L’entrenador d’alt nivell, mirall prohibit per a l’entrenador de futbol base

OPINIÓ – La tasca d’un entrenador de futbol base ha de seguir uns paràmetres que no sempre són els més adients. El tècnic Miguel Soto López ens ho explica en aquest article

MIGUEL SOTO LÓPEZ
redaccio@futbolcatalunya.com

“Pot viure un arbre sense les seves arrels? Laureano Ruiz respon

No són poques les vegades que hem escoltat o parlat sobre algun o un altre jugador i el seu comportament inadequat per la imatge que dóna als joves o nens que creixen al meravellós món del nostre esport, el futbol. No obstant això, són poques les vegades que veiem com aquest debat es trasllada a l’àmbit de l’entrenador. I no em refereixo només a aspectes actitudinals, de gesticulació o forma de vestir.

Potser per a mi el gran “handicap” és dir que els teus referents són Guardiola o Mourinho i continuació m’explicaré una mica més. No és que vulgui restar importància al fet de que alguns entrenadors busquin copiar un comportament inapropiat -sent desafiador o provocador-, tan semblant a la imatge que alguns futbolistes mostren en els estadis i la televisió malauradament. En realitat és igual o més greu, ja que perjudiquem als petits del nostre esport.

Al meu parer, el fet de copiar formes de treball d’un equip d’elit -d’alt rendiment- buscant traslladar-les a un equip de futbol base o futbol formatiu és tan alarmant com la necessitat de demostrar uns valors dins del terreny de joc. És en aquest aspecte on s’ha d’escoltar a experts en la matèria com ara Antonio Sánchez, un dels més reconeguts entrenadors de futbol base: “Per facilitar el procés formatiu del jugador s’han de diferenciar etapes d’acord amb el desenvolupament físic i psicològic del jugador”. I en realitat, ha de ser així. Potser ensenyaríem a un nen a fer equacions sense ensenyar-li abans els números? Sns dubte -en la meva opinió- el futbol formatiu ha de seguir unes etapes o un procés lògic. El que avui pot fer a un equip guanyador -per la obsessió en la victòria- amb el tot val, el portarà a un seriós problema: perdre anys d’aprenentatge i crear futbolistes que no entenguin el joc.

“Des de joves als jugadors els diuen que cal lluitar, que cal guanyar i aquestes coses, després, arriben a Primera sense saber gens del joc”, va dir Pep Guardiola.

Potser és possible recuperar el temps perdut? L’aprenentatge cap a l’elit -futbol amateur- ha de ser racional, progressiu i adaptat, no oblidem que Guardiola, Mourinho, Bielsa, Jurgen Klopp… són entrenadors d’alt rendiment, que han de guanyar sí o sí. Mentre que el futbol base gira entorn de l’aprenentatge. Per tant, és l’entrenador de futbol d’alt nivell un bon mirall on mirar-se? Per a mi és clar que no.

Recordin: “Pot viure un arbre sense les seves arrels? Les arrels del futbol estan en el futbol base”. Ho va dir Laureano Ruíz.