El Nàstic vol acabar amb 5 anys de purgatori

Toni Pinilla, Jordi Blanch i Carles Cortés són veus reputades de l’entorn del Nàstic. Tots tres analitzen el moment grana de cara a la gran tornada de la final del playoff d’ascens per a FutbolCatalunya

El Nàstic ha de guanyar una final a un partit al Nou Estadi per pujar // FOTO: Nàstic

@JordiMestres_

Després de 41 partits el Nàstic es jugarà l’ascens a un duel. Un cara o creu. L’èxit o la mel als llavis. Tan fàcil com guanyar un partit. Res més. Això és el que necessita l’equip grana i el que tota Tarragona espera que passi. S’ha penjat el sold out al Nou Estadi i si no es puja no serà per falta d’ambient. El dos a un de l’anada deixa l’eliminatòria molt oberta. Però, per què pujarà el Nàstic? Com afectarà el factor camp? I si es puja… què? Responen Toni Pinilla, Jordi Blanch i Carles Cortés.

Creus que el Nàstic aconseguirà l’ascens a la tornada? Sí o no i per què?

Toni Pinilla: Penso que el Nàstic aconseguirà l’ascens el dissabte contra el Málaga. Per què? Crec que és el moment ideal, aquest últim partit de la final de l’ascens, per posar en valor tot el que ha fet l’equip durant tota la temporada. El Nàstic, a nivell competitiu, ha donat la cara sempre. A nivell futbolístic ha assolit un estil de joc molt definit i molt sòlid i emocionalment ha gestionat molt bé tots els reptes que ha tingut. Davant equips de la categoria de bon nivell ha donat sempre la cara i ha estat un bon rival.

PINILLA: “EL MÁLAGA NO ÉS SUPERIOR AL NÀSTIC”

Per tot això, a nivell futbolístic, competitiu, anímic i emocional el Nàstic és un equip que s’ha gestionat molt bé aquesta temporada. El Málaga va demostrar que és un bon equip, però no el veig superior al Nàstic. La final de dissabte és una bona oportunitat per l’equip grana.

Jordi Blanch: Crec que sí, que és factible i està a l’abast. Amb un 1-0 al final de la pròrroga el Nàstic en tindria prou i és un resultat que s’ha donat bastantes vegades aquesta temporada tan a casa com a fora. El Nàstic ha jugat 21 partits com a local aquesta temporada i en 14 dels 21 ha aconseguit la victòria. El Nàstic no va ser inferior a La Rosaleda, però el van matar una mica petits detalls i errades individuals que en partits a cara o creu passen factura.

Carles Cortés: Soc el pitjor pronosticador de la història, però el que tinc clar és que el Nàstic, com a mínim, té les mateixes opcions de pujar que el Málaga. La seva avantatge al marcador s’ha de neutralitzar amb un Nou Estadi ple i recolzant com mai a l’equip. I a partir d’aquí un gol. No tinc la sensació que futbolísticament els andalusos siguin superiors. A l’anada van ser més llestos i van aprofitar una jugada d’estratègia i un penal. Ara és el moment que aquest arguments siguin a favor del Nàstic. És una eliminatòria molt igualada.

PINILLA: “LA SEGONA POSICIÓ DONA AVANTATGE AL NÀSTIC”

Fins a quin punt pot ser important el factor camp el dissabte?

Toni Pinilla: Aquestes eliminatòries han canviat molt les últimes temporades. S’ha tret el gol fora de casa i això era un avantatge pels equips visitants. A més a més s’ha instaurat el tema que l’equip que ha quedat per davant mai arriba als penals en cas d’empat. Això és determinant, no tant pel fet en sí sinó perquè l’equip que ha quedat per darrere està més obligat a exposar-se i a arriscar més. En aquest cas té avantatge el Nàstic.

El Nàstic ja va demostrar del que era capaç a l’anada amb el gol de Concha // FOTO: Nàstic

Si el Málaga marqués un gol a una hipotètica pròrroga no valdria doble. Per mi és un canvi substancial i està molt bé, és just. El fet de jugar a casa, davant de la teva afició, si gestiones emocionalment bé el partit també és un avantatge.

