‘Cridem qui som i que tothom ho escolti’

Francesc Jorba, actual president del CF Igualada, té moltes coses a dir. Ha viscut i viu, molt de prop aquest maleït coronavirus i mostra solucions a la crisi. Exjugador de luxe i directiu del #futbolcat sap de què va la història

(OPINIÓ) FRANCESC JORBA @FJorba
Igualada, Jorba
Francesc Jorba, actual president // CF Igualada

El Futbol, la més important de les coses menys importants, té quelcom que fa que tothom en pugui opinar, i sempre amb mestratge. Però ja és hora de reivindicar el futbol com quelcom amb “nivell” ; cosa que, masses vegades, se l’ha menystingut.

El que el futbol ha fet pel “covid” és d’admirar. #Va ‘quedar-se a casa’ com el primer, #Va mantenir viva l’ amistat i unió entre moltes joves i no tants joves via les xarxes socials: el futbol ens va ser un exemple pioner.

#Quan ha tornat ho ha fet amb les màximes mesures de seguretat d’acord a protocols molt exigents, i segur que amb encert. #Ha mostrat sempre transparència (Cas Fuenlabrada per exemple clar..). #Els Campus d’estiu, els que jo conec del CFI, han seguit uns protocols molt exigents; famílies, educadors i joves ho han fet de manera exemplar… I molts d’altres exemples.

Ara ens hauríem d’adaptar a la nova normalitat. Aquesta ha de ser seguint amb les activitats necessàries per la “vida social”, amb les mesures més adequades i possibles:

– Empreses
– Escoles ( sens dubte)
– Clubs Esportius

El Clubs, amb protocols correctes, han de venir ja canviats de casa, amb màscara, rentat de mans entrada i sortida, no apropar-se uns als altres llevat en el joc, aigües individuals. Els entrenaments físics, la formació en valors i la relació entre companys son tant necessaris com l’aire que respirem 14 vegades per minut.

Igualada, Tercera
El primer equip de Les Comes participa a Tercera //FOTO: CF Igualada

CAL FER PEDAGOGIA DE LA NOVA NORMALITAT

El futbol ha estat, està i seguirà essent respectuós amb la sanitat: i això no es el que, darrerament, hem vist en moltes altres activitats:

– Partits clandestins, en espais Municipals, sens cap mesura de seguretat
– Platjes plenes sens mesures efectives
– Oci nocturn , sembla que moltes vegades, sens respectar mesures sanitàries.
– Festes espontànies, nocturnes i pel carrer, on les mesures sanitàries acostumen a ser inexistents.
– Transport públic on els risc es molt més elevat que en l’Esport, i més en l’Esport a l’aire lliure
.. i ja sols faltava la’ corrida de toros’..

Amb tot això veiem una manca de decissió general. La nova normalitat no es “aturar” . Arribarà la tardor i l’hivern; hi hauran joves i no tant joves amb grips, costipats, angines… hi haura febre; que farem: ho aturarem de nou tot?. .. Ens aniríem a “norris” com a societat.

Cal fer pedagogia de la nova normalitat, i aquesta passa per el “seny” i ” el sentit comú” de les autoritats. Ara la sanitat està més preparada, les persones prenem més mesures i cal control – sancionador – a qui no les compleixi. Però no han de pagar justos per pecadors.

Els clubs volem hi hem de jugar. Som capaços de fer possible la nova normalitat, com el que més. Els joves han de poder començar els entrenaments a inici de setembre.

Jorba, Igualada
El màxim dirigent blau té molt clares les seves idees // FOTO: F.J.

ELS CLUBS S’HI JUGUEN MOLT

Les competicions cal analitzar bé com i de quina manera; és pot iniciar amb partits interns de clubs, i passar als partits amb grups on els desplaçaments siguin els mínims possibles. En el futbol base, els públics acostumen a ser les famílies; els protocols són simples d’acomplir, i segur que ho faran bé  ia que les famílies volen que els seus fills i filles siguin feliços.

Els futbol no professional, i incloc també el futbol Nacional ( 3a D, 2a B, i la Fem fins a 1a Nacional) ha de seguir. Els Clubs i llurs tècnics saben molt bé com fer-ho. Els Clubs s’hi juguen molt com per a no fer-ho bé: la Salut i l’Economia.

A les Federacions, possiblement, els ha faltat comunicació i lideratge. I no val dir que sols poden opinar els tècnics; tots podem tenir l’assessorament d’experts. Tant d’experts sanitaris com econòmics;  si “aturem” el món els resultats poden ser devastadors ( a algú li pot interessar?).

El CFI demana a la RFEF i a la FCF que el futbol sigui tractat com adult. Ho ha demostrat. Ha fet, fa i farà les coses bé; segur que com el que més.

En la meva reunió recent, amb el President de la FCF, vaig ser escoltat; però la FCF està inamovible;  les seves raons per a mantenir els seus plans de competició crec que fan més dificultosa la nova normalitat; però aquesta és una opinió personal; ells consideren que no. Va ser una reunió cordial.

No volem ni ser de plataformes, ni ser la federació. Volem ser futbol; si els clubs som Federació, els clubs som el futbol. I no el podem aturar. Hem de demostrar que sabem com fer la nova normalitat.

Cal aire nou a la FCF. Un aire nou no son, solament, noves persones; la suma de conjunts distints poden aportar més valor i més modernitat per adaptar-se als nous temps. Han de maneres de fer adaptades a les necessitats dels Client: els clients són els clubs amb llum associats, famílies, jugadors/res, tècnics/educadors,… Junts tot és possible.

Com deia el poeta:

Posem-nos dempeus altra vegada i que se sentí a veu de tots solemnement i clara. Cridem qui som i que tothom ho escolti. I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible

Salut i feina per a tots.

FRANCESC JORBA, PRESIDENT CF IGUALADA