Gerard Figueras: “Cal fer un exercici de generositat aquesta temporada”

El secretari general de l’esport, Gerard Figueras, sol·licita generositat i paciència per a afrontar el present i futur de les diferents competicions ja finalitzades aquesta passada setmana. Partidari de la consulta de la FCF reclama atenció a les autoritats sanitàries. Cinc respostes clares

@ManuelSeguraM
Gerard Figueres, Anty García
Gerard Figueras amb Anty García, entrenador diagnosticat d’ELA/FOTO: FCF

Divendres passat la Taula sectorial d’Esports va donar per finalitzada la temporada tant a nivell amateur com en l’àmbit escolar. És més, la Generalitat va recomanar punt final a les competicions a Catalunya. Parlar de recomanació és sinònim d’ordre?

No. A Catalunya, les competicions federatives són propietat de les federacions com a entitats privades, però la situació excepcional pel COVID-19 ens ha portat als Governs a situacions excepcionals que dificulten la normalitat de la competició. Per això creiem que com a Govern havíem d’adoptar un posicionament per a ajudar a les Federacions i afrontar aquest final de temporada; si bé fa dos mesos, la nostra opinió era intentar acabar, veient que el confinament s’allarga molt més i el desconfinament més, vam decidir recomanar-los que les donessin per acabades, cadascuna amb les seves característiques.

“El COVID-19 ens ha portat a situacions excepcionals”

 

És clar que la Secretaria no pot intervenir en les solucions esportives de qualsevol federació, però vostè sap també que les impugnacions inundaran el Tribunal Català de l’Esport.

Per això estem intentant fer aquest exercici de pedagogia i que les decisions les assumeixin les federacions, així ho estableix la Llei de l’Esport i són decisions difícils. El missatge és molt clar perquè estem en una situació excepcional i serà impossible acabar aquestes competicions; qualsevol decisió sempre trobarà a algú que se sentirà perjudicat. Cal fer un exercici de generositat per a entendre que aquesta temporada dóna el que dóna.

Gerard Figueres
Figueras, Secretari general de l’Esports de la Generalitat/FOTO: FCF

Una consulta als clubs és millor que aplicar directament el Pla de competicions?

Entenc la complexitat de gestió en una situació així i més en una federació tan gran com la FCF. Estic al costat del president i de la junta i per les característiques del nostre futbol és una bona mesura, sobretot perquè, encara que correspon a la junta assumir-la (Consulta), no està de més que els clubs puguin pronunciar-se.

 

“Caldria considerar que l’esport és un exemple”

 

La Federació Espanyola parla de jugar play-off d’ascens en qualsevol territorial inclosa Catalunya. La Generalitat permetria que es jugués quan ha tancat totes les instal·lacions del país?

Com a Generalitat no podríem entrar en les competicions d’àmbit espanyol o internacional; si ho permeten quan ja la situació esportiva es pogués practicar en tota Espanya, no tindríem res a dir. Entenem l’interès dels clubs perquè s’han de prendre decisions amb delicadesa sempre que estiguin obertes les autoritats sanitàries.

Gerard Figueres
Habitual videoconferència per part del secretari/FOTO: Cinta Espuny

Com entén vostè que el futbol professional anunciï tres controls de testos mentre els professionals de primera línia segueixen sense poder rebre-les? No ho veu lamentable?

No diré lamentable però sí desafortunat. Tothom comprèn la situació singular del futbol professional, de les grans quantitats de diners que estan en joc però més enllà d’aquesta potència caldria ser sensibles. El que considero, i és opinió personal, és que caldria considerar que l’esport és exemple per a la societat; en la majoria de casos s’ha demostrat en aquests dos mesos de confinament. Com secretari general de l’esport m’agradaria que, a mesura que es vagin cobrint etapes del desconfinament, quan s’arribi a poder competir tant de bo poguéssim fer proves a tots. Arribar a aquesta quantitat de testos massius necessita paciència. Cal estar atents al que ens diguin els professionals de la sanitat i que comenci amb la màxima seguretat per a tots.