‘L’Informe Poncio’: la UFEC mou fitxa

Per fi, la UFEC dona la cara en aquest cas negre per a la història de l’esport català. La resposta d’ahir d’Esteve Pujals, servei jurídic UFEC, a l’excandidat Juanjo Isern és molt il·lustrativa

Mentre el president de la UFEC, Gerard Esteva, es manté en silenci, ja hi ha resposta oficial al 'Informe Poncio'

Mentre el president de la UFEC, Gerard Esteva, es manté en silenci, ja hi ha resposta oficial al ‘Informe Poncio’

@ManuelSeguraM

Fem una mica d´història. Futbolcatalunya va tenir accés a l’anomenat “Informe Poncio” fa tres setmanes, una de les vergonyes més grans per a tots aquells que presumeixen que “l’esport és valors”, protagonitzada per personatges covards que no donen la cara.

Dèiem llavors: “S’imaginen estar a punt de rebre una sentència i manar que es redacti un informe jurídic anònim contra les autoritats judicials? Atenció a la ‘moguda’ UFEC, FCF (Soteras), Secretària General de l’Esport…  ‘INFORME PONCIO’: ‘El Tribunal Català de l’Esport: Els seus incompliments formals i les seves incongruències’).

L’ABOMINABLE ‘INFORME PONCIO’

En aquest informe covard i lamentable es deia que l’autor era un despatx d’advocats extern a la UFEC i s’atacava gratuïtament el candidat Juanjo Isern i se’l vinculava a l’acord del TCE per repetir eleccions la FCF, per “influències a la Generalitat”.

El que “l’Informe Poncio” no va voler posar és que la Federació Catalana (FCF) va demanar la recusació dels membres del TCE i va fer que tots els membres del Tribunal passessin a declarar per Fiscalia. Segur que Fiscalia devia pensar: “quina manera de fer-nos perdre el temps amb les coses importants que tenim que fer”!. Com no podia ser d’una altra manera, Fiscalia va arxivar el cas …“per ridícul” i és clar, “l’Informe Poncio” ni fa menció.

Aquesta junta va acusar Isern d'influències davant el Tribunal Català de l’Esport abans de la seva resolució // FOTO: FCF
Aquesta junta va acusar Isern d’influències davant el Tribunal Català de l’Esport abans de la seva resolució // FOTO: FCF

Però tot això no tindria cap importància si no fos perquè aquest informe va ser enviat per email des de presidència de la UFEC als presidents de les federacions catalanes.

QUIN ÉS EL PAPER DE SOTERAS A LA UFEC?

Ràpidament, Isern va moure fitxa i va posar en marxa tota la seva artilleria jurídica perquè els culpables d’aquesta “vergonya” hagin de passar, SÍ o SÍ, per la Ciutat de la Justícia. L’ex candidat va enviar una carta al president de la UFEC, Gerard Esteva, on li va exigir transparència i li preguntava per això:

 • A quin despatx professional li ha estat encarregat l’informe.
 • Qui ha realitzat l’encàrrec i quin ha estat el procediment d’adjudicació.
 • Quin import s’ha satisfet per la seva elaboració. (Ja han admès que van pagar 1.800€)
 • Si Joan Soteras Vigo, en la seva condició de vocal de la UFEC, o els seus advocats, vinculats directa o indirectament a la FCF, han intervingut a la redacció de l’informe o han “sol·licitat l’encàrrec professional a despatx extern.

Deu dies més tard, Isern va tornar a la càrrega, en no tenir resposta de Gerard Esteva, i li va preguntar si aquest informe de la vergonya s’havia pagat amb fons públics.

Joan Soteras és un més dels presidents de Federacions catalanes, però es creu molt més // FOTO: FCF
Joan Soteras és un més dels presidents de Federacions catalanes, però es creu molt més // FOTO: FCF

PER QUÈ CALLA GERARD ESTEVA?

Futbolcatalanya també va preguntar a UFEC, i continua esperant resposta. Han d’estar molt ocupats amb la festa de l’esport català.

Per fi, la Unió de Federacions va contestar ahir, dilluns 12, més ben dit, li ha enviat una carta a Isern per no dir res, excepte tres coses curioses:

L’informe va ser encarregat el 2019… No està malament dedicar quatre anys per escriure anònimament 17 pàgines vergonyoses, amb acusacions a persones que son companys de professió.

Contesta la UFEC quant ha costat l’informe. És preocupant que la UFEC gasti els seus diners en 17 pàgines, que, segons diverses fonts jurídiques consultades per aquesta Redacció, estem davant d’un document ple d’errors, incongruències i una mala qualitat tècnica preocupant. Estaria bé que Gerard Esteva expliqués per què l’Assessoria Jurídica de la UFEC ha escollit aquest lletrat anònim, d’un despatx que volen amagar… potser perquè la seva consciència no estigui molt tranquil·la i saben que hauran de trepitjar la Ciutat de la Justícia amb freqüència els propers mesos.

