Interior i la Fundació “la Caixa” formaran la gent gran en seguretat viària

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, han presentat aquest desembre un pla de formació en seguretat viària adreçat a gent gran d’arreu del territori català, amb l’objectiu de fomentar una mobilitat sense riscos per a la salut i reduir la sinistralitat

Isidre Fainé (La Caixa), Ramon Espadaler (Interior)  i Joan Josep Isern (SCTrànsit), de la mà/ FOTO: S.C.T.

L’acord, que va signar-se el dia 1 passat en presència també del director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, preveu dur a terme sessions formatives a 215 centres de gent gran que l’Obra Social ”la Caixa” gestiona a tot Catalunya, i en les quals participaran un total de 4.500 persones durant el 2015. Actualment i fins a finals d’any, es duu a terme una prova pilot del projecte a 25 centres en la qual participen 400 persones.

La iniciativa s’emmarca en el Pla estratègic de seguretat viària de Catalunya 2014-2020, impulsat pel Servei Català de Trànsit, que pretén reduir en el 10 % la mortalitat de la gent gran en accidents de trànsit, així com en el Programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa”, que té com a objectiu fomentar un envelliment actiu i saludable de les persones.

ENVELLIMENT ACTIU I MOBILITAT

Cada any tenen lloc a Catalunya prop de 275 morts i 30.000 víctimes de diversa gravetat per accidents de trànsit. Durant l’any 2014, el 25 % de les persones que han perdut la vida per aquest motiu eren més grans de 65 anys.

En molts casos, l’edat ha estat la causa o un factor agreujant dels accidents, ja que, tant pel que fa als conductors com als vianants, hi ha característiques relacionades amb el procés d’envelliment que poden suposar un risc per a la integritat física del col•lectiu i per a la dels altres. Algunes d’aquestes afectacions són la pèrdua progressiva de la visió i de l’oïda, la pèrdua de la velocitat mental i menys flexibilitat i mobilitat del cos. A més, també hi pot influir la ingesta de medicaments, que moltes vegades presenten efectes secundaris incompatibles amb la conducció.

Per tot això, es fa necessari un treball especialitzat per conscienciar la gent gran d’aquestes limitacions, amb l’objectiu que puguin actuar en conseqüència.

SESSIONS INFORMATIVES PER A LES PERSONES GRANS

El pla de formació dissenyat pel Departament d’Interior i l’Obra Social ”la Caixa” es desenvoluparà a través de tallers de dues hores dinamitzats per monitors formats específicament en la matèria. Aquesta formació incidirà en els diferents rols que hi ha en el món del trànsit (vianant, passatger o conductor), i treballarà des de les competències com a instrument de prevenció.

L’objectiu és que les persones grans siguin capaces de:

• Valorar la seguretat de les accions viàries, tant pròpies com les de l’entorn.
• Percebre i seleccionar els estímuls significatius de l’entorn viari per tal d’adaptar-hi la conducta.
• Conèixer i valorar les capacitats actuals pròpies per afrontar les situacions que planteja el trànsit.
• Valorar i reconèixer la influència que s’exerceix sobre les altres persones.

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa’,  Isidre Fainé, amb el conseller d’Interior, Ramon Espadaler / FOTO: S.C.T.