Una Divisió d’Honor 2014-2015 a dues velocitats

Tot anàlisi a priori corre el risc de ser ridiculitzat a posteriori. Més encara quan tan sols estem iniciant la pretemporada i tenim molt poca informació dels equips que formen el grup III de la Divisió d’Honor juvenil (especialment dels que se situen fora de la nostra Comunitat Autònoma

PABLO BECERRIL
redaccio@futbolcatalunya.com

Pablo Becerril és l'entrenador // FOTO CE MERCANTIL
Pablo Becerril és l’entrenador // FOTO CE MERCANTIL

No obstant això i sobre el paper (i amb totes les reserves del món) el plantejament inicial de la competició sembla portar-nos a esbossar una competició marcada a “dues velocitats”.

Sembla una categoria marcada per una clara desigualtat derivada del potencial dispar existent entre els equips més poderosos (diners, prestigi, primers equips, categories inferiors, etc…) i els més modests.

En el grup dels “triats” crec que podrem trobar a Barça, Espanyol, Cornellà, Damm, Mallorca ,Gimnàstic de Tarragona, Zaragoza, Badalona i UFB Jàbac Terrassa. Els dos primers acostumen a copar les posicions de Copa del Rei temporada rere temporada i res fa pensar que aquesta dinàmica es pugui trencar. Els del Baix Llobregat i els cervesers s’han guanyat les seves posicions entre la elit del futbol català i compten amb els elements humans i econòmics necessaris per moure’s per les posicions de prestigi.

La resta del grup de privilegiats són entitats solvents i regulars en les posicions de cap de la competició, amb un potent futbol base i poca competència en la captació. Sense tenir amb prou feines informació d’ells tot fa pensar que seran altament competitius. Badalona va ser la grandíssima revelació de la Divisió d’Honor. Amb un cos tècnic d’altíssim nivell que segueix al capdavant de l’equip i una estupenda plantilla, s’ha guanyat el dret a pertànyer al grup dels triats. No menys revelació van ser els de Terrassa, uns recentment ascendits que van aconseguir alternar-se amb els millors per mèrits propis. Això fa pensar en un equip assentat ja a la categoria i si recentment ascendits van aconseguir fer una campanya excel·lent, amb un any més d’experiència qui sap de què poden ser capaços.

En el grup dels ‘patidors’ trobem als recentment ascendits i a equips amb una alta competència a la zona d’influència: AD Stadium Casablanca, CD Atlètic Balears, CD Sant Francisco, Manacor, Mercantil i Lleida Esportiu. Els quatre primers es troben davant la dificultat de realitzar la captació de jugadors en convivència geogràfica amb equips molt grans. El Lleida podria sortir d’aquest grup perquè en temps relativament propers va ser un equip sòlid de Divisió d’Honor i posseeix un ampli àmbit de captació així com equips potents a la base. Per l’altra banda, el Mercantil ha de conviure amb la seva condició de nouvingut a la categoria, una àmplia competència i una difícil ubicació a l’hora de captar.

A partir d’aquesta visió inicial començaran a entrar en joc els factors propis de la competició -una lliga que serà apassionant com cada any- i veurem qui per mèrits o demèrits surt d’un grup per ficar-se a l’altre.