“La distribució de grups perjudica els catalans”

Andrés Manzano alça la veu contra la organització de la competició per als equips catalans. El director general del Cornellà afirma que tan la temporada passada com a l’actual s’han vist perjudicats per la organització territorial de la lliga

Andrés Manzano opina sobre la Primera RFEF, que començarà en un mes // FOTO: UE Cornellà
Andrés Manzano opina sobre la Primera RFEF, que començarà en un mes // FOTO: UE Cornellà

@JordiMestres_

El futbol català (els equips catalans) viu temps de canvis. La pandèmia ha afectat de ple a la competició, encara més tenint en compte que la RFEF ha decidit reformular-la a la temporada del Covid19. Més de 100 equips es van jugar el seu futur sense públic, amb aturades per positius i amb una competició express.

Un va ser el Cornellà, que va acabar bé la temporada confirmant la seva presència a Primera RFEF. Tot i això, el seu director general Andrés Manzano es mostra descontent amb la gestió de la competició. Primer, per haver fet un grup d’onze catalans la passada temporada i ara per ajuntar els nostres equips amb andalusos (4 equips de Cádiz i 2 de Sevilla).

“NO TENIM CLAR COM ES PODRAN COMPENSAR ELS COSTOS

Com va la preparació per la Primera RFEF?

És una categoria nova, que pinta molt bé, però hi ha moltes situacions que encara són desconegudes per tots. Això genera inseguretat a l’hora de prendre les decisions, però tot i així hem començat i a veure com acaba tot.

Quins són els principals problemes que s’han trobat?

No tenim clar quin serà el volum d’ingressos. Hi ha una nova normativa en la que s’ha de presentar un aval, un salari mínim per jugador, uns desplaçaments que no tenen res a veure amb els que havíem fet fins ara. Tot això és un augment de costos que a dia d’avui no tenim molt clar com es podran compensar. El tema de la televisió va sortir fa poc i la Federació no ens ha comunicat si hi haurà finalment un operador que aporti una quantitat important per compensar aquestes despeses tan grans de la categoria. Hi ha pressupostos altíssims, sense límit i això provoca que sigui més complicat per clubs com nosaltres que tenim unes limitacions a nivell de pressupost.

Amb tot això, la Primera RFEF és una categoria viable ara mateix?

Evidentment, si hi ha 40 clubs apuntats és perquè pensem que serà viable. Nosaltres intentarem participar a la competició per moltes dificultats que anem trobant. Intentarem no hipotecar l’entitat de cara al futur.

“S’HAN VISCUT SITUACIONS INJUSTES”

La gran incògnita ara és el tema de la televisió.

Ens consta que s’ha publicat un tender, però no sabem quins operadors han optat i tampoc sabem les quantitats. Se’ns va comentar que hi hauria una quantitat important, però això em genera dubtes fins que no ho vegi.

Creu que ha faltat serietat en aquest tema?

Ja l’any passat amb el tema de la COVID vam viure situacions de competició bastant injustes. Situacions imprevistes, que s’anava decidint segons avançava la competició. Aquest any encara ens queda una mica per fer, és una competició nova i s’han posat unes normes que intentem interpretar. A veure com acaba tot, però de moment molts dubtes.

Aquests dubtes els pot parlar amb el president de la Federació Catalana, Joan Soteras, que alhora és el president de la Comissió de Primera RFEF.

La part institucional del Cornellà la porta l’Álex Talavera i entenc que Joan Soteras és el director de la Primera RFEF, però no tenim relació directa amb ell per parlar d’aquesta categoria. Ho porta l’Álex i hauries de parlar-ho amb ell.

L'UE Cornellà seguirà jugant al Nou Municipal a Primera RFEF la propera temporada // FOTO: Jordi Mestres
L’UE Cornellà seguirà jugant al Nou Municipal a Primera RFEF la propera temporada // FOTO: Jordi Mestres

El tema d’haver de canviar d’estadi el preocupa?

A dia d’avui no ens preocupa, perquè el Municipal compleix la normativa. La Federació Espanyola moltes vegades genera unes normes i després dona temps perquè els clubs puguin adaptar-se a les mateixes. Aquest any podem jugar al Nou Municipal de Cornellà i si l’any vinent no hi podem jugar haurem de buscar un camp de gespa natural i jugar allà.

“EL CORNELLÀ NO TÉ SUBVENCIÓ DE L’AJUNTAMENT”

La subvenció de l’Ajuntament augmentarà, no?

El Cornellà no té subvenció de l’Ajuntament. Tampoc està previst que s’augmenti. Bé, es podria doblar, perquè el doble de zero és zero, però augmentar no. Està bé dir que l’Ajuntament és conscient que estem en una categoria més complicada. Ens han dit que si hi ha situacions de la instal·lació com la llum intentaran ajudar-nos. La Primera RFEF tindrà molta repercussió i la imatge de Cornellà estarà en joc.

No s’han plantejat fer com el Llagostera i canviar d’estadi aquest mateix any?

Nosaltres estem molt arrelats a Cornellà. Sempre posem totes les opcions sobre la taula. Amb tantes incerteses creiem que la decisió més responsable i conservadora era mantenir-nos aquest any al Nou Municipal i si el vinent estem a Primera RFEF veurem quins són els requisits, i si estem a Segona RFEF o Segona A també.

