Benvinguts a una motivant Primera Catalana!

És la primera categoria del nostre país, la primera des d’on s’observa tot un futbol català molt ‘tocat’ per la crisi i al que només la il·lusió traurà del pou. Favorits? Els de sempre. Problemes? Els de sempre i alguns més

JAUME LANGA I FERRER
Horta 2015
Horta 2015-2016

36 equips en dos grups, 34 jornades, uns 750 jugadors (a una mitjana de 20 per plantilla), entrenadors, àrbitres, aficionats… números i més números per a una temporada on, com sempre, hi hauran dos campions i dos subcampions que podran lluitar en 180 minuts pel somni d’una temporada.

Per contra, com sempre, vuit descensos més un, que sortirà d’una agònica promoció. El que s’ha dit: res nou en l’horitzó d’una Primera Catalana de la qual esperem el millor.

Com a mínim això és el que esperem encara que, veient els moviments de la pretemporada, no es buiden incògnites. Potser, quan es tanquin els mercats de categories més altes, es vegi una mica més encara que ho dubto. Hi ha el que hi ha i encara cal donar gràcies.

La categoria és més amateur que mai i els futbolistes ja s’han fet a la idea que els euros brillaran per la seva absència. El que segueixo sense entendre és que encara hi hagin clubs que incompleixen els seus pagaments i els jugadors callin. En fi, anem al que toca.

Grup 1: Pols molt repartit

Els meus favorits, a priori, són els dos descendits, Vilassar i Martinenc, i Manresa. Els nomenaríem tots. El Vilassar de Manel Moya, després del descens de Tercera, ha recuperat jugadors importants com Imanol i Manga i al costat del bloc també és candidat per l’ascens on, per descomptat, apareix el Martinenc d’Agustín Vacas.

La Jonquera 2015-2016
La Jonquera 2015-2016

Els ‘diables vermells’ han perdut peces importants, però això no els allunya d’aquest favoritisme al que el seu pressupost obliga sense que siguin els únics.

El Manresa de Dani Andreu, amb un any més d’experiència, i mantenint la base, no crec que es despengi com li va passar l’any passat, doncs després d’una bona primera volta, es va enfonsar facilitant el pas a Júpiter i Granollers. Només quatre punts li van allunyar de la segona plaça de la promoció.

Després d’aquests tres equips, espero molt d’una EF Mataró, que després de sanejar totes les estructures del club, ha fet una gran temporada, aconseguint l’ascens amb molta antelació. Ha mantingut el grup i la il·lusió i això és una cosa molt important.

La Jonquera d’Axel Vizuete, amb diversos jugadors del Peralada, al costat del Tona (gran temporada la seva), el Sants i el Vic de Jordi Salvanyà són equips que poden ser aspirants a la lluita per les places que tenen premi. Hi haurà moltíssima igualtat perquè també es deixaran veure equips com el sempre poderós Farners, el nou Horta del gran Xavi Molist – en FC ja va apuntar les seves intencions, L’Escala del Pitu Batlle i a tot un clàssic, el Lloret d’Edu Urdiales. gran ex golejador del nostre futbol català.

Tinc curiositat pel nou Mollet de la mà de David Ortiz, recentment ascendit del juvenil. Això està bé, ja que també cal donar oportunitats als tècnics que vénen de baix com també desitjo veure a un altre gran històric com la UE Sants. Els blanc-i-verds de Tito Lossio ha hagut de mirar als seus veïns, com fan la majoria, a l’hora de reforçar-se i segur que també estaran a la zona davantera del grup.

Atenció a la temporada, doncs comença amb superderbi entre Molletense i Mollet i amb un calendari amb un final molt dur per a Vilassar i suau per Martinenc que s’enfrontaran en les jornades 11 i 28.

Benvingut Andorra, equip que anys enrere era un aspirant a la Segona Divisió. A tots ens agradava fer un viatge “a l’estranger”, a més sempre ha tingut jugadors excepcionals que havien jugat en 1a Divisió.

No vull deixar d’apuntar dues coses. Una: Abadessenc inoblidable festa d’ascens el passat mes de juny-, EF Mataró, Tona i Andorra, els quatre ‘nous’, mantenen al seu tècnic ascensor i dos: assumpte golejadors: Dos dels cinc primers han canviat de plaça: Marc Teixidó (17 gols , La Jonquera) està a L’Escala i Marcel Serramitja (15, Girona B) està cedit en l’Olot. Es mantenen Mamadou (25, Júpiter), Sergio Navarro (17, Sants) y Noah Bafhoe (15, Manresa)

Grup II: llarg ‘combat’

En aquest grup veig candidats a l’èxit final al descendit Castelldefels, a Santboià i Balaguer i espero molt del Vilanova de Dani Gimeno. Els mariners de Miki Carrillo ha tingut baixes importants, però ha contrarestat amb fitxatges de reconeguda valia procedents de Tercera Divisió (M.Ramírez, Peralta, Romero…) que li donen moltes credencials. Atenció a la lesió d’última hora del golejador Albert Cervantes.

Santboia 2015-6
Santboia 2015-6

Els de Juan Camilo Vázquez mantenen la base i bons reforços, tenen l’experiència del mal començament de la temporada passada, que li va fer patir tota la segona volta i que al final no va poder fer-se amb l’ascens directe, doncs va recaure en l’última jornada en Morell.

El Balaguer ha fet una plantilla òptima per a la categoria, amb el retorn de grans jugadors de l’Ascó i la tornada al camp del gran Juanjo Tenorio, qui, malgrat la seva edat, pot aportar qualitat i serenitat en el camp, molt necessària en aquesta categoria.

El Vilanova de Dani Gimeno ha renovat la plantilla de la qual s’han marxat grans jugadors, però ha fitxat uns altres de molta qualitat, que al costat del caràcter que caracteritza al seu entrenador ho fa per a mi un equip difícil de batre.

Després d’aquests equips veig un Igualada amb bons reforços, un Suburense amb un bloc mantingut amb molta qualitat, el Vista Alegre d’Eloi Martínez que ha fitxat dels seus veïns a Prieto i Gilberto i ha recuperat a Jarabo que es va anar a l’Andorra les últimes jornades i amb els seus gols va aconseguir l’ascens.

A Tarragona han format bona plantilla l’Amposta de l’etern Toni Teixidó que al costat del Jesús i Maria (molt bé renovat) i Rapitenca seran molt difícils de batre com a locals.

Viladecans, Lleida Esportiu B, Vilaseca (gran campanya la seva), El Catllar, Terrassa 1906, i Reddis (se li han marxat 8 jugadors del Reus al Morell), Sant Ildefons i Torredembarra, voldran donar la sorpresa,i segur que donaran més d’una.

El Catllar 2015-2016
El Catllar 2015-2016

Acabo igual que amb el grup I. Dels cinc ascendits, segueixen els seus cinc tècnics. Josu, Eloi Martínez, Edu Franco, al costat de José Duque, estaran en les banquetes de Suburense, Vista Alegre, Vilaseca i Terrassa mentre que l’Angel García arriba al del Jesús i María.

En quant als golejadors de l’any passat dos han canviat d’equip mentre dos segueixen. Josep Becerra (22, Amposta) segueix marcant i marcant a casa (va fer una prova a Jumilla), igual que farà Joel Martínez en el Santboià (15). Per contra, Ferran Alaman ‘Ferri’ (19, Torreforta) ja és nou davanter del Valls i Iván Vidal (18, Torredembarra) ha tornat de la seva cessió a la Pobla de Mafumet.