligues i ha disputat cinc playoff d’ascens // FOTO: CF Badalona

Tots estan encara en actiu, a diferència del mig del camp. Dos dels tres escollits són jugadors que ja s’han retirat i l’altre no té equip actualment. Gerard Boira va arrasar a l’enquesta del pivot amb un 46,7% dels vots i va quedar per davant de Jordi Matamala (25%) i Piti Belmonte (19,6%). El gran capità del Vilafranca es va retirar el 2021 amb 40 anys i després de 18 temporades i més de 500 partits a Tercera Divisió.

MÀGIA AL MIG DEL CAMP

Per davant hi ha dos interiors amb molta màgia als peus. Un altre capità mític del nostre futbol com Àlex Delmàs es va imposar a l’enquesta més votada a Putxi (24,6%), Juvenal (21,6%) i Héctor Simón (20,2%). Delmàs es va retirar el 2013 com un dels jugadors més importants de la història del CE Europa i després de 25 anys en actiu. Abans de les set temporades al Nou Sardenya el migcampista havia jugat a Granollers, Cardedeu, Sabadell, Premià i Mataró.

Manu Lanzarote és un dels jugadors més recordats al Narcís Sala // FOTO: UE Sant Andreu

L’altre interior és un jugador diferent com Manu Lanzarote. L’ex de Sabadell, Lleida o Sant Andreu va quedar per davant de Pitu Comadevall (26,3%), Víctor Oribe (23,7%) i Monty (13,9%). Lanzarote va guanyar amb un 36,1% dels vots després d’una carrera amb pics molt alts a Sant Andreu, Sabadell o Zaragoza, tant a Segona B com a Segona Divisió.

LA DAVANTERA DELS 800 GOLS

Les enquestes que van ser més clares van ser les de la part ofensiva. Els tres guanyadors van superar el 60% dels vots a cadascuna i no hi va haver cap tipus de discussió. La davantera estaria formada per Enric Gallego per la dreta, Carlos Martínez pel centre i Santi Triguero per l’esquerra. Si sumem els 322 gols de Santi Triguero, els més de 250 de Carlos Martínez i els més de 200 d’Enric aquest és un atac de més de 800 gols!

Carlos Martínez i Enric Gallego van compartir davantera a la Selecció Catalana Amateur que va arribar a Europa // FOTOS: FCF

Pel que fa a la banqueta aquest equip estaria dirigit per un entrenador que no és català, però que ha tingut una carrera brillant a la nostra terra. Miguel Álvarez va ser escollit com el millor tècnic del segle amb un 42,3% dels vots per davant de Manolo Márquez (25,6%), Miki Carrillo (18,9%) i Puchi (13,2%).

SANTI TRIGUERO, MVP DEL SEGLE

Un cop finalitzades totes les enquestes es va proposar una última per a escollir el millor jugador del segle al futbol català. Els candidats eren José Miguel Morales, Enric Gallego, Carlos Martínez i Santi Triguero. El guanyador, finalment, va ser el davanter de Vilanova, el màxim golejador del futbol català i que també va ser internacional absolut per Catalunya.