Com viu el present i veu el futur un entrenador de Segona B?

10 entrenadors d’equips catalans de la categoria de bronze expliquen el dia a dia del confinament i també com preveuen que serà el futur de la competició

JORDI MESTRES @jordimestres7
Molo i José Aurelio Gay en un partit de lliga // FOTO: Jordi Echevarria

L’últim partit que es va disputar al grup 3 de Segona B van ser el Barça B-Llagostera, el Castellón-Prat i La Nucía-Nàstic. Tots tres es van jugar el passat 8 de Març a les sis de la tarda. Des d’aleshores han passat 19 dies sense entrenaments ni competició. Els jugadors estan confinats i els entrenadors també. La rutina ha canviat i els tècnics expliquen com viuen la nova situació, si han necessitat ajuda i també la seva opinió respecte com hauria d’acabar la competició a Segona B. La RFEF decidirà, però cadascú té una opinió ben diferent. Tots, això sí, coincideixen en assegurar que la salut és fonamental i no volen tornar a jugar si no hi ha plenes garanties per a fer-ho.

 

Com porta el confinament? Què fa un entrenador en aquestes circumstàncies?

 

Raúl Garrido (UE Olot): “Porto bé el confinament. Normalment estic lluny de la família i ara estic amb ells i això ajuda. Mica en mica vaig reprenent l’activitat d’entrenador visualitzant entrenaments i partits i estant molt pendent de l’actualitat. Parlo amb club, jugadors i cos tècnic per a no desconnectar-nos. Poc més es pot fer”.

Manolo González (CF Badalona): “El confinament és complicat. Sempre que una cosa no es fa per voluntat pròpia doncs la veritat és que es fa difícil. En el meu cas veig els rivals encara més del que és habitual. Miro futbol de tot tipus i intento aprendre tot el que puc ara que tinc temps”.

Oriol Alsina (UE Llagostera): “El confinament a nivell de família particular molt bé perquè estem bé de salut. Estem preocupats pel que passa a fora. La gent està morint i la vida és el bé més preuat per a tothom. Un entrenador no pot fer gaires coses en aquestes circumstàncies. Ahir vaig parlar individualment amb tots els meus jugadors i amb el cos tècnic. Intentem que facin bondat, que es cuidin al màxim i que tinguin molta prudència per a no sortir de casa”.

Oriol Alsina creu que s’hauria de suspendre la competició // FOTO: Jordi Echevarria

Pedro Dólera (AE Prat): “La veritat és que estar tancar és dur. Són moltes hores i intento fer la lectura positiva del temps que puc passar ara amb la família, que en condicions normals no podem. Intento no desconnectar i estar actiu. Veure partits nostres i repassar coses a millorar, com analitzar rivals, etc. Hi ha molt temps per a fer coses ara mateix”.

José Aurelio Gay (RCD Espanyol B): “El confinament el porto bé, ja que disposo d’espai i tinc material per distreure’m. Jo aprofito un petit jardí que tinc per a fer exercici i prendre l’aire. Després, llegir, veure esport a la televisió, partits gravats, documentals sobre esports i preparar alguna dinàmica per fer per skype amb els jugadors”.

 

Fernández Romo: “Estic molt preocupat”

 

Guillermo Fernández Romo (UE Cornellà): “Estic molt preocupat per la situació que tenim i responsabilitzat socialment per complir amb les normes i desde la distància esperant que la meva família estigui bé. Segueixo en contacte diari amb els jugadors i cos tècnic. Hem posat eines diàries per a que els jugadores es mantinguin actius físicament i mentalitzats en el que queda per fer. D’altra banda analitzo també els equips rivals”.

Manuel Casas ‘Molo’ (Lleida Esportiu): “Porto el confinament de la millor manera que puc. Vaig poder baixar a Almería per estar amb la meva dona i la meva filla i això em tranquil·litza bastant. Estic preocupat pel que està passant i intento seguir les normes que ens indiquen les autoritats. Com entrenador vam tenir una reunió amb el cos tècnic i vam muntar entrenaments virtuals pels matins. Hi ha apartats físics, tàctics i lúdics. Intentem fer-los amb enginy per a crear estímuls als jugadors de cara a que ho facin”.

Molo espera poder tornar a competir i acabar la lliga // FOTO: Jordi Echevarria

Toni Seligrat (Nàstic de Tarragona): “De moment tinc salut meva i de la meva família, que en aquesta situació és el més important. Porto el confinament com puc i el més important és la salut de les persones. La resta queda en un segon pla”.

