Javi Ortega (Reddis): “La clau de l’èxit són els jugadors”

Cinquens classificats i màxims golejadors del grup 6 de Segona Catalana. Sembla que després d’una temporada passada molt convulsa, la tranquil·litat ha tornat al CF Reddis amb un nou i il·lusionant projecte

CAROLA UGRINOVIC @carolaugri
Javi Ortega viu un projecte il·lusionant al seu debut com a entrenador // FOTO: C.U.
Javi Ortega viu un projecte il·lusionant al seu debut com a entrenador // FOTO: C.U.

En la seva primera incursió com a entrenador dins del futbol amateur, a en Javi Ortega les coses no li poden estar sortint millor. Va arribar el passat estiu a la banqueta d’un CF Reddis que acabava e baixar de Primera Catalana i en sis mesos ha aconseguit que un grup de joves futbolistes estiguin a dalt lluitant amb els teòrics favorits del grup.

Després d’una dilatada trajectòria com a jugador, amb alegries i decepcions viscudes des de la seva posición de defensa central, en Javi, nascut a Sevilla ara fa 39 anys, acaba de posar la primera pedra com a míster i el començament no ha pogut estar més bo.

 Quina valoració faries dels teus primers 6 mesos a la banqueta reusenca?

Molt bona, tenint en compte que l’inici no va ser gens fàcil per a nosaltres. No teníem gaires efectius i tot era nou dins l’equip.

Nova directiva, nou entrenador, nova plantilla, en definitiva un nou projecte però quines són les bases d’aquest projecte?

El projecte es basa principalment a ajudar als nois en la seva formació com a futbolistes. Som conscients de la dificultat de jugar en categories superiors, tot i això volem donar-los, almenys, l’oportunitat perquè ho intentin.

“A partir del segon partit, a Cambrils, es va veure com la confiança els nois creixia i el canvi va ser brutal”

Treballeu amb la metodologia de Tecnifutbol de l’Albert Viñes. Explica`ns una mica en què consisteix.

Samartfootball tracta, bàsicament, de donar llibertat al jugador, que sigui creatiu. L’entrenador només guia mentre que els futbolistes han de prendre les decisions. També es treballa molt amb la correcció dels errors, l’eficàcia i la possessió.

Poder utilitzar aquestes eines i comptar amb un cos tècnic més professional amb experiència en categories superiors, és un avantatge vers als vostres rivals?

No sé si un avantatge però per a mi és un autèntic luxe i un privilegi  poder aprendre de Manu Lapuente o Joan Ros.

Tens al teu equip alguns jugadors estrangers. Com ha estat la seva adaptació al vestidor i a la categoria?

Molt bona. Són nois joves i amb molta il·lusió. Sincerament, només puc tenir paraules d’elogi per a ells i pels jugadors d’aquí.

Javi, al seu hàbitat actual al món del futbol, la banqueta // FOTO: C.U.
Javi, al seu hàbitat actual al món del futbol, la banqueta // FOTO: C.U.

Submergint-nos de ple amb el tema de la Reddis, és un fet la gran temporada que esteu realitzant. Quina és la clau d’aquest èxit?

Sense cap mena de dubte, els jugadors. En cada entrenament transmeten les ganes, la motivació i la il·lusió que tenen. Al final, tot això es reflecteix als partits i els resultats acaben arribant.

A principi de temporada, t’imaginaves que les coses sortirien tan bé?

No, ni de bon tros. Al contrari, tenia molts dubtes i no sabia molt bé el que podia passar. És increïble estar entre els 3 primers classificats durant gran part del que portem de temporada, sobretot si veiem els grans conjunts que hi ha i els pressupostos que tenen.

Un inici irregular amb dues derrotes en els dos primers partits que dóna pas  a una ratxa d’11 jornades consecutives sense perdre. A què es deu aquest canvi de xip?

