La llegenda negra del Reus vesteix de grana

Fa 11 anys que el conjunt del Baix Camp no guanya l’etern rival. El proper diumenge a les 12 del migdia, el Reus tornarà a tenir l’oportunitat d’acabar amb el seu pitjor enemic

El Nàstic ha guanyat en les seves dues últimes visites a Reus // FOTO: diaridetarragona.com
El Nàstic ha guanyat en les seves dues últimes visites a Reus // FOTO: diaridetarragona.com

Un derbi és un derbi i pot guanyar qualsevol. Poc importa com arribin els equips i no hi ha favorits. Tòpics, al cap i a la fi que són ben certs molt sovint, però que en els duels entre el Reus i el Nàstic fa temps que no es poden aplicar. L’estadística parla. Des del descens dels grana a Segona B no hi ha hagut cap victòria reusenca. Quatre duels i dos resultats possibles: empat o victòria del Nàstic. La llegenda negra, però, ve de més lluny. I és que l’última victòria del Reus en un derbi va ser el 5 de gener del 2003.

Molt temps ha passat. Massa. En qualsevol cas, l’historial recent és poc favorable pels interessos roig-i-negres. El darrer precedent va ser en el mateix estadi que es jugarà el proper diumenge. El Municipal de Reus va veure com el Nàstic, immers en una ratxa que el portaria al play-off, va guanyar amb un gol de Ferran Giner a les acaballes del partit.

El guió va ser disputat, però el final va ser el mateix. A la primera volta el Reus, probablement, li va donar el cop més fort al Nàstic dels darrers xocs. Primer, l’equip dirigit aleshores per Emili Vicente va avançar-se en el marcador i va jugar un primer temps meritori. A la represa, però, el Nàstic va remuntar i semblava que els tres punts es quedarien al Nou Estadi. Un gol d’Álex López al 92’ va deixar l’equip i l’afició local de pedra.

Aquest va ser l’únic punt dels 12 possibles que va sumar el Reus contra l’etern rival els dos darrers cursos. I és que la 2012/13 només va tenir un resultat: victòria del Nàstic. Tant a la primera com a la segona volta. 2-1 al Nou Estadi i 0-2 al Municipal de Reus. Com poden comprovar, últimament els grana es senten més còmodes com a visitants que com a locals. Així ho indiquen els resultats.

DEU ANYS SENSE DERBIS

El Nàstic va jugar el seu últim partit a Primera Divisió contra el Barça // FOTO: diaridetarragona.com
El Nàstic va jugar el seu últim partit a Primera Divisió contra el Barça // FOTO: diaridetarragona.com

El derbi també és especial perquè no s’ha donat sempre. De fet, durant 10 anys no hi va haver enfrontaments a la lliga entre el Nàstic i el Reus. Aquesta època, precisament, va ser la millor per uns i la pitjor pels altres. Coincideix amb l’estada del conjunt grana al futbol professional des de l’ascens del 2004 fins el descens del 2012 (amb pas inclòs per Primera Divisió la 2006/07).

Mentrestant, la categoria del Reus era la Tercera Divisió on sempre acabava a la zona noble de la classificació. Però no pujava. Fins a quatre vegades consecutives van caure els roig-i-negres en el play-off d’ascens a Segona B. L’anhelat ascens va arribar, per fi, la temporada 2010-11. La 2011-12 tampoc hi hauria derbi, ja que seria l’última temporada del Nàstic a la Liga Adelante abans de perdre la categoria.

L’ÚLTIMA VICTÒRIA VA SER A REUS

El Reus vol fer valer la condició de local // FOTO: cfreusdeportiu.com
El Reus vol fer valer la condició de local // FOTO: cfreusdeportiu.com

I el moment esperat va arribar el 2012. Tornava a haver-hi derbi després de 10 anys sense duels directes. L’última vegada que Reus i Nàstic havien coincidit a la Segona B datava de la temporada 2002-03. La darrera victòria roig-i-negra també es va donar aleshores. Va ser el 5 de gener de 2003. Victòria per la mínima (1-0) i tres punts que al final no li servirien als del Baix Camp per a mantenir la categoria. El Reus acabaria divuitè amb 41 punts, a tres de la permanència final.

Una llàstima, perquè un derbi al cap i a la fi és un partit diferent. Especial. Els aficionats del Reus i del Nàstic n’han pogut gaudir de pocs en el segle XXI i els primers encara menys amb victòria del seu equip. El proper diumenge a les 12 del migdia torna el gran partit. Torna una nova oportunitat de que l’equip de la capital del Baix Camp acabi amb el malefici.

derbis