Francesc Xavier García Pimienta (FC Barcelona B): “El confinament l’estic portant bé acompanyat per la meva dona i la meva filla. Treballo des de casa i mantinc contacte permanent amb tot el meu staff i els jugadors i segueixo diàriament els seus entrenaments i la seva alimentació”.

Nacho Castro (FC Andorra): “Estic en contacte amb el departament de preparadors físics i readaptadors per a que els jugadors segueixin el treball que els hi hem enviat amb les limitacions que existeixen pel confinament”.

 

Ha trobat a faltar algun psicòleg? O amb vostè ja n’hi ha prou?

 

Raúl Garrido (UE Olot): “En el nostre cas tenim una persona dins del cos tècnic que complementa el treball a nivell emocional entre jugadors i entrenadors. Aquesta persona està en permanent contacte amb els jugadors per mantenir el vincle humà que teníem. No trobo a faltar aquesta figura perquè nosaltres ja la tenim i el nostre grup és madur i cohesionat”.

 

Manolo González: “Estem fent el mateix que fa tothom”

 

Manolo González (CF Badalona): “No hi ha cap psicòleg i al final no crec que faci falta perquè no crec que en aquestes condicions pugui fer gaire cosa. Al final estem fent el que fa tothom ara mateix”.

Manolo González es pren el confimanent amb filosofia // FOTO: Jordi Echevarria

Oriol Alsina (UE Llagostera): “És una qüestió molt personal. Cada futbolista i persona és diferent. Alguns el necessitarien i altres no. És un tema individual i no col·lectiu i no s’ha de generalitzar”.

Pedro Dólera (AE Prat): “Jo sóc dels que pensa que un psicòleg és bàsic per a mantenir-te ajustat sempre i per ajudar a muntar estratègies que et permetin sortir de moments complicats com aquest. Jo tinc la sort de tenir al meu costat a Xavi Lucas, que és un gran amic i gran professional alhora”.

José Aurelio Gay (RCD Espanyol B): “No he trobat en falta la figura d’un psicòleg, ja que disposem d’un al nostre cos tècnic. També segueix en contacte amb els jugadors i intervé en les dinàmiques que fem per Skype”.

Guillermo Fernández Romo (UE Cornellà): “Els jugadors poden optar a aquests professionals sempre que ho considerin. El meu paper com entrenador en aquest grup els hi permet comptar amb mi si tenen alguna circumstància especial, com així ha estat. Estic amb ells de la mateixa manera que abans, encara que sigui per telèfon”.

Seligrat desitja salut per tothom i no es preocupa del que no pot controlar // FOTO: Jordi Echevarria

Manuel Casas ‘Molo’ (Lleida Esportiu): “A dia d’avui no ens fa falta. La feina amb els futbolistes està sent bona i tenim molta comunicació amb ells. La gent la veiem bé i no estem tenint gaires problemes. Sí que és cert que si la situació s’allarga en excés pot ser que el que passa ens superi a tots i llavors sí que faria falta. Hem d’estar preparats pel que vingui com a societat en si. Aquesta crisi marcarà un abans i un després i com afrontem el que vingui després marcarà el nostre futur”.

 

Seligrat: “No em preocupo pel que no puc controlar”

 

Toni Seligrat (Nàstic de Tarragona): “No he necessitat mai cap psicòleg. Suposo que va prou bé el que sempre he fet. No preocupar-me ni pensar massa en coses que un no pot controlar. No sabem quan de temps durarà la situació ni com quedarà tot quan acabi. Anem a esperar, a mantenir la salut i que quan arribi el moment estar en les millors condicions físiques i mentals per a tornar a començar i a tirar cap endavant”.

Francesc Xavier García Pimienta (FC Barcelona B): “Psicòleg, no. No cal. Estem tot el meu staff tècnic molt a sobre dels jugadors diàriament. És molt important parlar amb ells, com venim fent. Els hi expliquem la importància de l’entrenament a casa. I, després, entre nosaltres, els membres del cos tècnic, parlem molt a diari. És la millor manera de mantenir-nos units com a grup des de la distància”.

Nacho Castro (FC Andorra): “No crec que faci falta un psicòleg en aquestes situacions. Hi ha molta gent que té necessitats més grans que les que rodegen l’entorn del futbol, que sí que necessiten més un psicòleg, una ajuda per a poder sobreviure a aquesta situació”.

Raúl Garrido espera que es pugui acabar la temporada // FOTO: Jordi Echevarria

Creu que es reprendrà la competició? Com creu que s’hauria de fer?

