No ho dubtis: ‘Millor que et vegin’ sempre (SCT)

Publi-reportatge (2). El Servei Català de Trànsit (SCT) ha endegat la campanya dirigida a motoristes “Millor que et vegin”, una iniciativa sorgida en el marc del Grup de Treball de Motocicletes creat a principis de juliol combatre la sinistralitat i millorar la seguretat dels usuaris d’aquest tipus de vehicles. L’objectiu de la campanya és fomentar l’ús dels reflectors en el casc

El Grup de Treball de motocicletes, impulsat per l’SCT i integrat per una trentena d’agents socials, va plantejar un pla d’accions orientat a reduir la sinistralitat d’aquest tipus de vehicles, que ha registrat un repunt aquests primers mesos del 2013, amb 22 víctimes fins el passat 27 de juliol, una xifra que suposa un 28% del total de víctimes mortals a les carreteres catalanes.

Els tres eixos estratègics que es van posar sobre la taula per tal d’assolir una disminució dels sinistres viaris entre el col·lectiu dels motoristes són la reducció de la velocitat, l’augment de la seguretat i la insistència en la responsabilitat i la formació dels conductors dels vehicles de dues rodes.

Entre les mesures concretes fixades pels experts es va establir l’impuls de la utilització d‘elements reflectors complementaris. En aquest sentit, l’SCT ja ha concretat aquesta proposta amb la campanya “Millor que et vegin” i ha començat a distribuir entre els usuaris de motocicletes uns reflectors per enganxar al casc que van acompanyats d’un díptic que conté els missatges “Millor que et vegin” i “Et veuran i augmentaràs la teva seguretat”. Se n’ha fet un tiratge inicial de 10.000 exemplars, els quals es reparteixen a través dels Mossos d’Esquadra en els controls PREMOT i també a través d’associacions de motoristes, els Serveis Territorials de l’SCT i de les dues autoescoles especialitzades en la formació de motoristes que hi ha a Catalunya. Està previst, a més, que de cara al setembre, aquesta distribució s’ampliï a través d’autoescoles en general i monitors d’educació viària, entre d’altres.

Aquests elements fan més visibles els motoristes i és per aquet motiu que l’SCT en recomana l’ús. Cal tenir en compte a països com França aquest 2013 s’ha portat a terme una campanya informativa i sancionadora en relació als conductors de ciclomotors i motocicletes que contemplava multes de 135 euros i la retirada de tres punts del permís en aquells casos que en el casc no portessin enganxats quatre adhesius reflectants (al front, al clatell i als dos costats). De fet, des del 2012, els fabricants d’equipament per a la conducció francesos ja han anat introduint els reflectants al casc i als grans magatzems d’accessoris o a webs especialitzades es ven el kit de quatre adhesius.

DESGLOSSAMENT

Coincidint amb el període estiuenc d’intensa mobilitat a les carreteres i autopistes catalanes, el Servei Català de Trànsit (SCT) va reprendre el passat dilluns 22 de juliol una campanya de sensibilització protagonitzada per víctimes i familiars que han viscut i estan patint les conseqüències d’un accident de trànsit que els ha marcat de per vida. Amb el lema “Podem evitar-ho”,  aquesta campanya testimonial porta en marxa des del 2012 i la bona acceptació que ha tingut ha fet que es torni a repetir ampliant-ne el nombre de testimonis participants.

Aquests  protagonistes testimonials pretenen conscienciar del perill que hi ha a les carreteres. Així, els vuit casos que presenta la campanya publicitària que s’emet aquests dies relaten diferents experiències, però tots tenen en comú que un dia un accident de trànsit els va canviar la vida del tot. La campanya  incideix en el fet que no és només la persona que té l’accident qui en pateix les conseqüències i per això la meitat dels relats estan protagonitzats per familiars d’accidentats.