Morales: “L’FCF ha de buscar el finançament per abaratir el nostre futbol”

Antonio Morales porta tota la seva vida en el futbol. Va aprendre d’un mestre (Blas Muñoz) i ara intenta portar molt lluny a la FE Grama, però no a qualsevol preu ni de qualsevol manera. Els valors els escriu amb majúscules

MANUEL SEGURA @ManuelSeguraM
Morales, Nike
Presentació equipació NIKE (juny 2020) // FOTO: Gentilesa Dani Borrallo

És un dels directius més veterans del futbol català. Molts anys al capdavant del futbol de Santa Coloma de Gramenet,  en el qual vol continuar fent història; Antonio Morales el va posar en el mapa i torna amb la seva Fundació Esportiva Grama a la Tercera Divisió, però aquesta entitat és molt més com ho és el seu president. Podrà caure millor o pitjor, el que ningú li pot censurar és la seva entrega per molt més que una pilota. Solidaritat, integració o col·laboració estan molt per sobre d’un anecdòtic resultat.

Seguir els passos d’aquesta entitat, que el mateix és a l‘Església de Santa Anna de Barcelona fent lliurament de 1.200 peces de roba a persones necessitades o destaca pels seus reiterats lliuraments de gènere en el Banc d’Aliments, dignifica. Veure el treball d’adaptació d’esportistes amb 37 nacionalitats diferents o seguir el conveni signat amb el Departament de Justícia per a la reinserció laboral sense pagar amb la presó les penes, fan d’aquesta entitat un model a imitar. O veure, d’altra banda, acords como l’esponsorització tècnica signat entre la Fundació Esportiva Grama i Nike Futbol Emotion. No resulta fàcil per descomptat.

Si volen conèixer a l’etern Morales no es perdin aquesta entrevista realitzada per un mestre com Pere Ferreres en El Mirall de Sta. Coloma (2013). Cada línia és un curset i descobreix a un protagonista que el carrer i el futbol el col·loquen com un referent. No li agrada que li portin la contrària, defensa la seva raó de totes les formes i gaudeix amb l’intercanvi d’opinions però el seu concepte de lleialtat és envejable. Feia temps que no parlàvem amb un president exemplar com Antonio Morales, made in Santiago de Calatrava, made in Santa Coloma.

Justicia, FEGrama, Morales
Firma conveni (2016) amb Meritxell Langst (Justícia) i Manolo García (vicepresident FEG) // FOTO: Dani Borrallo

Com van les coses?

Ara, com tot. Anem intentant seguir les directrius però tenim un Stop ocasionat per aquesta desgràcia del coronavirus

Es creuen ja que jugaran a Tercera Divisió?

Sí. Estem a l’espera que surtin els grups però oficiosament sé que estem a Tercera.

“És bo rebre una cura d’humilitat de tant en tant”

La FE Grama surt per a pujar? El ‘pal’ que va significar baixar en 2018, després d’un inici fulgurant, s’ha digerit?

Ho vam digerir molt bé i la prova és que a l’any següent hem recuperat el perdut. Portàvem quatre ascensos, no sé si algun altre club ho havia aconseguit, i la veritat és que oblidem una mica la filosofia que ha portat sempre la Gramenet i que hem traslladat a la FE Grama. A vegades ens creiem que tot el que toquem ja està beneït i no és així, per la qual cosa és bo rebre una cura d’humilitat de tant en tant. La pedrera i fitxatges que vénen a aportar valors és la clau

El seu primer equip va quedar a un gol de la Segona A. Això no s’oblida mai..

Per a marcar aquest gol cal pujar a Segona B i vam tenir aquest ascens a Jerez i a Irun a Segona A. No sóc una persona còmoda ni per a la meva junta ni per als meus tècnics ni per als meus jugadors, sempre estrenyo tot el que puc, no m’agrada ser conformista ni còmode.

On es troba molt còmode ara és amb la Federació Catalana. Qui l’ha vist, vostè que sempre ha estat un guerrer!

El que demano i dic pel futbol català i per mi és que no barallaré perquè un noi en formació de 10 o 12 anys estigui en una categoria més baixa o més alta i més amb el que ‘està caient’. No sabem si començarà la Lliga, ni les dates, si hi haurà públic….si les despeses d’arbitratge i federatius són els mateixos no podrem tirar endavant. Jo tenia 3 equips que havien de pujar una categoria, però aquest no és el problema amb el qual perdré el temps, perquè els pressupostos minvaran molt com el de tècnics i jugadors.

