Per què tothom desitja ser àrbitre?

Més d’un miler d’aspirants a ser àrbitre de futbol, xifra rècord en el Comitè Tècnic català que dirigeix l’exprimera divisió, Xavier Moreno Delgado. Per cert, el lleidatà Xavi Estrada xiularà la final de la Copa del Rei quan toqui

FCF, àrbitres
Més de mil aspirants a àrbitre de futbol per a la temporada 2020-2021/FOTO: FCF

El director del CTA de l’FCF, Xavier Moreno, té molt clar que s’està produint “una bona resposta per les campanyes de la Federació i pel reconeixement que ara perceben”. La veritat és que, mentre en el passat 2019, van anar 848 aspirants els qui van optar a aquesta elecció, aquest 2020 s’iniciarà (quan es pugui, per descomptat) amb 1.003 candidatures.

Interessant càsting de futurs col·legiats “amb una edat mitjana entre 14 i 24 anys” per a entrar en una bossa que ja arriba “als 2.000. Això significa que, quan s’iniciïn les definitives proves físiques, haurà de quedar un final de 300, així ha passat en els últims anys. Hi ha molta més competència, hi ha més igualtat i això va millor per a l’arbitratge”

Xavi Moreno Delgado, FCF
Xavi Moreno Delgado, Director arbitral/FOTO: FCF

El procés s’inicia “amb entrevistes personals” –queden 800-, es realitza examen de cultura general –la xifra baixa a 500- i, finalment, el CAR de Sant Cugat posa a prova als atletes dels quals entraran a substituir les baixes que corresponguin a la temporada. “Crec que és una altra manera de fer esport, de poder entrar a formar part d’un grup molt solidari”, afegeix Moreno qui aquest dimarts festeja el seu 52 aniversari.

Satisfacció per Estrada Fdez.

Per cert, la decisió del Comitè Tècnic Nacional d’Àrbitres de prolongar l’edat de 45 anys confirma una petició eterna dels col·legiats perquè es veien obligats a posar punt final a la seva carrera quan, en molts casos, estaven en el millor moment de la seva carrera. És el cas del lleidatà Xavi Estrada Fernández qui d’aquesta manera podrà continuar dirigint partits en l’elit; si es reprèn la competició, el català serà el responsable de xiular la final de la Copa del Rei entre Athletic i Reial Societat. El Barça se l’ha impedit sempre