Subies: “El que cal fer és escoltar els clubs”

Digui vostè al secretari general d’Esports, Sr Tibau, què és el que té aquesta ‘cadira’ que és tan llaminera. Si política i esport no han d’anar junts per què alguns regidors d’esports demanen, als clubs que subvencionen, el suport per a vostè?

Espero que tot això sigui per amistats personals que tots podem tenir i que només sigui futbol. És normal que a la societat tots estiguem barrejats, però no sé de qui parles. A Tibau? No tinc constància d’aquest fet, ja l’hi preguntaré.

Ha estat Casals el pitjor president de la història d’aquesta FCF o encara es pot empitjorar?

No valoraré expresidents ja que el temps posa a cadascú al seu lloc, però, si un president no sap mantenir la seva junta estable, alguna cosa passa.

El forat econòmic de la FCF puja a..?

Crec que el nivell econòmic de gestió interna pot estar en un milió d’euros (FCF) per falta de patrocini. La Mutualitat sí que té un desajust de tres milions d’euros: un refinançament d’1,5 i un altre d’1,5 a tancament al juny.

Es podrà saber, si vostè és president, quants quilòmetres ha fet el seu antecessor en el càrrec?

És un deure i obligació que tots els clubs ho sàpiguen, si se’m demana, és clar, i igual també he de dir els meus.

Té la sensació que és amo dels seus actes i esclau dels actes que faci el futbol sala?

No. Ho miro a l’inrevés: el futbol sala ha votat sempre a la FCF. Són clubs i persones amb la seva forma de pensar. Cal centrar-se i dur a terme el que fa molts anys s’hauria d’haver fet. Jo puc arribar a aconseguir els seus objectius.

President professional o amateur?

Ara cal estabililizar la FCF, demostrar que la seva gestió és estable i que els pressupostos quadren. El que no pot ser és, com passa ara: duplicitat de càrrecs, diners incontrolats o dèficit. Crec en el rigor.

Miki Roqué arriba al Betis i se li diagnostica un tumor maligne a la pelvis. El futbol professionalitzat obre un compte bancari per sufragar les despeses de l’operació. Si això passés a Catalunya com li aniria a Miki o qualsevol jugador en la seva situació?

Fins ara, la Mutualitat ha tingut la seva assegurança encara que hi ha lesions que, segons la reasseguradora, es poden qüestionar, però és impossible que es quedi cap futbolista sense mútua.

Anem, de nou, amb la FCF. Què guanya vostè sent president?

Estabilitat personal i emocional. No sé res d’un altre esport, he dedicat molt de temps al futbol. Sóc una persona implicada i responsable i, si puc ajudar una mica a no fer el que he vist, crec i espero que es valori pels meus actes.

La gent del futbol modest s’ha acostumat a veure el seu president en les llotges de Barcelona i l’Espanyol i molt poc, excepte cobrant quilometratges i dietes, als directius de la Catalana en els camps. Estarà la seva junta repartida per Catalunya?

Cal anar on toqui. És clar que aniré a la llotja del Camp Nou, a Cornellà o a qualsevol equip que ho demani, però, a part, no cal visitar amb urgència a tots els equips de Catalunya. Cal escollir els actes i confiar en delegats i subdelegats. Anualment em veuran els clubs per poder parlar sobre la nostra realitat.

No té la sensació que aquesta FCF està sota sospita?

No. Està sota una forma d’actuar no transparent. Moltes vegades donem per entès que els clubs estan contents per tot, ningú no es pot queixar i ha de ser a l’inrevés. Cal arribar a les Assemblees amb els deures fets.

Els àrbitres, són un mal necessari?

És el comitè més important de la Catalana. La seva aportació és vital i també se’ls ha de donar transparència,. Les seves decisions, amb la seva autonomia i democràcia, han de ser respectades.

Jordi Roche va habilitar una ‘consulta vinculant’ per elegir president arbitral. Vostè farà alguna cosa? Deixarà que els àrbitres decideixin qui és el seu president o seguirem amb el dit?

El reglament intern diu el que estem fent, però igual que donarem oportunitat a qualsevol comitè perquè prengui les seves decisions pel bé del seu col.lectiu, ho farem amb els àrbitres. La seva democràcia i el que decideixin ells ho acceptarà aquesta FCF, no és normal passar-li la ‘pilota’ al president i fer consultes quan, a nivell intern, han d’assolir el seu equilibri. El que decideixi el seu comitè, la FCF ho portarà a terme.

Qui ha de convocar el col·lectiu arbitral?

Han de tenir l’ordre de fer-ho perquè ells busquin el present i futur del comitè. Cal escoltar la realitat.

S’acabarà amb el seu mandat amb la figura dels vicepresidents-honorífics?

Jo veig només cinc vicepresidències, tal com diu la Llei i ja està.

Aquesta FCF ha d’anar de la mà del Barça o l’Espanyol?

I del Girona, i del Nàstic. És important que els clubs professionals tinguin el mateix diàleg que els altres i tant de bo hi hagi pau.

