Federació Catalana i clubs s’acullen als ERTOS

Era una mesura esperada. Confirmada la paralització absoluta del futbol professional que només aixecarà Sanitat i Govern, Federació Catalana i clubs inicien Expedients de regularització (ERTOS)

FCF, Federació Catalana, clubs
Molta inquietud entre els clubs catalans/FOTO: FCF

Decidida aquest dilluns “la suspensió de les competicions professionals de futbol fins que el Govern i l’Administració de l’Estat considerin que es pot reprendre” per part de la Federació Espanyola de futbol i La Lliga de Futbol Professional, l’amateur no sols es manté en aquest estat de paralització sinó que la Federació Catalana, els clubs de segona B (Grup III) i Tercera ja ha iniciat els tràmits per a la presentació d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació. Divendres passat 20 ja vam avançar aquesta possibilitat

Així doncs, serà Sanitat i el Govern qui tingui l’última per a un retorn que, ara com ara, es presenta molt complicat i davant el qual ningú hauria de pronosticar. Alguns clubs consultats per Futbolcatalunya no han ocultat que, una vegada s’ha fet el primer pas obligat de parar qualsevol activitat, el primer és recuperar la salut al cent per cent encara que això signifiqui deixar el futbol fins quan calgui. És a dir, juny o juliol o fins i tot donar per acabat un curs horrible el millor record del qual seria deixar-lo en blanc. A aquesta realitat que ara es negociarà en els despatxos se li està donant tornades amb la intenció de trobar la millor sortida

Primer, l’FCF

I qui ha començat a marcar el terreny és la mateixa Federació Catalana de futbol sota la presidència de Joan Soteras. Amb les oficines tancades des del passat 11 de Març, l’FCF estudia acollir-se a aquest pla de recuperació per a, inicialment, els mesos d’Abril i Maig amb la idea de frenar una temuda caiguda en el capítol d’ingressos. Assegurar la part laboral dels treballadors és la clau que s’ha marcat Soteras en la seva agenda i la seva consumació es donarà en els pròxims dies per a tot el personal.

Clubs de 2a B

Quant als clubs, aquest dilluns ha començat el dia amb les primeres confirmacions d’ERTO per part de la UE Cornellà així com la de l’AE Prat. “El primer és vetllar per la integritat i la salut de tots els treballadors i les seves famílies”, afirmava a la seva págína web el club verd. Els potablava, per la seva part , havien de ser “responsables” (president Luis Quiñonero) amb la situació que existeix al país i també portarà als seus 35 empleats a un atur pel qual percebran el 75% del seu sou.
Olot, Nàstic, Sabadell, Badalona, Llagostera i Lleida Esportiu, que encara no han dit res oficialment, també apunten a aquesta destinació mentre els filials queden a l’espera que Barcelona i Espanyol decideixin.

clubs, Tercera, FCF, Segona B
Reunió de clubs de 2a B i 3a Divisió a la Federació/ FOTO: FCF

Preocupació en Tercera

Però, si existeix inquietud en 2aB, el panorama s’agreuja més en una Tercera Divisió en la qual falla la seva estructura de principi a fi. Els 19 implicats saben que aquest caos només pot portar-los problemes i no saben molt bé com serà el camí a seguir encara que sembla ben definit després d’exposar la seva realitat davant la Federació Espanyola amb motiu del programa de subvencions ‘Impuls 23’.

Donar de baixa a tots els seus futbolistes amb contracte en vigor (la fitxa es manté fins al 30 de juny) és una sortida i reprendre el vincle una vegada es decideixi, si es fa, és una sortida. Una segona ‘finestra’ portaria els expedients de jugadors amb contracte i seguretat social a l’atur perquè l’ERTE assumís el 70% dels pagaments amb la incògnita de saber el que passa amb el 30% restant o amb acceptar una considerable rebaixa en uns honoraris que no s’anaven a percebre, ja que tampoc s’haurien treballat (així hi pensen molts clubs). I una tercera opció, esperar esdeveniments que en cap cas agradarían ni a futbolistes ni a clubs.

El que sí sembla clar és que tothom perdrà aquesta temporada si com tot indica no hi ha paralització del virus (el primer) i recuperació (després). El laberint jurídic és un altre ‘jardí’ que omplirà els jutjats. Ara com ara, segons fonts consultades per aquesta Redacció, només la UE Castelldefels ha presentat ja aquest Expedient regulador encara que li seguiran els passos alguns més.