Juanjo Isern: “Els clubs estan contents amb la Federació”

Arquitecte, polític i vicepresident de Comitès, Juanjo Isern (Barcelona, 62) va arribar a destacar com a futbolista del Palau Solità però el destí el va portar a la presidència de l’Europa. Directiu de la FCF amb Roche, Subies i Soteras, només li preocupa sumar en “l’obra” d’aquesta FCF

@ManuelSeguraM
Juanjo Isern, Barcelona, Vicepresident
Vicespresident i responsable Comités/FOTO: FCF

Si hagués de qualificar l’actual moment del futbolcat, quin seria?

Un ’10’, sens dubte. Tenim els millors equips a nivell mundial, clubs a Europa que juguen competicions de primer nivell, categories de futbol base que destaquen i un femení que ho fa a Europa, per tant és un moment dolç.


En Segona només el Girona. Ridícul, no?

Bé, la 2a és molt difícil però, si valorem la suma de 2a i 2ab, la mitjana la guanya Catalunya.

Vicepresident-responsable dels comitès jurídics de la FCF. Això dóna molta feina?

Bé, sempre m’han preocupat les qüestions d’ètica, violència, xenofòbia i tot el relacionat amb el ‘joc net’ en el futbol. Vaig començar introduint-me en aquests temes, incloses xarxes socials, i he acabat englobant tots els comitès. Estic content.

I ningú millor que un arquitecte per a portar tot això?

Si parles de resolucions sóc el pitjor directiu que podien agafar però si parlen de propostes que evolucionin cap a un futbol de ‘joc net’, etc.. sóc una persona que em preocupo per tots aquests valors.

 L’actual moment del futbolcat és dolç

Pot haver-hi justícia en el futbol amb tants interessos?

La justícia de la FCF és de les més transparents que he conegut a la meva vida. L’any passat, de les 130.000 resolucions que es van dictar per actes arbitrals, només el 0’5% van acabar en el comitè d’Apel·lació, gent que es va considerar maltractada per la primera instància. Això demostra que el conjunt general dels clubs accepta la primera resolució dels comitès, el 80% i d’aquests només 30 van acabar en el TCE.

Juanjo Isern, Europa, FCF, vicepresident
En un acte del seu entranyable Europa/FOTO: J.I.

El seu president Soteras va sol·licitar la signatura de tots els seus vicepresidents per a enviar una querella al Sr. Ivan Carrillo i tots, menys un, van signar. Per què?

No ho sé, jo sí que vaig signar perquè em vaig sentir injustíssimament tractat en alguns articles que alguna premsa va escriure de mi. Jo no vaig ser ni arquitecte de cap obra de la FCF ni vaig participar. Per això vaig ser dels primers que vaig acceptar per a defensar el meu propi honor.

“De 130.000 resolucions per actes, només el 0’5% han anat a Apel·lació

Juanjo Isern va ser president d’un històric com l’Europa, ara un modest històric, a qui se li demana (com a tots) professionalització en les seves estructures, però vas als camps i no hi ha gent. Estem tots bojos?

Si volem que el futbol base prosperi a nivell de qualitat, no de quantitat, els que ensenyen han d’estar pagats i no hi ha millor professor que qui surt d’una acadèmia de professors. En definitiva: la base del futbol ha de continuar creixent en qualitat.

Seguretat Social, Impostos, despeses generals…. el futbol és una ruïna?

Absolutament, sí, una ruïna en el futbol territorial. No hi ha esport que no s’hagi de pagar per a practicar-ho, no són autosuficients perquè els esportistes rebin ajuda i no paguin. És una utopia que un jugador de Territorial pugui cobrar pel que genera; si creiem que els diners dels nens poden tenir un percentatge per a pagar el futbol amateur, no hi haurà problema, però, si es dóna el cas contrari, sí que es donarà.

“El futbol territorial es una ruïna, sí”

Molt es va parlar de continuisme en la direcció de la Fede, però sembla que cada mestre té el seu llibre.

Continuisme absolut però els dos tenen el seu caràcter. Ningú pot pensar que un serà ‘el corre vés i digues-li’ de l’altre, ens equivocaríem.

Quatre anys de mandat és un termini adequat per a ser president?

És suficient per a generar una personalitat en l’entitat i marcar estil. Jo vaig estar 4 anys a l’Europa i també diré que, si necessites marcar una continuïtat, necessites quatre més.

Juanjo Isern, FCF, Vicepresident
Isern va ser president escapulat quatre anys/FOTO: FCF

L’arribada d’un executiu com José Miguel Calle, un home del futbol sala, a la Presidència com a adjunt minimitza el poder/la influència dels vicepresidents?

Em sembla una idea estupenda, ja que Calle és un bon gestor i ha demostrat en moltes ocasions que té capacitat innata per a desenvolupar projectes a la FCF. La seva organització interna en el futbol sala és un exemple per al futbol territorial i mai restarà.

“Calle és un bon gestor i ha demostrat en moltes que té capacitat”

I de pas s’asseguren vots?

També. És un gran ‘estratega’.

Si vostè escolta, “qui no estigui content, aquí està la porta”, en una junta, mira cap a un altre costat o es queda?

Jo m’he anat tantes vegades dels llocs que mai miro cap a un altre costat. Jo no vaig estar d’acord amb Jordi Roche i vaig anar-me’n.

En resum: va escoltar aquestes paraules i segueix.

Ho vaig escoltar i em mantinc perquè em sento a gust amb les decisions que s’han pres.

“Jo no vaig estar d’acord amb Jordi Roche i vaig anar-me’n.”

Ser responsable subsidiari de la gestió federativa, sap el que suposa?

Que et fas responsable també del que es pugui estar fent incorrectament. Jo sóc membre de la Fundació de la FCF i per descomptat que som responsables del seu Patrimoni.

Els clubs catalans estan satisfets amb la seva gestió?

El primer que ha d’estar satisfet amb el club és el mateix club perquè la FCF és una organització superior que intenta això (organitzar-li) la competició. Jo crec que estan contents.

El futbol formatiu és car?

Ha de ser car si volem qualitat.

Vostè ha viscut la presidència d’Andreu Subies al capdavant del futbol català. El millor president de la història?

Un dels millors, sens dubte. No he conegut als anteriors al 70 i poden haver existit.

“Subies es va desviure per la FCF”

S’imagina a Subies, una altra vegada, al carrer Sicília?

Ha estat un bon president i, encara que crec que mai segones parts són bones, Andreu es va desviure per la FCF. Seran els clubs els qui decidiran.

Joan Josep Isern, vicepresident, FCF
Isern i Alex Isern, cofundador ISL/FOTO: futbolcatalunya

Es veu Isern com a màxim responsable del futbolcat en uns anys?

No. No m’ho he plantejat ni és el projecte de la meva vida. Jo gaudeixo participant en el meu àmbit de la FCF però no m’he preocupat de generar aquestes pautes per ser-ho. Jo tinc poca relació amb els clubs pel meu càrrec en els comitès.

Una curiositat: Luis Rubiales és un il·luminat o un revolucionari?

El veig com un president que va accedir en una crisi absoluta i que s’està donant compte on està. No va arribar amb les lliçons absolutes però últimament està generant bons consensos.

Alguna qüestió a afegir?

No. Estic molt content per la situació actual del futbol del meu país, podem estar molt orgullosos de ser un referent en el futbol mundial.