Històrics 2014: Morales condueix al Sant Andreu a la final

Ja coneixem el primer finalista del Torneig d’Històrics 2014. El Sant Andreu es va imposar a la Montañesa a la tanda de penaltis després d’un partit trabat on els quadribarrats van haver d’igualar (1-1) amb 10 per expulsió de Xavi Puerto

Malgrat la vermella a Xavi Puerto, el Sant Andreu va assolir la final // FOTO: J. Mestres

Va ser un derbi en tota regla, amb intensitat, duresa i tensió com acostuma a passar en partits d’aquesta mena. Tot podia haver canviat per una discutible vermella directa a Xavi Puerto després d’un frec a frec amb Uri Escabrós, però els de Piti es van créixer i van forçar un empat que Morales va rematar a la tanda de penaltis amb dues aturades de mèrit.

La primera part va tenir el color rosa –o carmesí, segons es miri- de les samarretes que lluia la Montañesa per a evitar la coincidència amb el Sant Andreu. Els d’Antonio Escudero van fer la impressió de sortir més endollats en una primera part que només va tenir tres moments destacables. En general, poca història i molta vigilància al terreny de joc.

L’aposta ofensiva de la Monta li va donar resultat als primers minuts. Amagat darrera el punta de referència, Marc Masip, el veterà Pedro García va fer mal al minut 5 inventant-se un xut que va sorprendre un altre veterà del nostre futbol, el porter del Sant Andreu José Miguel Morales. Golàs amb totes les lletres per avançar els de Nou Barris.

A partir de llavors, la Montañesa va gestionar el resultat davant un Sant Andreu que no trobava la forma de trencar les línies dels d’Escudero. Els de Nou Barris tampoc es prodigaven en atac, però sí ho van fer quan l’uruguaià Borges va pujar a rematar i es va trobar amb la oposició del brasiler Jefferson Arroz. Va reclamar penalti però Carlos Ferrero no ho va veure així.

I si les coses es complicaven minut a minut pels de Piti Belmonte, encara es van enredar més al minut 41. Frec a frec entre Uri Escabrós i Xavi Puerto que acaba amb el jugador de la Monta espectacularment al terra. Ferrero decideix mostrar la vermella directa al ‘10’ del Sant Andreu i s’inicia una tàngana que val una targeta groga pel porter de la Montañesa, Tato Burgada. Moments de tensió i els quadribarrats es quedaven en inferioritat abans del descans.

AQUELL MALEÏT BOT…

A la represa, Piti Belmonte va canviar tres peces, donant la oportunitat a la darrera incorporació quadribarrada, Nuha Marong. L’ex del Llagostera va sortir amb ganes d’inquietar Tato però qui ho va fer va ser Xavi Jiménez, tot just després de veure una targeta groga. El davanter del Sant Andreu va etzibar un xut des de 25 metres i el bot de la pilota va ser letal per Tato Burgada, qui no va poder evitar que la pilota entrés a la seva porteria.

Partit igualat amb 33 minuts per davant, però amb la incògnita sobre si la inferioritat numèrica del Sant Andreu acabaria essent determinant. A tot això, el partit continuava essent trabat i l’àrbitre Ferrero havia de recórrer a les targetes per a intentar controlar la situació.

No sovintejaven les oportunitats clares. Els de Piti ho intentaven a pilota aturada, però Ton Alcover tenia el punt de mira desviat. La Monta apretava en els córners sense preocupar Morales. S’entrava als darrers 10 minuts de joc amb l’ombra dels penaltis arribant al Guinardó.

Després d’un ensurt en un mal rebuig d’Azparren al pal –amb jugada anul·lada per Ferrero per fora de joc (?)-, els quadribarrats van tornar a apretar a pilota aturada, amb una rematada de Nuha a servei de falta de Ton Alcover que va acabar en córner.

Als quatre d’afegit que va concedir Ferrero, Nuha va tenir la gran oportunitat d’evitar la tanda de penaltis. Jugava en línia amb l’avançada defensa de la Montañesa i en una oportunitat li va guanyar la partida per velocitat, però no va encertar en el darrer control.

Tot quedava a la sort dels penaltis. I allà va aparèixer la figura de José Miguel Morales, qui va endevinar la intenció a Borges i José García, mentre que els quadribarrats van encertar tots els seus xuts. El Sant Andreu assolia el passaport a la gran final.

MONTAÑESA, 1 (1) – SANT ANDREU, 1 (4)

CF MONTAÑESA: Tato Burgada; José Santos, Aleix Camps (Dowi, min. 53), Borges, Aleix Dalmau; Rubén (José García, min. 66), Uri Escabrós; Joshuá (Ferran, min. 74), Pedro, Toni Pérez (José Sánchez, min. 76) i Marc Masip (David Negro, min. 53).

UE SANT ANDREU: Morales; Llamas, Lucas Viale (Fran Leal, min. 46), Azparren, Jefferson; Ton Alcover, Joel (Guzmán, min. 46); Xavi Jiménez, Xavi Puerto, Víctor i Jonathan (Nuha, min. 46).

ÀRBITRE: Carlos Ferrero Mansilla (Sidoine Farfán i Carrillo Vílchez). Va amonestar a Tato Burgada, Aleix Camps, Aleix Dalmau, Dowi i Uri Escabrós, per la Montañesa i a Ton Alcover i Xavi Jiménez, pel Sant Andreu. Va expulsar amb vermella directa a Xavi Puerto (min. 41).

GOLS: 1-0, min. 5, Pedro. 1-1, min. 57, Xavi Jiménez.

TANDA DE PENALTIS: Ton Alcover, gol (1-0); Borges, atura Morales; Azparren, gol (2-0); Uri Escabrós, gol (2-1); Guzmán, gol (3-1); José García, atura Morales i Jefferson, gol (4-1).

INCIDÈNCIES: 700 espectadors al Guinardó