Totes les opcions de la darrera jornada a Primera Catalana

La zona d’ascens i promoció i (pocs) llocs de descens estaran en joc aquest diumenge al migdia. Vilassar i Castelldefels depenen d’ells mateixos per tornar a una Tercera Divisió d’on van baixar ara fa un any

Castelldefels i Santboià es juguen l'ascens al grup 2 // FOTO: FC Santboià
Castelldefels i Santboià es juguen l’ascens al grup 2 // FOTO: FC Santboià

Dels 36 clubs que componen els dos grups de Primera Divisió Catalana, 12 estan pendents de les matemàtiques per conèixer el seu futur. Alegria, angoixa i decepció són els sentiments que els implicats en aquesta lluita viuran poc després de les 13.45 h. D’aquest diumenge, quan la pilota deixi de rodar.

Les dues places d’ascens directe i les dues de promoció d’ascens, una de descens directe i dues més de descens no compensat es posen en joc, amb equips que depenen d’ells mateixos i d’altres que hauran d’estar pendents de trucades, xarxes socials i altres mitjans de comunicació per tal de saber la seva sort. Analitzem totes les opcions.

Dos favorits que no es poden confiar

No hi ha res decidit a la zona alta, tot i que sí que hi ha favorits. Al grup 1, on hi ha hagut una lluita intensa al llarg de la temporada, el Vilassar té moltes opcions d’assolir la primera posició. Els de Manel Moya la poden obtenir fins i tot perdent al camp del Sants, sempre que l’Horta no guanyés el seu partit. En tot cas, tindrien assegurada la promoció contra el segon de l’altre grup.

L’Horta és qui té més números per jugar aquesta promoció. Guanyant el Mataró la té assegurada –o bé l’ascens directe, en cas de KO del Vilassar-. Si empata, la jugaria sempre que La Jonquera no guanyés L’Escala. I en cas de derrota contra el Mataró, es quedaria sense promocionar si La Jonquera guanya i també si ho fa el Sants, contra qui té perduda la diferència particular de gols.

Les opcions són més reduïdes per La Jonquera i Sants. En els fronterers, implica guanyar i esperar que L’Horta no ho faci. Pels de Tito Lossio seria un miracle. Han de guanyar el Vilassar i esperar una derrota de l’Horta i que La Jonquera ensopegui contra L’Escala.

Totes les combinacions
.

Al grup 2, l’ascens directe és cosa de dos, tot i que hi ha un tercer convidat que es juga algunes opcions de promoció. Castelldefels i Santboià són els aspirants a pujar directament. Als de la Riera dels Canyars li val igualar o millorar el que facin els de Juan Camilo Vázquez a Igualada. Si no ho fan, almenys tindrien assegurada la promoció.

I el Santboià també sap que ha d’esperar un ‘favor’ de l’Amposta per assolir el títol i el passaport a Tercera. Ha de guanyar –o empatar- i esperar. Però alerta: no té assegurada la promoció en cas de derrota a Les Comes, ja que si el Vilanova guanya al camp de la Rapitenca, els del Garraf optarien a l’ascens assolint la segona posició.

.
.

El drama, a la cua del grup 1

Amb L’Escala, Abadessenc i Molletense (grup 1) i Terrassa 1906, Amposta, Reddis, Torredembarra i El Catllar (grup 2) com a nous equips de Segona Catalana, poca cosa queda per decidir a la zona baixa. Només un lloc de descens directe al grup 1 i dos llocs de descens no compensat… que podrien ser només un (el catorzè del grup 1) si el Prat assoleix l’ascens a Segona B aquest diumenge a Tajonar contra Osasuna Promesas (3-1 a l’anada).

La lluita aferrissada queda pel grup 1, amb Girona B, Mataró i Lloret com a protagonistes i un duel directe entre el filial gironí i els selvatans. El Mataró, per la seva banda, haurà e patir al Feliu i Codina contra un Horta que s’està jugant l’ascens.

En aquest  cas, el Girona B és qui ho té millor. Només una derrota contra el Lloret, combinada amb un triomf del Mataró, el condemnaria al descens ocupant la quinzena posició. El Mataró necessita guanyar i que el Girona B ensopegui per almenys assolir la tretzena plaça. I al Lloret d’Edu Urdiales només li val guanyar i que el Mataró no ho faci.

Totes les combinacions
.

La tretzena posició seria de descens no compensat pel tretzè dels dos grups amb pitjor puntuació final. És per això que Rapitenca i Viladecans se la juguen al grup 2. De fet, les opcions són clares. El Viladecans necessita guanyar i que la Rapitenca perdi contra el Vilanova.

Aquesta seria l’única opció que faria perillar els ebrencs, però tot dependria de la diferència general de gols comparada amb el Girona B, ja que tots dos empatarien a 44 punts en cas de triomf del filial. La Rapitenca té ara (+5) i seria més baixa per la derrota, mentre que el Girona B està amb (0) i la milloraria per l’hipotètic triomf. Però en qualsevol cas, l’ascens del Prat acabaria amb aquest patiment.

Totes les combinacions
.

Aquí teniu totes les combinacions. Poca cosa a decidir però molta emoció. Ens espera una darrera jornada vibrant.