BLANCH: “EL NÀSTIC VA FER UN SOBREESFORÇ PER ACABAR SEGON”

Jordi Blanch: El factor camp és molt important, la prova evident és que tothom lluita per quedar el més amunt possible. El Nàstic ha estat 33 de 38 jornades a playoff, algunes líder i al final l’equip va fer un sobreesforç per guanyar el Barça Atlètic al Johan per aconseguir la segona plaça. El Nou Estadi estarà ple de gom a gom i posarà molta pressió. Ja ho va fer dies com els del Ceuta o el Deportivo. Si li preguntéssim al Málaga segurament preferiria jugar la tornada a La Rosaleda i ho farà fora de casa.

Carles Cortés: La història del Nàstic ens diu que gairebé sempre que ha aconseguit l’ascens a Segona ho ha fet com a local. Amb necessitat d’empatar o de guanyar. A l’època moderna: Zamora, 2001; Ourense, 2004 i Huesca 2015. Es crea un ambient especial, un clima especial, una comunió especial. Quan recentment el Nàstic se l’ha jugat fora, s’ha quedat a les portes.

CORTÉS: “LA HISTÒRIA DIU QUE GAIREBÉ SEMPRE S’HA PUJAT COM A LOCAL”

Què suposaria pel Nàstic tornar al futbol professional?

Toni Pinilla: Pensem que el Nàstic és un club que hauria d’estar al futbol professional. També pensaran això els aficionats del Málaga. La justícia es veurà el dissabte, qui ha merescut pujar i qui no. Si acaba sent el Nàstic jo crec que suposarà un cop important a tots els nivells. Canvia molt la Primera Federació de LaLiga Hypermotion. Hi ha molts més ingressos i canvia l’estructura del club en cas de mantenir-se algunes temporades. Estar a Segona suposa consolidar l’estructura del club i això és important, ja que fa massa temporades que el Nàstic no està al futbol professional.

Els tres últims ascensos a Segona del Nàstic s’han aconseguit al Nou Estadi // FOTO: Nàstic

BLANCH: “A SEGONA, EL QUE MENYS COBRA DE TV, SÓN 6 O 7 MILIONS”

Jordi Blanch: Suposaria estar on li pertocaria. És allà on ha estat més temporades aquest segle. Aquesta travessia pel desert de les últimes cinc temporades suposo que ningú se la podia imaginar. Fa dos anys el Nàstic va caure a la final del playoff i esportivament estar a Segona Divisió et dona més prestigi, et col·loca al futbol professional i és un gran aparador. Econòmicament pel Nàstic això resoldria molts problemes. El Nàstic aquest segle no s’ha endeutat excepte quan va baixar de Primera Divisió.

Amb l’actual president a les seves dues etapes s’ha tingut molta cura de tot això. Aquestes últimes cinc temporades amb la pandèmia pel mig sí que han passat factura. El Nàstic ha fet projectes ambiciosos per pujar i la Primera Federació té uns drets televisius mínims, uns 300.000 euros, mentre que a Segona Divisió qui menys cobra són sis o set milions d’euros. No hi ha color. Els últims anys s’han tancat amb dèficit i s’han anat solventant amb ampliacions de capital, però arribarà un moment que això serà inviable. Pujar a Segona Divisió és molt interessant esportiva i econòmicament.  

CORTÉS: “AFICIONATS JOVES NO HAN VISCUT DIES DE GLÒRIA I SÓN EL FUTUR DE L’ENTITAT”

Carles Cortés: L’ascens té dues visions i no sé quina és més important. L’ascens donaria vida esportiva a un Nàstic que des del 2000 s’havia acostumat a estar al futbol professional amb tot el que representa de visibilitat, rivals d’entitat, projecció i, fins i tot, il·lusió de tornar un dia a Primera Divisió. A més, ara mateix hi ha una fornada d’aficionats molt joves que no han viscut aquells dies de glòria i són el futur de l’entitat. A la vegada, l’ascens donaria vida econòmica a l’entitat que ara mateix viu una situació al límit. Amb 1,5 milions de pèrdues cada temporada a Primera Federació, la situació és poc sostenible i només l’aportació econòmica de l’empresari suec i membre del Consell d’Administració, Fredrik Wester, està mantenint amb vida al Nàstic.