L”americà’ de Sitges no descarta deixar el futbol

Josep Pascual, ‘alma mater’ d’un històric del futbol formatiu com la Blanca Subur compta les seves hores per a deixar el seu càrrec. L”americà’ de Sitges pot deixar-lo tot molt aviat

EDUARDO BERZOSA
Blanca Subur, americà, americano, Josep Pascual
Josep Pascual, ‘americà de la Blanca Subur/FOTO: Eduardo Berzosa

Nova temporada, noves idees, noves il·lusions i nous reptes per a la Blanca Subur de Toni Sardà, president, i Josep Pascual, el seu director esportiu i ‘alma mater’. En el cas del segon, ‘l’americà’ –després l’explicarà- de Sitges comença a afartar-se de xocar sempre amb els mateixos problemes.

Amb 33 anys d’exercici en el club, després d’arribar a jugar en Suburense i Olímpic Cable i retirar-se amb 25, aquest històric coordinador (i tècnic del primer juvenil) de la Blanca Subur parla clar, com sempre Parla de “manipulació”, de “mercat aberrant” i de diners ‘bruts’- aquesta paraula no és seva- en les categories inferiors. Passin i llegeixin

El futbol d’ara ja no és el que era doncs ara està tot molt manipulat i molts pares volen que els seus nens siguin tots bons; avui dia, hauria d’haver-hi una part competitiva i una altra, no tant, per a només jugar al futbol. Hi ha molts nens que ho deixen perquè no són tan competitius per a continuar jugant.El futbol d’ara ja no és el que era”

I aquest argument pot fer que deixi la Blanca?Mira: començo a estar una mica cansat i des de la Federació tampoc col·laboren en aquest aspecte.

Què li demana a la FCF?

Que intenti que el futbol sigui competitiu, d’una banda, i per un altre que sigui més lúdic i que els nois poguessin jugar sense tanta pressió. Crec que ja s’han adonat que hi ha nens que, quan acaben la seva etapa de juvenils, no segueixen com a amateur i ara desitgen potenciar-ho. El futbol cal començar a potenciar-lo des d’infantils, quan comença el futbol 11 i haurien de mirar-l’hi

“El futbol s’ha convertit en un mercat”

Això li ho diria vostè a Joan Soteras, president de la Federació?

Quan vulgui, de fet ja li ho he dit a la persona que està al capdavant de la Delegació del Penedès Garraf, Manel Durán. Estic cansat que equips vagin a buscar futbolistes d’altres equips. El futbol s’ha convertit en un mercat i no parlo sol de Barça o Espanyol sinó qualsevol per molt modest que sigui. Ho trobo una aberració.

(?)

La Blanca Subur no troca ningú; si algú vol venir aquí a provar li ho permetem i, si hi ha lloc, es queda, però, si no n’hi ha, no ho podem agafar. Quant a la resta de la comarca són capaços de telefonar-te a casa dels jugadors, als pares, els venen projectes sense peus ni cap i això ho trobo una barbaritat.

Els Pascual, pare i fill a la Blanca Subur
Pascual I i Pascual II (Xavi) FOTO: Eduardo Berzosa

I què li ha dit la Catalana?

El responsable del Garraf pensa com jo, de fet han canviat ja aquest any que els juvenils no puguin agafar xavals de divisió d’honor quan acabi la seva Lliga i treballem en això. Lluito perquè el futbol sigui d’una altra manera.

“Paguen a juvenils més que als del 1r equip”

Aquesta temporada 2018-2019 s’han viscut moments lamentables. Va acabar la Divisió d’honor i tots els equips s’han reforçat amb jugadors d’aquí pagant!!!! El Vilanova ha pagat a alguns jugadors més que als del primer equip per a mantenir al juvenil en Preferent; no només Vilanova sinó també Amposta, Castelldefels o Cambrils…. tots aquests han pagat però han baixat també

Això és escandalós…

Hi ha més. Hi ha equips en Primera Divisió que tenen becats a alguns jugadors. Nosaltres, com els benjamins, fem pagar als juvenils, tots els equips mentre en el nostre entorn prioritzen per altres objectius.

“Cal pensar a donar formació i no a guanyar categories”

Sardà, Blanca Subur, Sitges
Toni Sardà, president de la Blanca parla a toda la seva gent/ FOTO: E.B.

Vostè ha pujat al juvenil en quatre ocasions al juvenil a categoria nacional i, especialment, una a Divisió d’Honor, el més semblant a una gesta. El seu club suma 55 anys d’història dels quals 33 ha viscut directament. I ho desitja deixar?

Jo em faig gran i cal donar pas a la joventut. Jo em vull apartar una mica encara que estaré sempre aquí però cal donar pas i que la gent que arriba pensi a donar formació i no a guanyar categories, trauríem més jugadors.

Té al seu fill amb la Blanca de pas després de la seva etapa en el Barça.

Sí, està ara amb nosaltres després d’arribar d’un Barça l’ADN del qual cal portar-ho dins i el meu fill el porta. El futbol formatiu és molt més que el Barça i entitats com Espanyol, Cornellà, Nàstic Manresa, Girona o Damm ho treballen molt bé. La força del futbol català està en els equips petits i l’FCF s’ha de dedicar més a ensenyar.

Això és filosofia. Josep Pascual té al seu juvenil en Primera divisió i això el molesta perquè desitjaria estar en Nacional….

Nosaltres no estem enfadats per això, estem en Primera perquè no vam saber competir per a estar en Preferent; tots els nostres equips han d’estar preparats per a portar al nostre equip a nacional

“El més important és ensenyar als jugadors”

El consol és que cobren per drets de formació, bo, si arriben a cobrar…

Sanabria va ser l’últim i cobrem de la Federació i del Sassuolo i Betis per fitxa professional. Del Barça, ni un euro, no hi havia res signat i va coincidir que Benaiges i Amor van deixar el club. No són grans quantitats però han pagat

Com s’anima als futurs directius?

Dient-los que el futbol és molt bonic, que el més important i essencial és ensenyar als jugadors i motivar-los. Un entrenador no ha de ser-ho per a guanyar títols sinó per a formar a les persones.

“Ni he anat a Cuba ni sóc americà però…”

Americà, americà!!!…..

Sí, ja ja. El meu avi era pescador i va anar a Cuba. Va tornar a Sitges i es volia portar a tota la família encara que no li va donar temps perquè va morir. Aquí ja li avançaven que li dirien ‘l’americà, l’americà’ però no va poder. No obstant això, aquest ‘titulo’ se li va quedar i ha passat al meu pare i, ara, a mi… coses dels pobles. Mai he anat ni a Cuba ni a Amèrica i sóc ‘americà’ i content amb aquesta etiqueta.