L'ascens a Primera RFEF, històric per l'eqip del Baix Llobregat ,sempre estarà present // FOTO: UE Cornellà // FOTO: UE Cornellà
L’ascens a Primera RFEF, històric per l’eqip del Baix Llobregat ,sempre estarà present // FOTO: UE Cornellà // FOTO: UE Cornellà

“TENIM EL RÈCORD GUINNESS DE VENDRE 0 ENTRADES A LA COPA”

I el Cornellà aquest any perquè ha de lluitar? Per pujar a Segona A, competir a Primera RFEF o no baixar a Segona RFEF?

Si mirem el grup i som honestos som l’equip amb un dels pressupostos més baixos del nostre grup. Nosaltres som un equip que s’ajuda molt d’un futbol base ben treballat i pensem que amb això podrem compensar. Competirem al màxim i a veure quin resultat ens mereixem. Posar-se objectius comporta generar frustracions. Anem partit a partit i a guanyar el primer.

A nivell de pressupost com ha afectat el Covid19?

Costa quadrar els números. L’any passat va ser molt complicat. Tenim un rècord Guinness nosaltres, que és jugar Copa del Rei contra el campió de Lliga i el campió de Copa i vendre 0 entrades. Això no ha passat mai ni tornarà a passar a la història. Com exemple això et demostra que el Covid ha afectat moltíssim. Vam tancar l’any passat amb números negatius, que vam compensar amb fons propis i veurem aquest any com ho fem. Participar a la Primera RFEF no ha d’hipotecar al Cornellà de cara al futur.

“POSAR-SE OBJECTIUS COMPORTA GENERAR FRUSTRACIONS”

Clar, perquè els costos per competir ara són més alts.

Hi ha anunciat un salari mínim, que per nosaltres supera la mitjana dels nostres sous en general. Els desplaçaments són brutals i també l’aval de la RFEF. Cost més alt d’arbitratges i d’inscripció de jugadors, també. La categoria és més alta, més propera al futbol professional.

Andrés Manzano no comparteix la distribució de grups a Segona B i Primera RFEF de les últimes dues temporades // FOTO: UE Cornellà

La proposta de grups no els hi ha agradat oi?

La Federació va proposar dues opcions, es van votar i una va guanyar per 20 a 19. Per tots els equips catalans aquesta distribució és molt perjudicial. El president de la Comissió de Primera RFEF és català, però ho era també l’any passat i vam sortir molt perjudicats amb la distribució de grups com es va veure després. Entenc que Joan Soteras defensa els interessos de tots els clubs a nivell estatal, però els catalans hem sortit molt perjudicats amb aquesta distribució.

De fet, la temporada passada va ser una autèntica agonia.

És una llàstima que clubs històrics com Badalona o Lleida ara estiguin a Segona RFEF o inclús Olot i L’Hospitalet no haguessin baixat. Equips molt forts, que és una pena que per com es va organitzar afectés tant. Aquesta agonia la vam patir tots i crec honestament que els equips catalans vam sortir molt perjudicats per la organització.

“HEM FET MÈRITS PER SER INDISCUTIBLES A PRIMERA RFEF”

El Cornellà la temporada passada va anar de menys a més. Sovint passa això i potser va faltar alguna jornada més aleshores per repetir un nou play-off.

Al final ens va faltar marcar un gol al Mini Estadi. Hem de donar l’any per molt bo. Vam tenir tres eliminatòries molt dures de Copa del Rei, amb un calendari molt atapeït. Al final vam aconseguir l’objectiu d’estar a Primera RFEF, on hem fet mèrits els últims anys per ser un dels indiscutibles. Tindrem rivals molt grans com Albacete, Sabadell o Atlètic Balears.

Començar aquesta categoria amb un canvi a la banqueta és un risc?

El Guillermo ha fet dos anys fantàstics. Acabava contracte i el futbol és així. Un equip de la mateixa categoria, però històric i amb poder econòmic més gran el volia i és totalment comprensible la decisió que va prendre. Hem buscat l’entrenador que s’adapta millor al nostre perfil i no pensem en si és un problema o no. Demanem competir com sempre.

L’UE Cornellà ha confiat la banqueta a Raúl Casany per la propera temporada // FOTO: UE Cornellà

Què destacaria de Raúl Casany?

Sempre observo els diferents equips i Raúl Casany ha fet un any fantàstic amb la Peña Deportiva, amb limitacions de pressupost altes i treballant bé amb jugadors joves. Ha tret un rendiment molt per sobre del que es podia demanar i s’adapta molt al que nosaltres necessitem.

“RAÚL CASAÑ S’ADAPTA MOLT AL QUE NOSALTRES NECESSITEM”

I pel que fa a la plantilla baixes importants, especialment la d’Agus Medina.

Això és futbol i és natural. A Cornellà les carreres dels futbolistes poden agafar un impuls. L’Agus Medina és un exemple, però també tenim Ramón Juan, Pol Moreno, Pablo Fernández… i també els anys anteriors. Per exemple Enric Gallego, Álex Gallar, David Goldar, Edgar González. Ens hagués agradat que es quedessin, però nosaltres sempre els desitgem el millor.

Què falta per completar la plantilla actual?

Estem bastant complerts. Sempre falta algun detall, però encara queda un mes per començar la competició. En funció dels amistosos que hem de jugar prendrem les decisions.