En el Grup II de Primera Catalana hi haurà espectacle

Si només quatre equips han canviat al seu tècnic en el grup I de Primera Catalana, només un més ho farà en el dos. Mancant un mes per l’’inici la Lliga 2013-2014 costa moure peces encara que sembla clar per on van les intencions

El Vista Alegre presenta novetats // FOTO: Arxiu
El Vista Alegre presenta novetats // FOTO: Arxiu

Parlar de favorits en el grup II de primera Catalana per a la temporada 2013-2014 és molt gratuït. Són masses i això és el millor que li pot passar a aquest grup on el curs passat va manar amb massa autoritat l’Ascó. Per a aquesta propera campanya molts dels entrenadors consultats per Futbolcatalunya.com apunten com a favorits a Viladecans, Martinenc, Horta, Amposta o Igualada. I això sense comptar amb el factor sorpresa en el qual cal incloure sempre a algun dels participants.

Pendents d’una economia de ‘guerra’ i d’un mercat en el qual s’ajusten els pressupostos fins als cèntims, els equips creuen que la continuïtat en les banquetes és la millor arma per començar. De fet, només quatre cares noves apareixen com a màxims responsables en aquesta parcel·la per donar inici a la temporada: Balaguer, Martinenc, Tecnofútbol i Vilanova.

O el que és el mateix: Joan Roca, Manel Moya, Guillermo Hoyos i Manel Rodríguez. Excepcional el cas del nou responsable tècnic del Vilanova, que ha dit adéu a mítics jugadors com Santi Triguero o Rulo, i que  signa al seu entrenador, procedent del Sitges, per a les properes tres campanyes!.

Però els qui segueixen en el més alt de el ‘podi’ són Edu March (Tàrrega) i José Miguel López (Torreforta), amb nou temporades en aquesta mateixa banqueta, per set Isidre Tarrés (Igualada) seguits per Justo Ruiz (Andorra), cinquena, o Juan Camilo (Viladecans), quarta. March, amb només 40 anys, ja ens va explicar la seva vida i ‘miracles’ dies passats a Futbolcatalunya. Està al capdavant d’un històric i, encara que només sigui per això –que ja és molt- també val la pena ficar-ho en el sac dels ‘poderosos’-

Els ‘nouvinguts’, a escena

Poques referències, encara que molt bones, arriben de Joan Roca per dirigir al Balaguer després del seu pas pel juvenil del Mollerussa. Arriba a un equip que va baixar de tercera amb molt pobra impressió i bastant faran amb no seguir en aquesta corba descendent.

Qui ho fa amb plens poders al Guinardó és un dels ‘mítics’ del futbol català: Manel Moya. La seva feliç trajectòria en el Vilassar de Mar, d’on s’ha portat a Carulla, és l’últim aval per a algú a qui se li fitxa per intentar portar als ‘diables vermells’ a Tercera Divisió. Si algú pot, és ell. Com també per currículum ho pot fer Guillermo Hoyos amb el Tecnofútbol; els de Can Dragó van sobreviure a la seva estrena i, encara que han fitxat poc, destaquen la presència d’experimentats futbolistes com Franco (Cornellà) i Marcos Forzinetti (Mollet). Molt més ha mogut el mercat el Vilanova que presideix Angel Calvo; Manel Rodríguez és garantia de treball seriós encara que la responsabilitat no és única.

Favorits sobre el paper

Viladecans, Martinenc, Horta, Amposta o Igualada partiran amb aquesta etiqueta susceptible de ser augmentada per els qui segueixen molt més d’a prop una primera catalana desconeguda en el futbol català.

Els de la Unió Esportiva, que es van quedar a les portes d’una merescuda promoció en un mà a mà interessant amb el Santfeliuenc, surt amb aquest clar objectiu. Pujar a tercera és la gran idea amb la qual l’hospitalenc Juan Camilo va d’inici. Han signat bons futbolistes per a un projecte consolidat i del que s’esperen idèntics fruits que antany. Una mica més lluny va quedar el Martinenc encara que, com ja hem comentat, l’arribada de Moya animarà molt més als del Guinardó. Com ho farà l’Horta de Jordi Argilés amb pocs encara que notables reforços. L’arribada del golejador Sergi Arranz és una nota a tenir molt en compte, De la mateixa manera que ha de consolidar el seu projecte guanyador l’Amposta de Nacho Pérez o l’històric Igualada de Tarrés.

I que ningú perdi atenció al Vista Alegre de Xavi Moro aquest curs. Els de Can Vinader van aconseguir una sisena plaça més que meritòria la temporada passada i aquest jove entrenador, que va gaudir de la ‘Cinquena del Mini’ com a jugador, que va merèixer més d’un elogi del propi Johan Cruyff i a qui ‘va batejar’ l’excepcional Avelino Blasco, assegura molt més que espectacle. Va agafar a l’equip desè i van viure un final de Lliga més que tranquil encara que Xavi Moro si no té alguna cosa és tranquil·litat. I, atenció, perquè també arriba un altre crack al Vista Alegre per posar-se sota la porteria. Es tracta del camerunès, cedit pel Barça, Andrei Onana. Als seus 17 anys està cridat a ser un gran futbolista. El seu joc de peus és molt gran.

Dubtes i nouvinguts

Amb els dubtes sobre Torreforta i Andorra també mereixen tenen aparti els nouvinguts a la categoria. Els de la Cultural i els de Aixovall són una incògnita. Mentre el president Luis Garcia assegura que tothom està al dia en els cobraments, els pupils que portarà un any més José Miguel López (més de vuit anys al capdavant de l’equip) diuen tot el contrari. A Andorra el que brilla és el silenci oficial. Ningú obre la boca ni ningú fitxa. Preocupants incògnites entorn de l’equip del de Vitòria, Justo Ruiz.

Qui espera no viure tant patiment amb la campanya passada és el Torredembarra de Gabriel Amores. Es va salvar pels pèls ja que amb prou feines dos punts els van separar de la zona de descens.

Quant als nouvinguts es mantenen fidels al seu bloc Alpicat (ni una sola baixa), EFAC Almacelles (Alberto Gallego confia en els qui li han pujat de categoria), El Catllar (només set cares noves), Jesús i Maria (exemplar treball de José María Aliau) i el  Marianao Poblet de David Campillo que iniciarà el seu tercer curs després de tancar una temporada en segona catalana de campionat.

MANUEL SEGURA
msegura@futbolcatalunya.com