A la confiança dels jugadors. El primer partit contra el Tortosa el vam perdre justament però el segon a Cambrils, les sensacions van ser molt diferents. Es va veure com la confiança dels nois creixia i, a partir d’aquell moment el canvi va ser brutal.

Uns grans resultats que van de la mà d’una gran eficàcia golejadora, fet que us ha convertit en el conjunt més golejador del grup. Verticalitat i joc ofensiu defineixen l’estil del teu equip?

Sí, sobretot és el perfil de jugador que tenim. La majoria dels nostres futbolistes són ofensius, excepte 2 o 3. Creem moltes ocasions. No obstant això, també ens creen perill amb molta facilitat.

“A l’abril sabrem on som, les possibilitats que tenim i serà llavors quan ens plantegem alguna cosa”

Golejadors però també golejats,  porteu 31 gols encaixats. La parcel·la defensiva seria un punt a millorar?

És cert que hem de millorar, i molt aquest aspecte. Estem treballant perquè no ens arribin tan fàcilment i no ens creïn tantes ocasions, ja sigui defensant atacs ràpids del rival o atacs posicionals.

Parlant de millorar, hi ha alguna posició que t’agradaria reforçar?

Estic bastant satisfet amb totes les línies que tinc. No som una plantilla gaire extensa, tanmateix tenim jugadors que poden actuar en 3 o 4 posicions diferents i això ens permet gaudir de diverses alternatives.

Els objectius inicials eren formar als jugadors i mantenir la categoria. Veient el bon moment que travesseu, aquests objectius han variat?

Segueixen sent els mateixos. Pel que fa a la permanència, no renunciem a res però anem partit a partit. A l’abril sabrem on som, les possibilitats que tenim i serà llavors quan ens plantegem alguna cosa. Parlar ara mateix d’un altre objectiu seria un error.

En el temps que portes, hi ha hagut alguna cosa que t’hagi sorprès?

La unió del vestidor. Han aconseguit ser companys dins del camp i amics fora d’ell.

Una vida dedicada al futbol

Has passat de jugar a entrenar, però m’agradaria saber si el Javi jugador i el Javi entrenador s’assemblen.

Els meus valors com a jugador i com a entrenador són els mateixos. Per a mi la competitivitat, la intensitat, el sacrifici i la humilitat són la base.

El quart per l'esquerra dels jugadors drets és Javi Ortega, a la seva etapa al Sant Andreu // FOTO: Arxiu Judit Andreu
El quart per l’esquerra dels jugadors drets és Javi Ortega, a la seva etapa al Sant Andreu // FOTO: Arxiu Judit Andreu

Haver estat jugador t’ajuda a l’hora de relacionar-te, empatitzar i entendre al teu vestidor?

Sí. Crec que la feina més difícil del míster és gestionar el vestidor i treure el màxim rendiment de cada jugador. Haver estat futbolista i saber com pensen està clar que és un avantatge.

Reus, Sant Andreu o Cartagena són alguns dels equips pels quals has passat. T’ha quedat alguna espineta de quan jugaves?

Per una banda estic content i agraït amb la carrera esportiva que he tingut, encara que m’hagués agradat tastar la Segona Divisió.

I ara com a entrenador, et marques alguna fita?

No. El meu únic objectiu és millorar cada dia i no veig més enllà del pròxim partit. El temps dirà fins on arribo, tot i que no renuncio a res.

“Estic content i agraït amb la carrera esportiva que he tingut, encarà que m’hagués agradat tastar la Segona Divisió”

Molts entrenadors diuen que no és possible realitzar un futbol atractiu en categories inferiors. Què en penses tu d’això?

Respecto totes les opinions però crec que sí que es pot, sempre i quan tinguis els jugadors adequats. Nosaltres els tenim, hem intentat fer aquest joc i penso que ho hem aconseguit.

Jugador, entrenador, professor a Tecnifutbol. Sabries viure sense futbol?

Crec que no. D’una manera o una altra sempre estaré lligat a aquest esport.