Hospi-Terrassa: anàlisi d’una gran final

L’analista i scouting José Luis de los Reyes Gordillo dissecciona per a FutbolCatalunya la final que L’Hospitalet i Terrassa jugaran aquest dissabte. Els especials mètodes d’aquest especialista andalús, que el situen com el millor en el seu treball, val la pena escoltar-los

@ManuelSeguraM
Gordillo,l anàlisis, scouting
José Luis de los Reyes Gordillo, un punt de vista privilegiat // FOTO: J.L.G

“Tinc 53 anys, vaig néixer a Arcos de la Frontera i he viscut sempre per al futbol. He treballat al costat de Domènec Torrent i Carles Planchart a Palafrugell (3a Divisió), i a Palamós (Segona B) vaig treballar amb el futbol base; també vaig passar pel femení de l’Estartit a Nacional, i en l’equip del meu poble (Primera Andalusa) com a segon entrenador ambCortijo, on vaig aconseguir jugar el play-off per a Tercera com primer tècnic”, comenta Gordillo.

A més, “vaig estar amb Damià Abella com a ajudant del primer equip de l’UE Figueres i com a analista ara coordino el grup de Tercera Divisió perquè puguem veure tots els partits i que cap analista hagi de viatjar a veure els seus rivals”.

Aquest és el seu currículum encara que, curiosament, ara que agafa vacances, el Figueres el deixa fora de pla “per reducció del Departament d’Anàlisi”. Així són les coses.

Per això hem pensat que ningú millor que ell per a analitzar un gran partit que reuneix tots els al·licients. Segur que estarà molt poc temps en aquesta situació, ja que estem amb el número 1 dels analistes professionals del nostre futbol. 

Sóc un més, hi ha molta gent preparada i són millors, gent jove que arriba molt preparada, és una mica de futur i a la vista està que tots els clubs desitgen aquesta figura. M’he emportat una decepció després de cinc anys a Figueres on vaig estar amb el meu company Francisco Lara. Hem introduït, entre altres coses, l’assumpte dels drons en entrenaments i partits en aquestes categories modestes (Tercera i Segona B), però es va acabar.

“Els drons ens serveixen per a veure una altra perspectiva del futbol”

El seu currículum deixa clars els seus coneixements i mostren que avui dia qualsevol detall pot decidir partits.

Ho mirem tot, quan el resultat és favorable o no, l’actitud que es pot adoptar, les ordres que pot donar en els minuts que toca…no se’ns escapa res i l’entrenador ho agraeix per a contrarestar.

Gordillo, socuting, anàlisis
Primer pla d’aquest especialista de l’anàlisi futbolística // FOTO: cedida

Ara quan passeja pel seu Arcos de la Frontera i li pregunten per aquesta innovació dels drons, no li diuen boig?

Hem fet un projecte que ja ronda per Internet amb el qual els drons ens serveixen per a veure una altra perspectiva, veure els passadissos de l’equip, la situació, la distància entre línies per a l’estratègia, gravar entrenaments i veure’l per pantalla. Fem també anàlisi en directe i enviem aquesta informació a la banqueta. A 3a els fèiem en directe.

Això costarà milions. 

Té un cost elevat que l’assumim el meu company i jo i enguany els hem posat a la disposició del Figueres i aquí està l’informació.

“Aposto 55% per Terrassa i un 45% per l’Hospi”

Defineixi’ns el triomf entre L’Hospitalet i Terrassa

Són dos grans equips, treballats, dos grans entrenadors i tots es coneixen molt bé. Aposto 55% per Terrassa i un 45% per l’Hospi; el Terrassa és un bloc que juga molt ordenat, treballa molt bé les transicions i té boníssims jugadors mentre l’Hospi va millor per les seves individualitats, amb qualitat i que poden definir en qualsevol moment. Si el Terrassa controla aquestes situacions tenen molt guanyat perquè l’equip riberenc és molt dur, molt intens en els duels 1×1 i no dóna una pilota per perduda.

Gordillo, anàlisis, scouting
Ja són molts anys dedicats i invertits en el futbol // FOTO: J.L.G.

Anem línia per línia: Ortega/Adrià Aliaga

Tenen experiència, qualitat i aportaran el màxim. Veig lleugerament superior al ‘Zamora’ però cal veure-ho.

En la línia defensiva està la menys golejada (Terrassa) enfront de la sisena amb menys gols en contra (Hospi). 

La del Terrassa és forta, potent, amb laterals semblants, ja que l’Hospi té a Edu en banda esquerra i està Lucas Viña, d’altra banda. Si mirem jugador per jugador, són semblants, per això jo destaco el bloc compacte que pot buscar variants i donar un plus al Terrassa.

El toc definitiu el poden aportar futbolistes com Galeano o Cristian Gómez en el centre del camp?

Sí. Tingues en compte que el Terrassa, a més, té a Coro amb una visió de joc impressionant al costat de Galeano, que posseeix una temprança estel·lar i marca els temps del partit.

“Galeano posseeix una temprança estel·lar; Cristian Gómez, molt bona tècnica”

Coro és un dels mites del futbol català. 

Pot definir en una falta, les llença de meravella, és un crack.

Terrassa, CELH; L'Hospitalet
A l’Olímpic, triomf de l’Hospi // FOTO: Juanma Medina

I Cristian Gómez, un luxe. 

Té molta mobilitat i una molt bona tècnica per moure al seu equip.

A dalt, Arranz i Salinas!!

Arranz és un depredador com Salinas encara que l’hospitalenc no és tan ràpid. Els dos tenen un imant als peus. Hi ha situacions claus a tenir molt en compte: el Terrassa, insisteixo, ha de controlar les transicions atac-defensa perquè l’Hospi surt molt ràpid al contraatac i té a un Canario que té una visió de joc molt bona.

Ens deia que els dos equips dominen l’ABP (accions de pilota aturada)?

Es coneixen totes les estratègies, s’han enfrontat diverses vegades, segur que han estudiat totes les situacions i gestos, per això dic que, qui no estigui concentrat en aquestes situacions d’ABP, ho pagarà car.

“Qui no estigui concentrat en situacions d’ABP, ho pagarà car”

Els dos entrenadors tenen una personalitat definida, no mantenen molt bona relació i clares diferències que poden beneficiar als seus equips?

Suposo que tindran un plus més i desitjaran demostrar-se un a l’altre que és superior.

Gordillo, anàlisis, scouting
Sempre envoltat dels millors tècnics del nostre futbol // FOTO: J.L.G.

Aquestes finals es guanyen des del principi o es perden per l’especulació. El Terrassa ha de marcar sí o sí!

Cal sortir a guanyar sempre perquè, si surts a empatar, perds; per això, suposo, que el Terrassa sortirà a guanyar des del minut 1 amb la seguretat de reorganització en cas de pèrdua. Si no surt a guanyar, empatarà i això no li val.

“Suposo que el Terrassa sortirà a guanyar des del minut 1”

En resum: la seva aposta?

Hi ha un 55% per al Terrassa encara que es tracta de dos equips que es coneixen molt bé i es pot desnivellar la balança per l’habilitat de qualsevol futbolista.