Jordi Cortés o com sobreposar-se a l’any més difícil del Balaguer

Cinc punts perduts en una setmana negra van deixar sense liderat al Balaguer. Un altre cop dur, en un començament d’any difícil per als de Jordi Cortés, que s’hauran de tornar a sobreposar a les circumstàncies si volen assolir els seus objectius

CAROLA UGRINOVIC @carolaugri
Jordi Cortés treballa perquè el Balaguer es recuperi després d'un inici d'any molt complicat // FOTO: David Ferrer (fcsantboia.cat)
Jordi Cortés treballa perquè el Balaguer es recuperi després d’un inici d’any molt complicat // FOTO: David Ferrer (fcsantboia.cat)

Després d’haver dirigit al CF Balaguer la temporada 2011-2012 a Tercera Divisió, al juny del 2015, Jordi Cortés iniciava la seva segona etapa a l’entitat de La Noguera amb l’objectiu de mantenir l’equip a Primera Catalana i, Déu n’hi do si ho ha aconseguit. Un any i mig més tard, trobem al conjunt balaguerí a la segona posició en una lluita aferrissada per l’ascens.

Avui coneixem millor a un tècnic enamorat de la seva feina, balaguerí de cor, ambiciós i amb molts somnis per complir que vol tornar al CF Balaguer allà on es mereix.

Esportivament, esteu signant una temporada molt bona. Quina és la clau per aconseguir aquests números?

El treball, la constància, no solament en els entrenaments sinó en els partits, el gran vestidor que tenim i la unió que regna dins i, per què no, també el fet que sigui la meva segona temporada amb els jugadors ajuda al fet que el model i els aspectes del joc estiguin més assimilats.

Parles d’un gran vestidor, el qual ha sofert molt en aquest inici d’any, sobretot amb la mort d’en Yerai. Com vas poder gestionar-lo després d’aquesta tragèdia perquè continués concentrat?

La veritat que ha estat el més traumàtic que he viscut i que viure com a entrenador. Pel vestidor també ha estat un cop duríssim però tenir al seu germà a l’equip ens ha ajudat molt. Els jugadors, simplement segueixen les petjades d’en Víctor i ell ens està guiant en aquest procés.

Tornant a la gran temporada que esteu fent i a les claus, el fet de  poder mantenir el bloc de l’any anterior ha estat important?

I tant. Està clar que les incorporacions d’Asier, de Miki Massana o de Putxi ens ha aportat un plus de qualitat. Tanmateix per a nosaltres era bàsic comptar amb gran part de la plantilla de la temporada passada.

Asier Eizaguirre s’ha convertit en un dels golejadors de la categoria. A part del gol, què aporta a l’equip?

Dins del vestidor, experiència i compromís total. Pel que fa damunt la gespa, és un jugador molt complicat de marcar i això allibera de molta marca a l’Adrià i també, va molt bé en el joc aeri, tan ofensiva com defensivament.

Un dels moments més durs de la temporada, la roda de premsa després de la mort del jove Yerai Darías // FOTO: CF Balaguer
Un dels moments més durs de la temporada, la roda de premsa després de la mort del jove Yerai Darías // FOTO: CF Balaguer

Una bona campanya que s’ha vist entelada per la pèrdua del liderat. Cinc punts menys en una setmana després de la impugnació de la Rapitenca i l’empat contra el Suburense. Creus què és justa la sanció?

Per una banda sí, perquè crec que ells es basen en un article que és real i que nosaltres desconeixíem. No obstant, penso que és podia fer una altra interpretació d’aquest article.

Penses que el teu equip s’ha relaxat veient la diferència de punts que portàveu respecte als rivals?

No. Han estat fets puntuals, amb la Rapitenca guanyem un matx que després perdem als despatxos i contra el Suburense, la falta d’efectivitat ens condemna.

Et preocupa aquesta falta d’efectivitat?

Sí, perquè aquesta mancança ens pot fer perdre més punts, encara que, si ho mirem des d’una altra perspectiva, tenim a Adri i Asier, els dos màxims golejadors del grup i estic convençut que els gols acabaran entrant.

Estem veient que qualsevol error et pot passar factura en un grup molt igualat. Creus que aquesta igualtat és més gran aquesta temporada que la passada?

