Alberto González: “Sempre que ens assegurin els riscos, jugarem”

Un dels capitans de l’Europa, Alberto González, conversa amb Futbolcatalunya sobre la situació del futbol en plena crisis pel coronavirus

@VictorLlucia
Alberto González, Europa
El capità del Nou Sardenya s’acosta als 300 partits amb aquesta samarreta/FOTO: CE Europa

Alberto González és un dels pesos importants del vestidor i un dels capitans del conjunt escapulat, quart classificat al Grup 5 de Tercera Divisió. La FCF va anunciar ahir que donava la temporada per finalitzada a l’espera de resoldre els ascensos i descensos. Però la RFEF encara no ha pres una decisió ferma sobre la continuïtat de les competicions de Segona Divisió B i Tercera.

Com ho estàs portant aquestes setmanes de confinament? Com són els entrenaments?

Estic intentant no deixar de pensar en futbol. Constantment fem videotrucades amb Zoom o per altres aplicacions i el nostre preparador físic ens prepara alguna classe i fem coses diferents, classes més aeròbiques. I moltes coses a nivell de força. Amb tant de temps a casa, el que més perds és força i és el més difícil de recuperar si hi ha una tornada.

 

“Arribaríem pitjor ara que a una pretemporada habitual”

 

Quanta pretemporada creus que es necessitaria per tornar a competir?

Els preparadors físics de primer nivell diuen que tres setmanes seria el mínim i lògic. Nosaltres estem en la mateixa situació. Durant unes vacances normal vas a la platja, a veure els amics, et mous. Però ara estàs totalment aturat, passant del llit al sofà. No tens l’activitat normal. Els jugadors arribaríem pitjor ara que a una pretemporada habitual. Estem disposats a jugar, sempre que s’assegurin les mesures de seguretat i els riscos, jugarem. Si a Primera s’estan qüestionant si hi ha les mesures suficients… un club de Tercera té els recursos que té.

Què comenteu al vestidor?

Hi ha diversitat de criteris. Hi ha gent que opina que es jugaran els playoffs d’ascens, però d’altres opinen que ni els playoffs. L’última paraula la té el Ministeri de Sanitat. Ni nosaltres ni la Federació pot fer o desfer sense la seva autorització.

 

“No ens podem fer tests amb un índex de mortalitat tan alt “

 

La FCF o el club us ha explicat si us realitzaran tests per detectar si esteu contagiats quan torneu a jugar?

No s’ha comentat res. I seria de massa atreviment, quan encara hi ha carències de tests. No ens han dit res encara. El nivell de recursos a Tercera són molt limitats per poder equiparar-nos a Primera o Segona. No ens podem fer tests quan encara la gent està amb un índex de mortalitat molt alt. S’hauria de parlar quan la pandèmia estigui més controlada, és molt difícil fer travesses. El futbolista té una feina igual que el que té una pastisseria.

Alberto González, Sergio, Europa
Alberto amb el seu germà Sergio González/FOTO: A.G.

Tens contacte amb jugadors d’altres clubs? Què comenteu?

Sí. L’AFE ens va reunir a tots els capitans del Grup 5. Vam parlar amb David Aganzo i ens mantenen informats a nivell de propostes que nosaltres puguem fer. Volien saber la nostra opinió, la proposta de cada club. Estem pendents que ens truquin un altre cop per dir-nos el feedback que han rebut de la RFEF. Jo sí que parlo amb excompanys del Sant Andreu, Terrassa, etc. Per com estan enfocant el tema del ERTO. No tothom està en les mateixes situacions. Si cobrarem tot, només una part o no cobrarem res. No sabem si es jugarà o no o en quines condicions, en camp propi o neutre, etc. En el cas que es jugui el playoff nosaltres estaríem contents i en disposició de fer-ho. Els segons, tercers i quarts de cada grup som els més beneficiats. Passem de tenir sis partits de playoff a dos. És una mesura que no s’allarga molt de temps i no necessites un mes, de curt termini i resolució ràpida.

I seguiu en contacte amb l’AFE encara.

Estem pendents d’una trucada amb els capitans de Tercera per dir la nostra opinió. La proposta del Grup Pro a Segona B, el grup cinquè a Segona B són propostes que no són concretes. No sé si són viables a nivell de recursos dels diferents clubs. L’AFE ens ha assessorat en el tema de l’ERTO. Jo he estat parlant amb l’advocat de l’AFE molts cops. L’Europa va ser el primer a aplicar l’ERTO, però no ens van informar de res. Jo em vaig haver de moure pel meu compte. És un servei que ens han donat que ajuda molt.

 

“Estem d’acord en donar per acabada la temporada sense descensos”

 

Quina proposta fareu?

Estem d’acord en donar per acabada la temporada sense descensos. I estaríem disposats a jugar el playoff, seria l’escenari ideal per nosaltres. La resta de clubs de Tercera no sé exactament què proposaran. Cadascú mirarà pels seus interessos.

I la possibilitat que fins a vuit equips disputessin el playoff?

Un playoff de vuit equips seria una bogeria. No pots posar a 30 persones per equip en una mateixa seu, és massa gent, no es pot fer aquesta aglomeració. Seria una votació majoritària, perquè implicaria a més equips, però no seria coherent fer a nivell d’organització, de riscos i són massa equips a qui dones un premi que no és el més adient.