La ‘Compliance’ de la FCF brilla per la seva absència

La creació de la ‘Compliance’ per part de la FCF ha demostrat amb els anys que no serveix per a res. La mínima independència que va haver-hi se la ‘va menjar’ el poder i ara ningú sap ni qui la presideix

Primera reunió de la Comissió de Etica de la FCF que ara presideix l'ex Compliance Mónica García // FOTO: FCF
Primera reunió de la Comissió de Etica de la FCF que ara presideix l’ex Compliance Mónica García // FOTO: FCF

@ManuelSeguraM

Així treballa la Federació Catalana de futbol, així brilla la transparència del septuagenari Joan Soteras i la seva servil junta directiva. Val la pena recordar el camí recorregut per aquesta Comissió que hauria de vetllar per la integritat de tot el futbol català fins a arribar a no saber res sobre el seu funcionament.

La presidenta Mónica García va deixar el càrrec per ‘problemes personals’ -oficialment ningú va dir res-, encara que no té cap problema per a estar al capdavant de la Comissió d’Etica esportiva. Per a vigilar els moviments de la FCF no té temps, per a repassar les actuacions ètiques, sí. Això no significa que el futbol català conegui el seu veritable treball

UNA COMPLIANCE DIMITIDA

Diuen que és l’única directiva que NO cobra comissions tot i que les fonts consultades per aquesta Redacció prefereixen ignorar la situació.

La realitat és que la Sra García, vicepresidenta del CE L’Hospitalet, va dimitir cap a novembre i sembla que la seva successora és la omnipresent tresorera Montse Altimira. Seria interessant conèixer els informes que ha redactat sobre el ‘robatori’ de Cap d’Any .

L'advocada Mónica García va ser la màxima responsable d'una desconeguda 'Compliance' // Foto FCF
L’advocada Mónica García va ser la màxima responsable d’una desconeguda ‘Compliance’ // Foto FCF

LA FIGURA DEL LACAIO LLAÓ

La Comissió de Compliance de la FCF va ser creada, probablement no per convenciment propi, sinó per donar imatgel. I, arribat el moment, per atenuar possibles sancions i responsabilitats penals i civils de directius, delegats i empleats de la FCF.

El seu primer president va ser el desaparegut Josep Llaó, que, com a ‘gran obra’ del seu mandat, va decidir cessar alguns dels seus membres que l’ajudaven. Així, es complien els desitjos del totpoderós empleat general, per substituir-los per altres empleats afins, entre ells el mateix.

Una Compliance de la qual formen part alguns directius, el director, el secretari general i altres empleats. D’aquesta manera, es ‘garanteix’ la neutralitat i l’autonomia de qualsevol investigació que s’hagi de fer respecte a ells mateixos o als seus col·legues, perquè es compleixi la llei.

CESSATS ELS VOCALS QUE NO EREN AFINS

El lacai de l’amo, a la seva primera reunió ja com a membre de la Compliance (setembre 2020), i una vegada cessats els vocals que no eren afins ‘per falta de confiança’, va manifestar a l’advocat responsable de la Compliance, Sr. Cuatrecasas, davant la incredulitat de la resta de vocals, que no calia que s’afanyés.

Josep Llaó va sortir per la porta de darrere de la Federació encara que Soteras li va regalar una placa pel seu silenci // FOTO: FCF
Josep Llaó va sortir per la porta de darrere de la Federació encara que Soteras li va regalar una placa pel seu silenci // FOTO: FCF

 ‘No n’hi ha pressa’ van ser les seves paraules amb les investigacions en curs sobre una denúncia anònima falsa que estava afectant diverses persones vinculades a la FCF i en què s’havien filtrat dades privades de la pròpia Catalana. No es va fer ni una sola investigació interna seriosa de les filtracions i dels autors de la denúncia anònima. Per què Llaó/Soteras? Per ser aquelles persones “no afins al totpoderós? Pot ser que alguns podrien pensar: per què investigar el que és obvi?

QUI VA SER L’AUTOR DE LA DENÚNCIA FALSA DEL 2019?

Com ha passat ara amb el comunicat de la FCF explicatiu del robatori butroner del 31 de desembre de 2023, en aquella denúncia falsa, de desembre 2019 també va sortir l’Operació Soule!

Si el ‘omnipotent’ hagués fet servir el mateix temps i mitjans que ha dedicat en les investigacions a l’única ex directiva, Paquita Linares, per portar-la al jutjat penal per les justificacions econòmiques dels seus desplaçaments dels darrers anys. Segur que ja sabria qui va ser l’autor intel·lectual. I coneixeria també els que van redactar la denúncia falsa, i qui va sol·licitar internament les dades privades que es van escriure a la denúncia falsa de desembre de 2019.

LA COMPLIANCE PASSA DE TOT

Com no podia ser d’una altra manera, alguns dels vocals empleats que van assistir a aquesta primera reunió de setembre de 2020 també van ser ‘purgats’/‘convidats’ a presentar la dimissió de forma immediata i van ser col·locats al seu lloc altres empleats del gust del director Calle.

A tot això , la Compliance va decidir no intervenir davant dels múltiples casos que han sortit als mitjans de comunicació i que són als jutjats i tribunals, en què apareixen com a protagonistes directius, delegats i empleats de la FCF, quan alguns ja han tingut de passar pels jutjats i comissaries per explicar “la seva opinió”.

S’ACTIVARÀ DE NOU AQUESTA COMISSIÓ?

En resum: per què serveix la Compliance de la FCF? Segur que el septuagenari Soteras té la resposta. No hi ha dubtes que ara amb el ‘robobo de la jojoia’ de la nit de Cap d’Any s’activarà de nou aquesta Comissió i buscaran els responsables amb afany, per totes les il·legalitats que s’hagin pogut cometre.