No, crec que les dues temporades estan sent molt ajustades, l’únic que en aquesta, primer, hi ha camps on s’està fent molt difícil guanyar i segon, que tots els equips s’han reforçat amb algun jugador top, fets que estan apretant més el grup.

Després de totes les destitucions a les banquetes, et sents un privilegiat per poder seguir al Balaguer?

Sí, sense cap mena de dubte. Tinc la sort de treballar al costat de casa, amb jugadors de Balaguer, amb una junta directiva que es deixa la pell perquè el club sigui rendible i que confia amb la meva feina.

Continuaràs al club?

Tant de bo. És una plaça molt bona on em sento molt a gust.

Per qui no hagi vist jugar a l’equip, com juga el teu Balaguer?

El joc del Balaguer es construeix des d’una defensa sòlida on s’encaixin pocs gols. A partir d’aquí, defensar bé ens permet robar al mig del camp, muntar contraatacs i ser directes i verticals.

L’objectiu és l’ascens?

L’objectiu és estar entre els 4 primers a falta de 4 jornades pel final i poder-nos jugar l’ascens. Pujar de categoria tampoc és una obsessió.

L’estranger, un somni per complir

Defineix-te com a entrenador.

Passional, defensiu i atrevit, no m’importa assumir riscos.

Jordi Cortés és ja un emblema del CF Balaguer // FOTO: C.U.
Jordi Cortés és ja un emblema del CF Balaguer // FOTO: C.U.

Tens algun entrenador on t’has mirat?

Unai Emery, per l’exigència defensiva que imposa als seus equips i les jugades a pilota aturada, la qual cosa és molt important per a mi venint del futbol sala com vinc.

Diuen que el futbol sala és molt més tècnic. Els conceptes que vas assimilar com a jugador, t’han servit a l’hora d’entrenar?

En l’aspecte dels recursos tècnics sí, per exemple l’ús de la planta del peu o l’ús de la superfície de contacte amb la puntera per fer una finalització més ràpida. Intento explicar als nois, sobretot a la formació, que tots aquests detalls són recursos que utilitzats quan toca et poden fer millorar com a futbolista.

Ja fa uns quants anys que entrenes equips. Quina és la teva millor experiència?

Te’n diré 3. Poder mantenir al Balaguer a Tercera Divisió la temporada 2011-12, tot i la greu crisi i inestabilitat per la qual travessava el club. La segona va ser al cadet de la Bordeta, on també vam salvar la categoria (Cadet Divisió d’Honor) amb un conjunt humil, de gent obrera i l’últim, introduir-me al futbol femení, entrenant a l’AEM de Segona Nacional.

Principal diferència que vas trobar entre el futbol femení i el masculí.

El rigor que tenen en el moment d’aplicar els conceptes tàctics que els hi has ensenyat. En aquest sentit les noies són més obedients, mentre que els nois més anàrquics.

Aquest estiu has tingut l’oportunitat d’entrenar a les instal·lacions del Swansea. Com ha estat l’experiència?

He tingut la sort de poder viatjar amb nois d’aquí, poder utilitzar les instal·lacions, conviure amb entrenadors d’allí… Ha estat una experiència molt enriquidora pel tema de l’idioma i per les metodologies de treball, sobretot si saps filtrar el que et pot servir de cada una d’elles.

Hi ha hagut alguna cosa que t’hagi cridat l’atenció en la teva estada allí i exportaries cap aquí?

Exportaria la disciplina del jugador, no només del professional sinó del noi en formació. És una característica que m’ha sorprès de tots els llocs on he estat (Houston, Riga, Vilna).

Et plantejaries entrenar a l’estranger?

És un dels meus somnis. M’agradaria entrenar ‘full time’ i, de moment, veig més possibilitats de fer-ho fora que aquí.

Sou una família molt unida al món del futbol. El teu germà és seleccionador català sub-18 femení. T’agradaria que els teus fills seguissin les teves passes?

El que vull és que facin esport. Sóc conscient que, ara mateix, el futbol formatiu no és el millor exemple del que hauria de ser el futbol base, però si decideixen dedicar-se a això o a una altra cosa, els donaré suport al 100%