Torneig de l’Estany, un històric de debò

Aquest dimarts és un dia gran per al futbol català amb la 53a Edició del Torneig de l’Estany, el segon més antic de Catalunya per darrere del Joan Gamper. Olot, Girona B, Figueres i l’amfitrió Banyoles jugaran un històric de veritat

L'Estadi Miquel Coromina acull la 53 edició ininterrompuda del Torneig de L'Estany // FOTO: CE Banyoles
L’Estadi Miquel Coromina acull la 53 edició ininterrompuda del Torneig de L’Estany // FOTO: CE Banyoles

@ManuelSeguraM

53 Edicions ininterrompudes. Increïble! Meravellós! Llàstima que la gent jove (generalització) perdi la memòria davant una de les obligades i grans cites des de fa més de mig segle. Era pensar a L’Estany i s’iniciava el nou curs. Per això, ‘chapeau’ per endavant per als seus organitzadors (Banyoles) i els seus 4 participants (Olot, Girona B, Figueres). És el primer cartell que es va mostrar en 1969.

Un equip de Segona Federació, un de Tercera i dos de Primera Catalana confirmen aquesta presentació de cara al dimarts 23 (Figueres-Olot, 19,30 h.) i Banyoles-Girona B (21.30 h.). Tard-nit de gran futbol, d’amistat, de ‘bocata’ i de germanor.

I no oblidem que es tracta de 90′ minuts de joc i que el dimecres està prevista la disputa del tercer i quart lloc (19.30 h.) i la gran FINAL (21.30 h.).

PAU TEIXIDOR I l’ESTANY

53a Edició del Torneig, molt abans que vostè naixés…

I tant! Va començar en 1969 i i jo vaig néixer en el 85, és més, no sé si, quan va començar, els meus pares estaven casats. Déu n’hi do.

I sempre sent una referència del futbol gironí i del futbol català.

Clar. En estar l’Olot, el Figueres, el Girona i el Banyoles s’inclou les capitals de les comarques centrals de Girona. Record que molta gent sempre recorda que el Torneig de L’Estany era l’inici, el ‘chupinazo’, el ‘Sant Fermí´de la temporada, un lloc de trobada i referència. Al llarg del temps s’ha mantingut i ni la pandèmia va poder parar-lo..

“NI LA PANDÈMIA VA PODER PARAR EL TORNEIG”

Per què parla en temps passat?

Perquè en temps present, com hi ha tants i tants tornejos, la gent jove no valora la història d’aquest sinó que els sembla un més. Per a nosaltres és EL TORNEIG mentre que per a molts futbolistes és un més.

I què se li pot dir a la gent jove perquè s’adonin d’aquesta realitat?

No ho sé, igual necessitem a la gent de màrqueting perquè els joves valorin tanta història d’aquest Torneig; encara sort que la gent gran i el soci ens pregunten quan es juga.

Digui-li a la gent jove, i a tots, quanta gent es mou de manera altruista a L’Estany?

Molta gent. A més, encara que no se’ls comuniqui ni a l’Olot ni al Figueres, ja ho tenen integrat en el seu calendari; saben que han de venir encara que una altra cosa és que coincideixin les dates. Uns comencen en unes dates i altres, en unes altres, i això genera molts problemes.

Ja han passat uns anys però el president Pau Teixidor segueix a punt per a tornar a jugar
Ja han passat uns anys però el president Pau Teixidor segueix a punt per a tornar a jugar

“AQUEST NO ÉS UN TORNEIG MÉS, ÉS EL TORNEIG”

Quant temps porta el seu equip de pretemporada?

Una setmana i a jugar… enfront d’equips que estan a punt de començar la seva Lliga.

La gent respon a la graderia?

Crec que una mitjana de 500/600 persones diàries durant els dos dies. Si tenim la sort de tenir una bona meteorologia, esperem ambient perquè molta gent arriba de fora.

La FCF col·labora amb aquest històric Trofeu?

En petits detalls.

?

Podem valorar si és suficient o no. Arbitratges gratuïts? No. 3 o 4 pilotes? Sí. Nosaltres estem molt contents de poder organitzar aquest gran Torneig de manera ininterrompuda. És un orgull.

El Banyoles de Roger Vidal ha sofert una transformació total // FOTO. CE Banyoles

El Banyoles de Roger Vidal ha sofert una transformació total // FOTO. CE Banyoles

“ÉS UN ORGULL LLUIR EL PRIMER CARTELL DE L’ESTANY”

I a més el Girona….

Sí. Podem lluir el primer cartell del Torneig amb els partits Girona-Olot, Figueres-Banyoles i això és magnífic encara que es tracti del Girona B

Home, aquest filial té jugadors extraordinaris que també formen part del primer equip…

Sí. Repeteixo que és una gran satisfacció.

Per cert: i ‘el seu’ Banyoles, què?

Hem sofert una gran metamorfosi i ens hem reconstruït des de les cendres. Hem incorporat 16 jugadors i 12 baixes.

“EL BANYOLES? ENS HEM RECONSTRUÏT DES DE LES CENDRES”

Vostè creu en aquesta fórmula de revolució?

No, però a vegades és necessària. Vam tenir un any molt mal i quedem esgotats. Cada any seria impossible, però hi ha vegades que el vaixell cal construir-lo des de zero.

Contínua Pau Teixidor com a futbolista?

No, no, ja he deixat el futbol sala i em dedicaré al ‘futbolí’, cal reduir el terreny de joc i sense moure’m del lloc.

L’afició demana l’ascens?

No. L’hòstia de l’any passat ens ha deixat escarmentats i la nostra idea és fer un equip competitiu i ja està, no enganyaré a ningú.