“Si les despeses d’arbitratge i federatius són les mateixes, no podrem tirar endavant”

Això hauria de ser així… Vostè presideix 37 equips (31 federats, 1 veterans, 3 futbol inclusiu i 2 de la Lliga Cadeca). 

Així és. La FCF ha de trucar a les institucions i demanar recursos econòmics per al futbol formatiu. A més cal retornar (jo ho he fet així) entre el 18 i el 25% de la quota del curs passat en un descompte per a la pròxima.

Això ho ha dit a l’FCF?

Ho diré a l’Assemblea. Si no hi ha taquilles, minvarà la quota i l’FCF ha de buscar el finançament per a abaratir-lo tot; si enguany he tingut a 80 que no han pagat, poter ara són 150.

En resum: fa 20 anys Antonio Morales hauria anat a sac contra la FCF o corrent darrere del president, com va fer amb Villar, i ara tots som amics i ens portem bé?

Per què portar-se malament? Villar va ser diferent perquè una distracció seva li va donar al seu amic i president Fouto (Mèrida) el 80% dels drets d’Unai i el 20% de la Gramenet.

“Els meus pensaments els comentaré a l’Assemblea de Blanes”

Això és història, Antonio..

Sí, clar, és història, però com diu que em barallava, doncs clar que em barallava per la Gramenet.

Per això, hem passat del ‘guerrer’ a un president ‘gran’, amb tots els respectes?

També quan era jove anava a les discoteques i ara, no. Dues coses: 1: podria crear populisme amb dues coses sense sentit..

Morales, FEGrama
Sta. Coloma, sí, però Santiago de Calatrava, sempre // FOTO: FutbolCatalunya

Això ho diu per la ‘Plataforma Units pels Ascensos’?

No sé qui són perquè no he parlat mai amb cap representant seu. Em van manar uns documents per si volia inscriure’m i vaig dir que ‘no tocava’. A veure: m’hauria agradat que els meus equips haguessin pujat, però la meva prioritat és el problema tan difícil que tenim per a la propera temporada. Només cal pensar que el futbol torni sense públic i 2: retornar la quota corresponent als nens. Si tenim un minvament del 45%, aquest és el gran problema, això és el que cal dir-li a la FCF.

“No sé qui són perquè no he parlat mai amb la Plataforma”

Ens diu vostè que, amb tots els problemes que hi ha, han de ser les institucions els qui carreguin amb diners públics i els qui cobreixin aquesta desfeta econòmica? No hi ha coses més importants que el futbol?

Aquests diners estan molt ben invertit en la base, ja que, si no pot pagar la quota o la fitxa, aquest nen acaba als carrers. Tenim 37 nacionalitats diferents, cohesionem famílies una mica desestructurades; no dic que treguin aquests diners de les escoles per a donar-li al futbol, no. El que dic és que, a través de les Territorials, s’inverteixi en els clubs.

FE Grama, Morales
Amb l’alcaldessa Núria Parlon (2018) després de l’ascens a Tercera // FOTO: Dani Borrallo

En resum: Morales tornarà a ser guerrer contra el poder?

Jo ja no estic per a guerres, reclamaré coses necessàries.

Què canviaria del futbol català?

El que no funciona. Un exemple: que els nens no siguin molestats per senyors que diuen que són representants i els omplen amb 12 anys d’il·lusions falses als pares.

“Els presidents han de ser executius i remunerats”

En èpoques passades només cobrava el secretari general de la FCF, tot el contrari que ara. Millor?

Els presidents han de ser executius i remunerats en qualsevol entitat amb pressupostos importants perquè dediquin tot el temps que han de dedicar

Què li demana al seu tècnic, Juanma Pons, per al pròxim curs?

No li demano res, ell s’avança a mi, sap el que m’agrada, ha fet jugar a juvenils i aquesta pròxima temporada sortirem amb 7 nois de la pedrera.

Morales, FE Grama
Amb Vicente del Bosque (2016), al primer torneig inclusiu // FOTO: Dani Borrallo

I la fama que té de ser ‘generós’ amb la plantilla i un pressupost alt?

La generositat és pagar cada mes i això no ho fa tothom.

Acabem: la FE Grama surt a mantenir-se o a pujar?

Quin equip amb il·lusió surt a mantenir-se? Tothom somia, no costa diners, sortim a guanyar des del minut 1 encara que es tracta d’una Tercera molt potent. Que se’n recordi el Consell Superior de l’Esport base igual que els Ajuntaments amb tots els nostres clubs.