El 2020 arriba amb ‘regal’ del 2% per als àrbitres catalans

Xavi Moreno Delgado, Director del Comitè Tècnic d’Àrbitres, analitza la situació dels col·legiats de Catalunya a les portes d’un 2020 que arriba amb ‘regal’. La 8a Nit de l’Arbitratge va tornar a evidenciar la unitat del col·lectiu

Xavi Moreno Delgado, FCF
Xavi Moreno Delgado, Director arbitral/FOTO: FCF

Amb una jurisprudència que es mou en l’ambigüitat i que depèn en bona part de voluntats i interpretacions, la veritat és que ningú pot afirmar res de manera categòrica entorn del futur de la seva situació enfront d’Hisenda. Ni tan sols en el món de l’arbitratge a qui sempre se li ha mirat amb una especial cura.

No obstant això, el seu Director de Comitè, Xavi Moreno Delgado, ho té molt clar i a partir d’aquest 2020 hi haurà una retenció mínima d’un 2% per als col·legiats catalans en els seus ingressos que, per descomptat, també hauran de presentar-los en la seva declaració anual.
Què no ha sentat massa bé en el nostre col·lectiu? Ja em diràs quants no continuen arbitrant. És una cosa normal, qualsevol ingrés que té un a la vida l’ha de declarar. Hem estat molts anys en aquests llimbs, Seguretat Social no hi ha (els àrbitres no poden estar en cap règim, això ja està reconegut), però qualsevol ingrés cal declarar-ho. Per fi, ja hem posat ‘fil a l’agulla”, argumenta en ferm Moreno qui ha creuat tota Catalunya per a explicar-ho cara a cara.

Notes a considerar: “Qui tingui un altre treball se li incorpora… la veritat és que el 75% dels àrbitres que tenim són menors de 25 anys, no tenen cap pagador, i per les xifres que cobren a l’any (2000-5000) no hauran de fer ni declaració. Ja estem rebent en les 14 delegacions peticions perquè es retingui més (del 2 al 10% o 15%) perquè quan arribi aquest moment de la renda no hagin de pagar 300 euros o 500 sinó que ja haurà estat descomptat”.

Xavi Moreno Delgado, FCF
8a Nit de l’Arbitratge al Hotel Tower de L’Hospitalet/FOTO: FCF
Amb “només tinc coneixement de dos casos” que li hagin dit que deixaran de xiular –”Tant de bo pengis l’entrevista sencera i em diguis si us plau, on ha sentat malament, diga-m’ho”, el màxim dirigent dels col·legiats catalans, ofereix una exposició realista. “De 2.083 àrbitres que tenim, a part dels del futbol sala, quant se’n van… tenen una opció si no els agrada declarar o treballar en una cosa que es declara com en tots els treballs del món se’n van a seva casa. Com els he dit, si no us agrada, us anireu a casa a veure la Casa de Papel i cobrareu zero? Si us emporteu 300 euros, ara pot ser que s’emportin 292. Preferiu cobrar zero o us anireu a una hamburgueseria a treballar el cap de setmana? Havíem de regularitzar-ho. Això, Andreu Subies (anterior president FCF) ja ho preveia i jo he anat a les 14 delegacions a donar la cara i explicar el que és el lògic en aquest país”.

8a Nit de l’Arbitratge

Moreno, al capdavant de la 8a Nit de l’Arbitratge català –”és el reconeixement públic a tota una temporada, a un ascens de categoria i després està l’altre vessant de premis a les persones que porten molts anys vinculats com els del futbol sala que estan vinculats des de fa més de 25 anys. És una festa per a ells”, creu que, com va assegurar el president Joan Soteras “estem en el millor moment de la història. És possible que estiguem molt bé però hem de continuar millorant i contribuint més a l’arbitratge nacional i a l’internacional”
Punt i a part merescut per a Xavi Estrada Fernández ‘el millor àrbitre d’Espanya’ triat el passat curs. “No és un problema de quotes sinó un altre que s’entén molt bé. Si tu tens als millors d’Espanya, que hi ha 20 en Primera, i tens 10 catalans i 10 madrilenys, ja no pots designar la jornada. A Estrada, que és dels millors del món, li tinc afecte des que era el meu quart àrbitre i es va corregir i va anunciar la seva designació per a la final de la Copa d’Àsia quan jo em vaig assabentar. Vaig al·lucinar pel seu nomenament i, quan em vaig assabentar, vaig córrer perquè es publiqués la notícia”.