Gerard Esteva no fa molt cas a les campanyes de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya // FOTO. UFEC

Gerard Esteva no fa molt cas a les campanyes de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya // FOTO. UFEC

MÉS DE 100.000 EUROS A L’ANY

La qüestió és senzilla. Tan poc es refia Gerard Esteva dels seus assessors jurídics perquè hagin encarregat aquest ‘panfleto‘ a advocats externs que amaguen els seus noms?

– Diu Esteve Pujals que la Llei de Transparència no afecta la UFEC perquè és una entitat privada. Té raó, però no diu que la UFEC rep més de 100.000 euros a l’any en subvencions de la Generalitat i això fa que la UFEC estigui obligada a donar informació de transparència. Tot i que de manera hàbil, Pujals diu que la UFEC no està obligada directament a donar dades.

Per tant, està reconeixent que sí que està obligada de forma indirecta. Juanjo Isern ja està preparant la sol·licitud a qui de debò els obligarà a facilitar la informació que ara vol negar el president de la Unió de totes les federacions catalans

Estem segurs que la secretària general de l'esport no coneixia aquesta nova forma de “fer país” amb un atac furibund i “anònim” a les institucions de l'esport català // FOTO: Premsa Presidència
Estem segurs que la secretària general de l’esport no coneixia aquesta nova forma de “fer país” amb un atac furibund i “anònim” a les institucions de l’esport català // FOTO: Premsa Presidència

PARLAREM DE LA MOCIÓ DE CENSURA

De totes maneres, s’entén molt bé que Gerard Esteva no vulgui donar més informació, ja que ha d’estar força ocupat a casa seva a Rambla Catalunya amb la “pseudo” moció de censura que ha patit fa poc i que va poder salvar-la en “el temps de descompte”.

En un nou capítol, explicarem més informació sobre aquest “motí” i també direm de qui va ser el vot que li permet continuar sent president de la UFEC, malgrat que cap mitjà s’hagi fet ressò d’aquesta notícia.

Per acabar, plantegem alguns dubtes al president de la UFEC, Gerard Esteva, per si algun dia vol contestar a futbolcatalalunya.com:

 • Si la UFEC va encarregar “l’Informe Poncio” contra el TCE fa quatre anys (2019), per què el difonen ara (2023), abans de la resolució del TCE “eleccions FCF”?
Després de 17 anys de presidència amb David Moner, va arribar ala UFEC l'actual Gerard Esteva (2014) // FOTO: laxarxa
Després de 17 anys de presidència amb David Moner, va arribar ala UFEC l’actual Gerard Esteva (2014) // FOTO: laxarxa

NOM I COGNOMS DE L’AUTOR

 • La Catalana va acusar Isern d’influències davant el Tribunal Català de l’Esport abans de la seva resolució. A més, el va portar a Fiscalia, i ara, com podríem anomenar aquesta actuació de la UFEC -la “segona casa” de Soteras- quan està a punt el TCE de resoldre sobre una altra possible “tupinada” a les eleccions ja repetides de la FCF?
 • Diu Esteve Pujals que “el despatx professional autor de l’informe de referència és un estudi amb procediments oberts davant del Tribunal Català de l’Esport i la UFEC procura la seva confidencialitat en interès dels esportistes, clubs o entitats per ell representats i en aplicació de les normes de secret professional”.
 • Podria ser que aquest despatx hagi perdut casos al TCE perquè ara deixi anar “la bilis” contra el tribunal en un informe anònim? No seria bo per a l’esport català que es conegués els autors d’aquest informe impresentable?
 • Encara que es tracta d’un no-secret, ja que al carrer Sicília es coneix perfectament qui són. No seria una manera de defensar de veritat els clubs, esportistes, etc. que tothom conegui “les seves virtuts”? L´ètica i el respecte als altres són valors de l´esport i dels professionals. I en aquest cas, també?

TAEC, SÍ; TCE, NO?

 • La UFEC ja ha donat explicacions a la Sra. Anna Caula? Estem segurs que la secretària general de l’esport no coneixia aquesta nova forma de “fer país”, amb un atac furibund i “anònim” a les institucions de l’esport català, per part d’una entitat privada que rep any rere any quantioses subvencions de la Generalitat.
 • És veritat que a la UFEC li agradaria que desaparegués el TCE i al seu lloc estigués “el seu” TAEC? Compte, perquè alguns dels seus àrbitres i mediadors han reconegut en “petit comitè” que no han fet ni un arbitratge esportiu ni una mediació esportiva a la seva vida.
 • I, finalment, recordem, ara més que mai, David Moner. Va endur la UFEC als altars. I ara veiem com els grans professionals de la UFEC, Josep Maria Lluch, Jordi Sans, Pili Navarro, Pere Vilà, etc. ja no són a Rambla Catalunya. Segur que tots ells li haurien aconsellat “Gerard, ara no toca enviar aquest informe. Això no és UFEC i això no és fer país”.