Es compromet a anar als jutjats o, com a mínim, a oferir públicament tots els nombres que es trobarà vostè si arriba a la presidència només 30 dies després?

És obligació del president defensar cada euro dels clubs. Es farà un estudi exhaustiu de tots els contractes.

Avalaria vostè amb el seu patrimoni personal possibles pèrdues durant el seu mandat?

Si és part de la norma, m’ho pensaria i, si fos obligació, no tocaria un altre remei. Si entro, per descomptat, a partir del dia que jo entri.

Si la FCF té un pressupost de 7 milions d’euros i la RFEF els subvenciona amb 2,5 per a clubs i personal, cal estar rendits a Villar?

La majoria d’ingressos són per competicions. Estem rendits a Villar per l’estabilitat i per créixer, si no estem en sintonia amb una normalitat, passaria, com ara, que no es pot créixer. No crec en fer préstecs ni accions sense rigor perquè són molt negatives. Cal treure el màxim possible pel bé dels clubs de Catalunya.

Joan Gaspart sempre és un valor a l’alça per al futbol català. Sí?

Està jugant un paper important en l’Executiva de Madrid i pot ajudar la Catalana. Crec en les persones i en la seva forma de fer. Té la seva forma de fer respectable i, quan torni l’estabilitat, aportarà coses al futbol català.

És possible disputar una feliç edició d’una Copa Catalunya on no patim vergonya?

Quan no hi ha un pla de competicions i es depèn dels grans, agafar compromisos porta dificultats. Cal preguntar als clubs quin tipus de Copa Catalunya volem i això no s’ha fet mai; igual es pot partir en futbol més modest, d’una banda, i amateur, de l’altra.

Els partits de la selecció catalana han passat per tot un via crucis: amb Roura va arribar a la seva màxima expressió, amb Roche es va aconseguir viure una festa més ‘casolana’, però de bon record (Euskadi) i ara amb Casals ha estat una vergonya. Vostè creu que s’ha de jugar SI o SI per Nadal?

Si és la única data, cal estudiar-la i, si s’ha de jugar, es jugarà, encara que a risc zero. Buscarem seleccions adequades perquè l’entorn sigui el normal, vull que sigui un dia de festa. No podem ser competitius perquè no estem en cap competició, cal involucrar els nostres clubs i cal demostrar que som un país.

Les famílies tenen cada dia més problemes per pagar les seves quotes en els seus clubs. Què pot fer la FCF per ells?

El que cal fer és escoltar els clubs ja que així sabrem problemes i solucions.

Si vostè repassa nombres veurà que hi ha més de 300 escoles privades de futbol. No li sembla, en línies generals, una manera escandalosa de fer diners quan els ajuntaments paguen molts diners als clubs pel futbol base?

El futbol amateur baixarà i el base pujarà i cal buscar el rigor màxim en Mutualitat i en infraestructures de servei. Cal començar amb un Congrés anual de futbol base per saber cap a on anem.

Puc prometre i prometo que si sóc president …

Impregnar a tota la gent del meu entorn perquè ens comprometem amb els clubs

Algun consell per al seu rival, Jaume Llauradó?

Saber on un entra i l’objectiu a on vol arribar.

Imagini’s que té cara a cara a Jaume Llauradó davant. Què li diria?

Li diria que moltes decisions les prengui ell personalment.

Si perd, quin paper adoptarà durant la legislatura?

Em comportaré com sempre. No seré entrenador sinó que, potser, em quedo com a directiu d’un club.

L’oposició crítica és bona o molt bona?

Cal escoltar, valorar i filtrar oposició de crítica

El que val, val i qui no val, directiu.

D ‘acord. És una cadira, un càrrec i cal demostrar que som vàlids

Ser president de la Federació Catalana és …

La màxima responsabilitat del futbol modest que és d’on jo vinc.

Jo sempre vaig voler ser Johan Cruyff. Vostè també?

Em va agradar sempre ser un bon jugador de futbol per tenir experiències professionals.

Quant ha de cobrar Johan com a seleccionador català?

Cap seleccionador català ha de cobrar un sol euro per un acte puntual. És un honor per a ell i per a tants seleccionadors que tenim a la FCF.

Quants assessors nomenarà vostè a càrrec de la FCF en els propers anys?

Intentaré nomenar persones de confiança per a dur a terme el projecte. Assessors amb sou i càrrecs sense responsabilitat, com ara, no és vàlid per als clubs.

Com es diu el camp del Martinenc?

Com? No ho sé.

Quant costa una fitxa federativa per a Primera divisió d’Infantils?

No paguen fitxa, és gratuïta.

Quant cobra un àrbitre que xiula un partit d’alevins?

Entre 30 i 50 euros.

Quant dura un partit de futbol sala?

Rellotge aturat? 20 minuts per part

Què farà el diumenge 27?

Descansar i pensar

FOTO: F.C.

Un últim missatge per als clubs. Cal votar Subies per què?

Jo intentaré escoltar i intentaré portar a terme el que pensen els clubs i no complicar-los la vida.