L’Històrics 2013: un torneig menys històric i més global

Els 12 equips participants oferiran un espectacle de 15 partits i 810 minuts de futbol del 5 al 10 d’agost. Requisits com ser de la perifèria de Barcelona o tenir 70 anys d’història s’han relativitzat a l’edició actual

santboia
El Santboià va ser el campió de l’any passat // FOTO: fcsantboia.cat

Lluny queda el 1984, any en el que es va disputar la primera edició d’un dels tornejos d’estiu més clàssics del futbol català. L’Històrics compleix la seva edició número XXVIII i ho fa carregat de novetats. La més destacable, sens dubte, és la participació d’equips que no són de Barcelona ni de la seva perifèria com el Llagostera (debutant), el Manlleu o l’Ascó. D’aquesta manera els clàssics de la competició – Europa, Sant Andreu o Horta – no hi prenen part, però la seva absència es veu substituïda per altres equips d’un nivell similar o, inclús, superior.

I és que en l’edició d’enguany de l’Històrics hi participen quatre equips de Segona Divisió B, sis de Tercera Divisió, un de Primera Catalana i un altre de Segona Catalana. No són clubs qualsevols, ja que n’hi ha fins a cinc que la temporada passada van disputar promocions d’ascens. Per contra, n’hi ha dos – Júpiter i Sants – que van perdre la categoria, però que tenen en aquest torneig una bona oportunitat per a refer-se.

Adéu al passat i hola al present

Una altra de les condicions de sempre per formar part del Torneig d’Històrics és, precisament, els anys d’història dels equips participants. Setanta, concretament, era el requisit per a poder-hi jugar i en el quadre actual n’hi ha quatre equips que no arriben a aquesta quantitat: Llagostera (66 anys), Prat (68), L’Hospitalet (56) i Ascó (3). De la mateixa manera, només hi hauran sis campions del Torneig d’Històrics a partir del proper dilluns al Guinardó: Badalona  i Júpiter (5 vegades), Martinenc (4), Sants, Masnou i Santboià (1).

En aquest sentit, desfer l’empat a cinc triomfs dels dos dominadors és un dels al·licients de la vint-i-vuitena edició. El Badalona començarà ben d’hora i estrenarà el torneig el proper dilluns 5 d’agost juntament amb Manlleu i Sants. La fase de grups es completarà el dimarts 6 (Cornellà, Llagostera i Masnou) el dimecres 7 (Prat, Santboià i Martinenc) i el dijous 8 (L’Hospitalet, Júpiter i Ascó).

Tots els partits de la fase de grups es disputaran a partir de les 18:30 hores i tindran una duració de 45 minuts. Cada grup està composat per un equip de Segona B, acompanyat d’un o dos ‘Terceres’ i/o equips de Primera i Segona Catalana. En tots els casos els dos ‘caps de sèrie’ obren el dia menys al grup B, on el Llagostera jugarà els dos darrers partits.

El divendres 9 d’agost es disputaran els dos partits de semifinals – campió grup 1 vs campió grup 2 (18:00 h) i campió grup 3 vs campió grup 4 (20:00 hores) – que seran partits de 90 minuts. El torneig d’Històrics s’acabarà el dissabte 10 d’agost a les 20:30 hores aproximadament, quan ja es coneixerà el campió d’un dels campionats de renom del nostre futbol.

Jordi Mestres
jmestres@futbolcatalunya.com