Nacho Castro vol repetir els seus èxits a Andorra

La temporada 2019-2020 va ser inoblidable per moltes raons. Va començar a l’Horta i va acabar en un Andorra amb expectatives. Qui va ser el millor tècnic de Tercera, té ara una altra gran ocasió perquè tots gaudim del seu futbol. Ni anomenen Gerard Piqué

@ManuelSeguraM

 L'entrenador asturià arriba a Andorra després d'un pas excel·lent al capdavant del Horta // FOTO: FC Andorra
L’entrenador asturià arriba a Andorra després d’un pas excel·lent al capdavant del Horta // FOTO: FC Andorra

Amb catorze dies de treball només de treball en aquest Andorra estarà, com tots, pendent de massa coses o amb la preparació ja té suficient?

La veritat és que tot l’extern influeix a l’hora de planificar. Per a tots no és normal no saber encara quan comença la Lliga ja que varia molt quan sigui donada la incertesa que hi ha. Intentem aïllar-nos a entrenar bé, a gaudir el que fem sense donar-li importància a coses que no podem controlar.

Tant es nota la inactivitat de cinc mesos?

Influeixen moltes coses: el perfil, l’edat, el temps de lesió (en el cas) … per això hem intentat començar de manera progressiva. A nivell d’estat físic/mental hem trobat a jugadors en molt bon nivell i, excepte el contratemps d’Adri Vilanova del passat divendres, la resta està bé.

Hi ha moltes opinions que parlen de més treball mental que físic.

Influeix moltíssim, especialment per la incertesa de començar. És una categoria molt professional, de treball diari, i és lògic que existeixi aquesta preocupació, però ha vingut aquesta pandèmia que ens ha castigat a tots i l’important és tornar a la normalitat. Tant de bo arribi aviat aquesta vacuna.

“Hem portat gent amb un futur molt prometedor”

Quina bona pinta té aquest Andorra, míster, i encara li pot faltar alguna peça més per a defensa i davantera. Si els comptes no fallen 8 altes, 12 baixes, per ara, inclosos Fede i Ludo que se’ls queda com a ajudants amb el mític Narcís Barrera?

Sí, sí, formen part del cos tècnic. Considerem que feien falta en el grup i en el nostre organigrama, és gent molt compromesa amb el grup i el treball i, a més, dues excel·lents persones.

Veure futbolistes com Pedraza (33) i Sergi Serrano (20), entre altres, demostra que aquest Andorra pensa en present i futur.

Sí, hem intentat buscar també sub-23 que poguessin competir, després d’un bon seguiment per part de l’equip de scouting amb Jaume Nogués; hem portat xavals molt joves de 19 a 20 anys, alguns de Tercera Divisió, però gent amb un futur molt prometedor més la base de l’any passat amb futbolistes contrastats. És una bona barreja per al que busquem.

Les primeres paraules de Marc van ser que arriba a un club familiar. Això es nota?

Primer és que estem en un país molt acollidor, és un club que en dos anys ha crescut una barbaritat, és molt pròxim amb la gent que forma part del club i sense deixar de pensar que estem en un projecte ambiciós. Hi ha proximitat amb tota la gent que veu i la seva adaptació és molt còmoda. El club posa totes les facilitats a tots.

Hi ha bons golejadors com Iker, Carlitos o Casadesús però una baixa com Ernest Forgas, com es substitueix?

És normal que no estigui, ja que van arribar ofertes interessants i se’n va anar. Cal intentar buscar aquest perfil que ens pugui ajudar, sí.

“102 equips a Segona B són massa. Es vol reestructurar amb massa incertesa”

102 equips a Segona B no li sembla una broma?

Sempre hem dit que aquesta categoria necessitava una reestructuració, però 100 equips són massa. Es va optar per premiar a equips i jo sempre he estat partidari d’acabar el que quedava per jugar (10 partits). Entenc que l’assumpte de contractes ho complicava però també hagués estat just declarar-la nul·la. Es vol reestructurar amb massa incertesa.

 

No observa una falta de respecte general per a uns professionals 100% de qui s’obliden fins i tot els seus companys d’elit? Hi ha mancada d’unitat entre els professionals?

