Talent Sport USA t’ofereix una gran sortida

Si vols estudiar als Estats Units i ets un bon futbolista tens les portes obertes. De tot això saben tres jugadors amb passaport català (Jon Bakero, Robert Ferrer i Albert Ruiz)

El teu talent et pot fer jugar un gran partit/FOTO: F.C.

Tot just porten tres mesos en òrbita encara que contagien confiança i il·lusió sobre la base d’una experiència treballada. No es tracta de vendre un producte més o d’aprofitar-se d’una cosa anomenada futbol, sinó que la seva experiència pot obrir portes a molts futbolistes que no arribaran a l’elit.

Obtenir una carrera universitària en els millors centres del món amb una beca com a premi a aquest esforç necessita l’orientació d’aquests ‘professionals de la cultura’. Ho han viscut en primera persona. Ningú millor que ells.

Tres mesos de vida

Formen una parella ferma encara que realment són un trio. Idees compartides, objectius comuns, futur coincident. Albert Ruiz i Robert Ferrer són tres, sí, són tres, ja que en aquest equip de Talent Sport USA també es troba Jon Bakero, un tercer soci que segueix en actiu en el món del futbol però als Estats Units. Albert juga al Granollers mentre Robert ho fa al Gavà però el futur passa per una empresa de formació ambiciosa que ells han viscut en persona.

“Hem anat sempre entre la sisena i vuitena posició, estem pràcticament salvats, aquest era l’objectiu encara que en els partits que ens podríem haver enganxat ho vam pagar amb derrotes a casa”, comenta el vallesà Albert Ruiz. “No sé el que ens passa, és una mica de bojos, guanyem a Vilafranca i perdem contra el Cerdanyola o Santfeliuenc en l’afegit. Sabíem el nostre nivell desde dins, potser des de fora no sonem com un gran però podíem aspirar a tot. Hi ha hagut lesions importants (Riki, Pastells, Raúl Torres, Xavi Civil, jo mateix…).

Albert Ruiz, jugador del Granollers i cofundador Talent SPORT USA/FOTO: F.C.

A les ordres del tècnic José Solivelles “un vol somiar en aquesta sisena plaça però en els partits claus hem fallat. Al final estem a 6 punts, no estem lluny; guanyar tres partits seguits en Tercera no és fàcil”: no obstant això, “l’entrenador està content encara que no satisfet”.

El blaugrana Robert recomana

“El nivell és més parell en Primera Catalana, l’estil de joc és més complicat. Nosaltres anem per a dalt en aquesta segona volta i estem començant a recollir els fruits; ara som més compactes que en la primera volta”, assenyala Robert Ferrer sabedor que “l’escut, el camp, les instal·lacions, el prestigi del club és per a estar en tercera però les coses no s’han fet bé. Els equips de dalt perdran molts punts i la Lliga estarà competida”.

El migcampista barceloní admet que “la meva il·lusió és jugar en Tercera i sóc de Gavà pel que fer-ho amb el Gavà m’encantaria”.

Atenció a les condicions que es precisen per al somni americà: “Es necessita nivell acadèmic important (un sis de mitjana en Batxillerat) i nivell nacional futbolístic. No es pot anar a estudiar a una universitat americana si no dónes un pal a l’aigua a Espanya”, coincideixen.

El somni americà continua sent possible/FOTO: F.C.

L’experiència personal parla “d’haver estudiat i jugat aquests últims quatre anys a USA. Juguem a un nivell de Tercera i aconseguim una xarxa de contactes àmplia. Agafem futbolistes de Catalunya amb aquest perfil de bons estudiants/jugadors i que puguin continuar jugant en un nivell alt, en unes instal·lacions fantàstiques i on poden acabar una carrera enorme. Equips i universitats estan en contacte diari. Nosaltres hem jugat a Florida però també tenim contacte amb Nova York, Geòrgia, Alabama, Carolina del Nord o Washington”.

Albert explica i no para mentre Robert intercala, de tant en tant, detalls importants d’un procés que pot canviar la vida a qualsevol dels nostres fills. “A més, comptem amb el treball de Jon Bakero. Ell jugava en la millor conferència d’USA (ACC), va ser triat millor jugador, i té molts coneixements”. Aquesta experiència de Jon és impagable.

Contacte amb els clubs

El procés és senzill: “Hem anat a molts clubs per a parlar amb els jugadors, demanem permís a través d’ells, és la forma més honesta d’acostar-nos al jugador, i intentem treballar amb gent que sap que els estudis són tan importants com el futbol”, explica Robert qui recorda també que “fa dues setmanes vam tenir entrenadors d’USA veient partits de juvenils de Divisió d’Honor aquí. Nosaltres busquem la qualitat, no la quantitat, no volum”.

Robert Ferrer, jugador del Gavà i cofundador Talent/FOTO: F.C.

Talent Sport USA va dirigit a futbolistes amb qualitat i amb desig de fer carrera universitària, doncs “a un jugador del Barça o de l’Espanyol li sortiran ofertes superiors i no triarà la nostra via encara que nosaltres treballem amb clubs TOP a Catalunya”.

De fet, afegeix Ferrer, “jo vaig jugar 5 anys en l’Espanyol, érem triats, gent que mira cap al futbol professional i la meta acadèmica és secundària. La meva primera experiència va ser en la segona divisió americana però aviat me’n vaig anar a Florida i és important que la gent sàpiga que hi ha moltes empreses a les quals els és igual on els fiqui, a nosaltres, tot el contrari”.

No són representants

Un dels exemples més evidents de la idea que treballa aquest trio formatiu l’ha viscut el mateix Albert Ruiz perquè “va ser el màxim golejador de la nació amb 22 gols i va ser nominat a Pilota d’Or. És més, el nostre equip va ser el màxim golejador dels Estats Units i això sempre va bé en qualsevol lloc i en aquest últim any Jon Bakero va ser al draff i va ser número cinc en la MLS”.

Ara per ara “tenim uns 8/10 futbolistes i intentem que tinguin un servei personalitzat. No agafem a tots els que ens vénen, no som representants sinó que busquem oportunitats per a tots”.

L’avantatge actual és que “la gent està més oberta ara per anar i saben que són contractes de quatre anys, la qual cosa dura la carrera, revisables cada any”.

Estudiar i formar-te a nivell esportiu “amb una beca” es complementa perquè “pel que fa a l’idioma tornes bilingüe i l’anglès és bàsic; aquí hi ha moltes matrícules que no parlen un segon idioma”.

=============================