Els àrbitres, molestos pel repartiment de la ‘rebaixa arbitral’

La decisió de la FCF de rebaixar els rebuts pels arbitratges ha indignat a la nòmina arbitral, que no veu equitativa la reducció

Els àrbitres del futbol català no entenen el repartiment de la rebaixa
Els àrbitres del futbol català no entenen el repartiment de la rebaixa

Els àrbitres catalans han acollit amb indignació la decisió de la Federació Catalana de Futbol sobre el repartiment de la rebaixa dels rebuts arbitrals a partir de l’inici de les competicions. Així ho ha pogut saber FutbolCatalunya de fonts d’aquest col·lectiu de col·legiats.

Durant la jornada d’aquest dimecres, els àrbitres han rebut un comunicat on se’ls informava de la reducció d’honoraris i de la taula en què es reflecteix com els afectarà.

Un cop feta la comprovació de les xifres, els col·legiats han detectat que la rebaixa afectava íntegrament a la quantitat que cobraven. En canvi, no suposava cap disminució de la quantitat que rep la Federació Catalana en aquest concepte.

ELS ÀRBITRES, ELS AFECTATS

Un exemple clar d’això el trobem a Primera Catalana. La FCF va informar que el rebut de l’equip arbitral (col·legiat i dos assistents) per dirigir un partit passava de 471,30 euros a 436,88. En el comunicat intern que han rebut els àrbitres, els especifiquen que els seus honoraris es redueixen un 15%. És a dir, l’àrbitre passa de 130,50 a 110,93, mentre que els assistents passen de 49,50 a 42,08.

Si es fa la suma de les quantitats que cobrava l’equip arbitral abans (130,50 + 49,50 + 49,50), el resultat és 229,50. Si restem aquesta quantitat als 471,30 euros del rebut que es passava llavors, quedava una quantitat de 241,80 que va cap a la FCF.

Ara, es pot fer la mateixa operació amb les quantitats amb la rebaixa (110,93 + 42,08 + 42,08). Així, el resultat és 195,09. Restada aquesta quantitat als 436,88 de l’import del nou rebut, la xifra que la FCF ingressa en concepte arbitral és 241,79. Resumint, l’organisme federatiu renuncia a cobrar 0,01 euros, mentre que l’àrbitre perd 19,57 euros i els seus ajudants, 7,48.

UN ALTRE COMUNICAT

La taula rebuda pels àrbitres especifica les rebaixes a la resta de categories i, segons l’informe al que ha tingut accés FutbolCatalunya.com, la proporció és la mateixa. Els àrbitres veuen afectats els seus honoraris i la Federació, no. I de fet, aquest divendres ha circulat un comunicat signat pel ‘Col·lectiu d’Àrbitres Catalans’ en què mostren el seu “enèrgic rebuig, malestar i angoixa” per la decisió.

En aquesta missiva, demanen que tant la FCF com el Comitè Tècnic d’Àrbitres “responguin al perquè d’aquestes accions i per què han maniobrat al marge de l’establert en les reglamentacions oficials en vigor”.

També demanen que es comprometin “per escrit” a recuperar els imports de les tarifes arbitrals, com estaven abans de la rebaixa, l’1 de juliol.

En una època de crisi i on els clubs consideren insuficient aquesta rebaixa, ara són els àrbitres els qui no entenen per què només els afecta a ells i no a la quantitat que s’embutxaca la Federació Catalana. Caldrà veure com evoluciona aquest fet i si l’organisme federatiu decideix esmenar el que el col·lectiu arbitral considera un greuge comparatiu.