Arrenca una Primera Catalana que ja no serà primera

Aquest cap de setmana arrenca una 1a Catalana que sempre quedarà per al record, ja que mantenir-se serà perdre una categoria; 48 equips lluitaran per pujar a la ‘Superlliga Soteras’ creada per a ‘la seva glòria’

L'entitat roig i negra vol tornar com més aviat millor a categories superiors // FOTO: REUS FC REDDIS
L’entitat roig i negra vol tornar com més aviat millor a categories superiors // FOTO: REUS FC REDDIS

@ManuelSeguraM

Aquest cap de setmana començarà la Primera Catalana 2022-2023, l’última categoria amateur a aparèixer encara que sembli mentida. 48 equips, dividits en 3 grups de 16, començaran a jugar per a fugir d’una categoria que el curs pròxim deixarà de ser de primera per a convertir-se en la ‘Superlliga Soteras’ per capritx de la FCF.

El futbol català viurà una reculada important sota la responsabilitat d’un president incapaç davant la RFEF, ja que admet no poder (voler) lluitar per una Tercera de dos grups i prefereix agenollar-se.

D’aquesta manera, atenció a una Primera Catalana amb 3 campions que pujaran a Tercera i que portarà a segon, tercer, quart i cinquè de cada grup a l”elit’. Baixaran els cuers a Segona Catalana a més dels dos pitjors quinzens encara que del sisè fins a aquesta 15a plaça també perdran una categoria. Així ho van voler els clubs en l’Assemblea de Blanes i ara toca callar i jugar.

La Unió només mira cap a la Tercera divisió i de la mà de Yoyo vol arribar com primer de grup // FOTO: UE Fiogueres
La Unió només mira cap a la Tercera divisió i de la mà de Yoyo vol arribar com primer de grup // FOTO: UE Fiogueres

PRIMERA CATALANA AMB ‘3 GRUPS DE LA ‘MORT’

30 jornades de competició, amb final marcat per al 28 de maig (8 mesos) i 5 caps de setmana de descans (4/12, 25/12, 1/01, 19/2, 9/4), enlaira una competició amb ‘tres grups de la mort’. Així ho defineixen molts dels participants amb aquesta Primera Catalana i així val la pena destacar, ja que tenen bastant raó en els seus arguments.

Amb especial atenció, com sempre, als conjunts que vénen des del descens de Tercera del curs passat, dona principi la temporada del final. 48 equips a jugar per a fugir del pou que representarà una categoria que va néixer com la referent del futbol català i que la mateixa FCF (al costat dels clubs) s’ha carregat abans de començar.

Un mite passa del terreny de joc a la banqueta: Joan Baiona. Un gran per al Degà! // FOTO: Ràdio Palamós

Un mite passa del terreny de joc a la banqueta: Joan Baiona. Un gran per al Degà! // FOTO: Ràdio Palamós

LA UE FIGUERES, MOLT FAVORITA

Un repàs detingut a les plantilles dels tres grups deixa en evidència als grans favorits per a la glòria. En teoria, per descomptat, ja que després toca demostrar-ho en el terreny de joc. No obstant això, els pronòstics de molts tècnics, jugadors, directius i aficionats tenen nom propi.

Per exemple: pocs deixen d’assenyalar a la UE Figueres com el màxim candidat a tot en el Grup 1. Els de Vilatenim han confeccionat una plantilla poderosa amb l’il·lusionant entrenador Io-io Gálvez al capdavant; noms com Josu Currais, Ferru, Ferró, Pime, Pepu o Baldeh, entre molts, col·loquen l’etiqueta de superfavorit als empordanesos.

Compten en aquest pòquer de noms propis amb opcions altres rivals com el Manlleu de Sala, el Granollers de Vilajoana, el Vic de Carrascal o el Lloret de l’habitual Albert Batllosera. En total, 6 tècnics nous en les 16 banquetes d’aquest grup 1 amb cares noves també com Joan Bayona (Palamós), el sempre estimat Arnau Sala (L’Escala) i l’històric Roger Vidal (Banyoles).

La rivalitat Atlètic Lleida-Mollerussa presenta una temporada extraordinària // FOTO: At. Lleida
La rivalitat Atlètic Lleida-Mollerussa presenta una temporada extraordinària // FOTO: At. Lleida

AT. LLEIDA-MOLLERUSSA, GRUP 2

La coincidència també apareix en el Grup 2 amb tots els números per a Atlètic Lleida i Mollerussa. La veritat és que la rivalitat dels uns i els altres garanteixen un pols de categoria amb dos grans responsables en les banquetes com són Josep María Turull i Jordi Cortés.

Dos blocs ja formats i fitxatges estel·lars conformen dos equips considerables i dignes d’una Tercera divisió amb cara i ulls. Repassar futbolistes com Fall, Youssef, Sebi o Valcárcel amb els del Segrià o Nico Magno, Soldevila, Bernat o Taiwo en els del Pla d’Urgell convida a qualsevol a treure una entrada.

Amb només 3 entrenadors nous (Tito Lossio-Martinenc, Jordi Peris-Cardedeu, Toni Centella/U.Llefià) i la presència d’habituals com Tornero Alpicat), els Gallego (Luis/Guineueta) i Eladio/Pirinaica) i Milán (San Mauro), entre altres, l’emoció està segurada. No oblidem als Alcázar (Sant Cugat), Manu (Turó), Biosca (Balaguer), Fontes (Horta), Milà (Tàrrega) o Jordi López (Sabadell B).

A aquesta parella ilerdenca caldrà afegir a històrics com EE Guineueta, Igualada o Martinenc com a alternatives de poder.

https://twitter.com/FCJMollerussa/status/1575170549772619778?s=20&t=W1JZj9_kF8AyA8oGABZCmw
Compte de twitter CFJ Mollerussa

TOTS CONTRA EL REUS FC REDDIS

En el Grup 3 passa com amb el primer perquè la majoria assenyala al Reus FC Reddis per a aquesta primera plaça d’ascens. La veritat és que el seu tècnic Marc Carrasco ha sabut confeccionar un grup espectacular. Repassar noms com Argilaga. Mesegguer, Notario o Sergi Moreno donen ales als roig i negres en la seva lluita per recuperar el mal fet temps enrere pels seus majors enemics.

Clar que no ho tindrà fàcil perquè Santfeliuenc, Valls, Ascó, o Viladecans donaran guerra com altres eterns candidats (Vilanova, Martorell, Can Vidalet o Santboià). Com ocorre en el grup 1 també hi haurà 6 cares noves en les banquetes (Coco/Ascó, Romero/At Sant Just, Ruiz/Europa B, D’Amo (Santboià, Vargas/Sarrià i Viladegut/Vilanova).

Esment especial per a l’històric Andrés González (16a temporada en el Santfe) i altres clàssics com Cuesta (Martorell), Eloy Martínez (Molins Rei), Cazorla (Valls) o Triguero (Viladecans).