La setena categoria del futbol encara viu

Aquest cap de setmana torna a la competició la Primera Catalana, setena categoria en el futbol català per exprés caprici de la FCF

El Santfeliuenc és l'equip amb més antiguedad (1905) de la Primera Catalana // FOTO: Santfeliuenc FC
El Santfeliuenc és l’equip amb més antiguedad (1905) de la Primera Catalana // FOTO: Santfeliuenc FC

@ManuelSeguraM

Amb 25 equips que es mantenen del curs passat i amb l’arribada de 23 procedents de la Segona Catalana, comença una nova temporada per a la que va ser la Primera Catalana, la primera categoria referent del futbol català.

CENTENARIS A LA CATEGORIA

No obstant això, això ja ha quedat en l’oblit per caprici d’una Federació Catalana més preocupada a posar-se medalles que a donar solucions als clubs que la mantenen. D’aquesta manera arrenca la 2023-2024 amb un nivell regular encara que amb la presència d’equips històrics i centenaris.

Veure clubs com Mollet, Martinenc, Sant Cugat, Tàrrega, Santfeliuenc, Argentona, Blanes, Roses, Artesa Lleida, Artesa Segre, Borges Blanques o Canonja, amb els seus cent anys superats de vida, hauria de reenganxar a l’aficionat i fer pensar els federatius. 17 equips centenaris amb passat memorable en categories superiors com Manlleu, Júpiter o EF Mataró a la llunyana Segona Divisió B conviden a una obligada reflexió.

La samarreta de l'històric equip gironí s'adapta a tots els temps // FOTO: CE Banyoles
La samarreta de l’històric equip gironí s’adapta a tots els temps // FOTO: CE Banyoles

UNA 1a CATALANA PER A NO OBLIDAR

A nivell esportiu, cal recordar que aquesta temporada 2023-2024 comptarà amb 48 equips, repartits en 3 grups de 16. Arrenca aquest dissabte (Gornal- Sarrià, 16 h., a porta tancada), finalitzarà el 21 de gener la primera volta i conclourà la fase regular el 19 de maig del 2024. Per cert: un segon partit serà també sense públic per tal de complir sanció, el Júpiter-Sant Joan At. Montcada de diumenge.

Aquestes 30 jornades es completaran amb les corresponents eliminatòries d’ascens. Del 26 de maig al 2 de juny, la primera, i del 8 al 16 de juny, la segona. Hi haurà quatre aturades en la Lliga (10 de desembre, del 24 de desembre del 2023 al 7 de gener del 2024, l’11 de febrer i el 31 de març).

L'equip maresmenc celebra el seu centenari en gran // FOTO: FC Argentona
L’equip maresmenc celebra el seu centenari en gran // FOTO: FC Argentona

Pujaran directes els 3 campions a la Lliga Elit i jugaran eliminatòria (a doble partit) per a una altra plaça d’ascens els segons i tercers de cada grup. Per contra, baixaran 4... tret que Segona Federació i Tercera no diguin el contrari.

Encara que Soteras i la seva junta s’hagin obstinat a enfonsar la categoria, val la pena mantenir contacte amb una competició molt nostra.