El galimaties de la Segona B

La composició del grup 3 és una incògnita i es plantegen tres escenaris. Fins el 20 de juliol, a falta d’un mes per a l’inici de la competició, no hi haurà veredicte

JORDI MESTRES @jordimestres7
El Valencia Mestalla no va pujar al Carlos Belmonte i seguirà al grup 3 // FOTO: Jordi Mestres

Tard i malament. La RFEF no va per feina i ho deixa tot pel final. No se sap a dia d’avui qui ocuparà la plaça del Mallorca B, arrossegat a Tercera pel descens del seu primer equip a Segona B. El reglament diu que el seu lloc l’hauria d’ocupar l’equip de la comunitat autònoma – en aquest cas el grup balear de Tercera – millor classificat i aquí no hi ha dubtes. El Poblense pujaria a la categoria de bronze. Tot i l’evidència llei en mà, el silenci de la Federació Espanyola envers el tema està alimentat les hipòtesis sobre unes composicions de grups que no sempre s’han regit per la lògica. Els set equips catalans hauran d’esperar tres setmanes per a conèixer els seus rivals. Tot plegat, un esperpent que ja comença a ser massa habitual.

L’únic clar a hores d’ara és que catalans, valencians i balears aniran junts sigui el grup que sigui. Per tant, hi ha 17 equips confirmats de cara a la propera temporada que són Badalona,Cornellà, Gavà, Llagostera, Lleida Esportiu, Olot, Sabadell, Alcoyano, Atlético Saguntino, Elche, Hércules, Ontinyent, Valencia Mestalla, Villarreal B, Atlètic Balears, Formentera i Mallorca.

Si el Lleida no canvia al grup 2, com és la seva voluntat, o el Gavà no abona els deutes abans del 30 de juny podrien haver-hi canvis, però en principi sembla improbable. Així doncs, hi haurà només tres filials – o menys – a la lliga quan la temporada passada hi havia un total de sis. Els equips B s’han reduït a la meitat.

El nivell de la lliga anirà ‘in crescendo’. És cert que ja no hi és el Barça B, nou equip de LaLiga 123, però del futbol professional han baixat dos històrics com Elche i Mallorca. De fet, el grup 3 tindrà la propera temporada fins a cinc equips que alguna vegada han jugat a Primera Divisió (Elche, Mallorca, Alcoyano, Sabadell i Hércules).

Això provoca que també s’hagin reduït els camps de gespa artificial. Dels 17 equips confirmats, 11 juguen en gespa natural mentre que només 6 (Badalona, Cornellà, Atlético Saguntino, Ontinyent, Atlètic Balears i Formentera) ho faran en terreny artificial.

PROPOSTA 1: L’HABITUAL AMB EL POBLENSE

La primera proposta per a formar el grup és la més lògica. Amb els set catalans, set valencians, dos aragonesos i quatre balears ja surt el grup. Serien les comunitats autònomes habituals, amb distàncies prou assumibles. La plaça de la discòrdia del Mallorca B, en aquest cas, seria ocupada pel Poblense.

Segons el reglament de la RFEF, en cas de descens d’una vacant d’aquest tipus qui l’ha d’ocupar és l’equip millor classificat de la comunitat autònoma. No hi ha dubtes, doncs, que el Poblense, segon classificat del grup 11 amb 79 punts, hauria de pujar a Segona B. No obstant, a 26 de juny la RFEF no s’ha pronunciat i fins a 5 equips han reclamat aquesta plaça emparant que tenen millor puntuació.

Aquesta és la proposta de grups del Peña Sport de Tafalla // FOTO: @PenaSportFC

PROPOSTA 2: CANVIAR ARAGONESOS PER MANXECS

El Peña Sport de Tafalla va donar a conèixer ahir la seva proposta de grups a la RFEF. L’equip navarrès, amb la voluntat de no fragmentar comunitats autònomes, va presentar una iniciativa en la que el grup 3 està composat per catalans, valencians, balears i manxecs. D’aquesta manera, Ebro i Deportivo Aragón marxarien al grup 2.

En el seu lloc entrarien el Talavera de la Reina i el Toledo. Castilla La Mancha no tindria un equip a cada grup com aquesta temporada i els dos jugarien la mateixa competició. L’agreujant d’aquesta proposta són les distàncies. Per posar un exemple, Zaragoza està a 406 quilòmetres de Palamós mentre que Toledo es distancia a 785. Una bestialitat.

PROPOSTA 3: EL POBLENSE NO PUJA I ARRIBA LAS PALMAS AT.

El periodista de Mundo Deportivo Manuel Ayala revelava avui una tercera opció. En aquest cas, qui pujaria a Segona B seria el Calahorra, equip amb més puntuació dels que no han ascendit a tercera amb 95 punts. No pas el Poblense, que seguiria a Tercera. D’acabar així el tema, qui aniria al grup 3 seria Las Palmas Atlético.

El filial és l’únic representant canari de la competició i els equips de les illes han jugat les últimes temporades al grup 2, però en aquest cas per a quadrar-los aniria al 3. Ja veuen, múltiples opcions i silenzio stampa per part de la RFEF. No descartin qualsevol altra possibilitat, vistos els precedents.

Aquestes són les tres propostes de grups que han sortit els últims dies // FOTO: FutbolCatalunya