El futbol, com la societat, ha tingut avanços enormes, hi ha un Sindicat que fa costat als futbolistes de Segona B i Tercera mentre que fa uns anys existien deutes per impagaments i es trigava molt a cobrar encara que hi ha moltíssimes coses per millorar en aquestes categories, dotar-les de major professionalitat. Els diners de les televisions ajuden a les categories inferiors, no sols 2aB i 3a, i per a molts jugadors el futbol és la seva única font d’ingressos; són molt pocs els que puguin arribar a l’elit i cal formar cada vegada més als futbolistes i treballar en altres àmbits. Cal conscienciar.

“Són molt pocs els que poden arribar a l’elit”

Parlem una mica del passat perquè el present només dibuixa treball, treball i treball. Mira sovint cap al Feliu i Codina?

Sí home, van ser tres anys meravellosos, guardo excel·lent relació amb el club, el presi és el meu amic. Només tinc paraules d’agraïment.

L’únic que segueix és Paco Carmona, el president.

És normal. Al final, el projecte a nivell econòmic, amb entrenaments al matí, és un equip per a jugar playoff d’ascens i amb perfils de jugadors que són el millor de la categoria.

Els canvis radicals no impliquen massa risc?

En el cas de l’Horta és el millor que li ha pogut passar amb l’arribada de Víctor Valdés, que ha estat un referent en el món del futbol, amb molta fam i il·lusió de fer-se entrenador. No és fàcil ficar-se en un equip de Tercera després del que ha sigut, ja que podria estar a qualsevol altre nivell. El projecte presenta possibilitats molt grans.

“Li desitjo el millor al president Carmona perquè és una gran persona”

L’Horta 2018-2019 serà superable a Tercera? Ho dic pel futbol i la gran temporada que van oferir.

Tot és millorable encara que aquell equip va fer història. Era molt difícil amb aquella plantilla i pressupost reduït i amb una edat molt jove fer el que es va fer; vam signar molt bé i és va jugar molt bé al futbol. T’alegres perquè aquests xavals competeixen ara a categories més altes, no obstant això els desitjo el millor per al futur i especialment per aquest president que és una gran persona.

Què li va semblar el sistema de triar campió de Tercera el curs passat?

El primer classificat havia de partir amb un avantatge, ja que abans sempre tenies la repesca. L’Hospi partia amb l’avantatge de l’empat respecte a la resta perquè, si no, no es complia amb la normativa anterior.

“Josu és un dels jugadors més determinants de la categoria”

El Terrassa és el major enemic del Terrassa aquesta 2020-2021?

S’estan reforçant molt bé. Mantenen la base de l’any passat, coneixen molt bé el mercat, hi ha jugadors que estaven amb mi a Horta, han signat a Castillo (excel·lent i amb condicions brutals) i a Josu, un dels més determinants de la categoria. Al costat d’Europa i Sant Andreu són els màxims favorits.

 
Porta 10 anys com a entrenador, a punt de caure els 50. Hi ha cromos, pocs, però hi ha cromos en els quals surt Nacho Castro amb samarretes del Múrcia, Jaén, Lanzarote, Logroñés i tants més. Parlant amb Jaume Langa ens va recordar una etapa seva del 1992. Guarda fotografies dels seus temps al Barcelona B-1992? Aquests temps són irrepetibles en el futbol, veritat?

A mi em va fitxar el Barça B en el 92, sí. Jo era el que ‘netejava les sabates’ i, a més, rècord en el 93, amb l’Espanyol a Segona, amb Camacho i jo vaig marcar en el 91 a Sarrià a Toni. Va ser l’última vegada que es va enfrontar l’Espanyol al Barça B i ara es podria haver donat una altra vegada. Va marcar García Pimienta el 2-1 i jo vaig empatar a dos.

“Cal mirar al futur amb optimisme”

Tanquem aquesta entrevista l’agost del 2020 amb un titular que li agradaria figurés quan acabi aquesta temporada que ningú sap quan ni com començarà ni quan ni com acabarà?

Tant de bo vegem el futur amb optimisme, gaudim del dia a dia. Aquesta realitat ens fa veure que a vegades no donem valor al realment important. Cal mirar el futur amb optimisme i donar valor a la nostra gent.

Moltes gràcies Nacho, i ha pogut comprovar que ni hem citat a Gerard Piqué, la qual cosa no vol dir que també li desitgem el millor.
Nacho Castro, tècnic del FC Andorra // FOTO: CLUB
Nacho Castro, tècnic del FC Andorra // FOTO: CLUB