“L’alt nivell de la #dhc el donen molts clubs”

Finalitzada la categoria cadet DH és moment de fer valoracions abans de l’inici de les eliminatòries de quarts de final del Campionat de Catalunya cadet d’aquest cap de setmana

JAUME RIUS/ENTRENADOR LLEIDA ESPORTIU CADET

Jaume Joan Rius, Entrenador DHCadet Lleida Esportiu
Jaume Joan Rius, Entrenador DHCadet Lleida Esportiu

Jaume Rius, entrenador del cadet DH del Lleida, ens analitza el més destacat d’aquesta categoria cadet DH que ha erigit el FC Barcelona com a campió i ha acabat amb els descensos a Preferent de Sant Cugat Esport FC, UE Sant Andreu, UE Bordeta i UE Rapitenca.

Pel que fa al campió, el FC Barcelona, tot i que d’entrada se li exigeix aquesta condició, ho ha fet amb un registre de gols a favor (115) i en contra (18) que demostren una gran superioritat i que, independentment del talent, hi ha hagut molt de treball al darrera. Els Iñaki Peña, Guillem Jaime, Jordi Mboula, Monchu o Riqui Puig, entre d’altres, poden arribar.

Pel que fa l’etern rival dels blaugranes, el RCD Espanyol, ha estat l’equip sub campió. De fet, li ha disputat durant moltes jornades el liderat. Va acusar la derrota ens els darrers minuts a la CE Dani Jarque en el derbi (2-3) i el fet de deixar escapar punts no previstos en diferents encontres com ara la derrota al camp del Girona FC i l’empat a la ciutat esportiva contra el Lleida. Probablement, han acusat l’absència per lesió de llarga duració de Carlos Gilbert. Adrián López, Izan Checa, Pol Lozano, Fode i molts d’altres jugadors formen part d’una molt bona generació perica que pot fer repetir els èxits en l’etapa juvenil d’aquesta temporada.

Els següents quatre equips a la classificació: UE Cornellà (3r), UFB Jabac i Terrassa (4t), Gimnàstic de Tarragona (5è) i CF Damm (6è) han mantingut un nivell altíssim amb unes plantilles amb excel·lents jugadors i que estan formades per molts exjugadors tant del FC Barcelona com del RCDE Espanyol, o bé, amb possibilitat de formar-ne part a curt plaç. Aquest fet, afegit al bon treball que es fa en els clubs de futbol base català, fa que el nivell de la DH sigui molt alt. I això provoca que els 2 grans hagin de competir en cada partit. El fet que hi hagi hagut poques golejades demostra l’alt nivell que hi ha en la resta d’equips, cosa que, d’altres comunitats autònomes no poden dir el mateix. D’aquest grup de 4 equips podríem destacar-ne els jugadors, entre d’altres, Juan Fernández i Javier Enrique Delgado pels del Baix Llobregat, Adrià Prado i Òscar Oliver pels terrassencs, Joel Quero i Òscar Gestí pels tarragonins i Martí Serra i Daniel Ruiz pels cervesers.

Els 2 darrers equips classificats per la Copa Catalunya han estat els gironins de l’EF Gironès Sabat (7è) i el Girona FC (8è). Els primers, han fet valer el seu terreny de joc per sumar-hi molts punts (en concret, 32 dels 43 punts que han sumat) i els segons, han acabat entrant a Copa Catalunya per mèrits propis degut al treball i nivell de la seva plantilla fent un terç final de campionat amb molt bons números.

De la resta d’equips, el CF Badalona (9è) s’ha quedat a les portes del Campionat de Catalunya (concretament, a 2 punts del Girona FC) amb un estelar Franco Nántez. Més lluny del CF Badalona han acabat  l’EF Gavà (10è), a 5 punts, i el Lleida (11è) a 7 punts.

Els equips restants (EF Mataró, Sant Cugat Esport FC, UE Sant Andreu, UE Bordeta i UE Rapitenca), i també l’EF Gavà i el Lleida, han estat compartint les posicions de descens durant vàries jornades alternant-se les 4 darreres places de descens en diferents ocasions. Finalment, en una darrera jornada d’infart fou l’EF Mataró l’equip que va assolir la permanència. Els 2 germans Mantilla (entre els dos, 24 dels 40 gols dels maresmencs) han estat determinants per obtenir aquesta preuada salvació.

Pel que fa als 4 descendits: Sant Cugat Esport FC, UE Sant Andreu, UE Bordeta i UE Rapitenca s’hi poden destacar varis jugadors. Arnau Benet (12 gols en 25 partits) pels santcugatencs, Enrique Ramírez (11 gols en 21 partits) pels andreuencs, Joan López pels del barri de La Bordeta i els rapitencs Joel Fernández i Andreu Arasa.

Pel que fa al Lleida, en destaquem el treball i compromís dels jugadors tant de segon any com de primer en els moments més delicats i el valor intangible d’haver assolit el grau de competitivitat en un nivell competitiu al qual no havien jugat fins al moment afegit a un scouting acurat de cada rival. Amb la col·laboració a Barcelona de Shu Narasaka i Mateu Muñoz, com a gravadors de rivals, ens ha permès obtenir vídeos de tots els equips. Aquest fet ens ha donat un plus en la preparació de cada encontre en funció del rival i del nostre propi model de joc. Des d’aquí, els ho volem agrair de nou així com a la resta de cos tècnic: Jaume Camarasa, com a segon entrenador, Adrià Castro com a preparador físic, David Mercadal com ajudant en pràctiques i el delegat Manel Planell.

I així ha estat la cadet DH 2014-15. Una categoria amb molt de nivell que, com hem dit i volem reiterar, no només ve donat pels 2 grans de la categoria sinó que també és aportat per molts d’altres clubs catalans que disposen de grans jugadors amb passat als dos grans, o bé, amb opcions de formar-ne part. I aquest bon nivell dels equips catalans entenem que respon, principalment, a 2 factors:

  1. La dedicació, recursos i estructura organitzativa dels clubs de nivell del futbol base català (que, per sort, són molts) i,
  2. El nivell dels entrenadors de base de Catalunya motivat, en part, per l’aposta formativa que desenvolupa Federació Catalana de Futbol a través de l’escola d’entrenadors i del comitè tècnic d’entrenadors.

A partir d’aquí, i un cop finalitzada la DH cadet, queda la disputa del Campionat de Catalunya, una competició diferent i molt atractiva al disputar-se cada eliminatòria a un únic partit. Aquest fet genera, en moltes ocasions, que es produeixin sorpreses com així va ser la temporada passada en la que el vuitè classificat (UE Sant Andreu) es va proclamar campió.

A partir d’aquest cap de setmana veurem què ens deparen els emparellaments RCD Espanyol- Girona FC, EF Gironès Sabat- UE Cornellà (diumenge), CF Damm- FC Barcelona i Gimnàstic de Tarragona- UFB Jabac i Terrassa (dimecres), si es consuma alguna sorpresa i quins són els 2 equips que arriben a la final que s’ha de disputar a Martorell.