Raúl Garrido (UE Olot): “Espero que es pugui reprendre la competició. És el meu desig. Posarem tots els esforços perquè així sigui. Si s’ha de jugar entre setmana ho farem. Les notícies no són optimistes, però miro de pensar poc. Crec que aquesta temporada s’ha d’acabar com sigui. El que afectarà sobretot serà de cara a la vinent pel que fa a la competició i les normes. Allà haurem de ser conscients que l’esforç d’ara pot perjudicar-nos de cara al futur. Ens hem d’adaptar i esperar que el sacrifici sigui per a bé”.

 

Raúl Garrido: “Aquesta temporada ha d’acabar”

 

Manolo González (CF Badalona): “No sé si es reprendrà la competició, ja que és molt complicat saber-ho. En cas que es reprengui la competició està clar que hauria de ser amb una mini pretemporada per posar a to físic tots els equips”.

Oriol Alsina (UE Llagostera): “No entenc la incertesa de si es reprendrà la competició o no. No es pot treballar ni a mig ni a curt termini. S’hauria de ser valent i prendre decisions. Jo particularment l’hauria suspès. La responsabilitat pertany als que ho han de decidir, els que manen i cobren per fer-ho. Facin el que facin algú no hi estarà d’acord o que se sentirà perjudicat. S’està dient que es pensa en jugadors, cos tècnic i afició i en això no s’està dient la veritat. S’està pensant en els diners i no en les persones. Si realment es pensés en les persones això ja s’hauria d’haver suspès. Si pensen així que diguin perquè és, no que ho encobreixin en el bé dels futbolistes. En altres esports s’han suspès competicions, com per exemple amb les Olimpíades”.

 

Alsina: “Jo hauria suspès la lliga”

 

Pedro Dólera (AE Prat): “Ho veig molt complicat. Els experts diuen que encara no hem arribat al pic de la pandèmia i per tant això té pinta d’anar per llarg. Jo no crec que abans de primers de Maig com a mínim hi hagi opció i després els jugadors han d’entrenar i agafar la forma. No podem arribar i jugar la mateixa setmana encara que facin feina a casa no és el mateix que moure’t al camp, córrer o xutar. El risc pels jugadors seria molt alt. És una situació única i extrema, que mai s’ha donat a la història. Res del que facin serà just per a tots, però la solució amb més sentit seria donar per acabada la temporada. Que la declarin nul·la i comencem a jugar la vinent”.

Garcia Pimienta i el seu staff treballen amb la idea de tornar a competir // FOTO: Jordi Echevarria

José Aurelio Gay (RCD Espanyol B): “Desgraciadament veig improbable reprendre la competició. No hem estat capaços de controlar l’expansió del virus ni tampoc de tallar-la i em temo que estarem un temps més. Qualsevol solució que les autoritats decideixin sobre la competició serà injusta, ja que perjudicarà algun equip i beneficiarà un altre. La única justa és reprendre les jornades restants i això ara està lluny de que pugui passar”.

 

Gay: “Veig improbable que es reprengui la competició”

 

Guillermo Fernández Romo (UE Cornellà): “En aquests moments de tanta preocupació i incertesa el futbol està en una dimensió molt petita. No sé què passarà ni puc valorar com es torna a jugar. Els organismes oficials seran els que ho dictaminin i així ho acceptarem”.

Manuel Casas ‘Molo’ (Lleida Esportiu): “Crec que aventurar-se a dir si tornarem a jugar o no seria un cara o creu. Tot dependrà de l’evolució de la pandèmia. Ara mateix el futbol queda en un segon pla i les nostres forces les hem de centrar en acabar això com més aviat millor. Per a mi el que voldria és acabar la temporada. Ja sigui d’aquí un mes o dos mesos. Tot el que sigui no acabar-la seria injust. S’ha de fer tot el possible per acabar-la”.

Toni Seligrat (Nàstic de Tarragona): “Quan tornem no depèn de mi, sinó de les autoritats. El tema competitiu és una altra incògnita. No tinc ni la menor idea. Els que són responsables de les competicions espero que s’ho agafin seriosament i apliquin el sentit comú, que ja se sap que és el menys comú de tots els sentits. S’ha d’intentar ser el més just possible i s’haurà d’acceptar la decisió”.

Francesc Xavier García Pimienta (FC Barcelona B): “Nosaltres, òbviament, treballem pensant en que tornarem i que acabarem la competició. Això sí, quan les autoritats sanitàries ho considerin oportú”.

Nacho Castro (FC Andorra): “És difícil saber què passarà amb les competicions i sorgeixen dubtes per la situació. El més just és que es torni a jugar des de la jornada aplaçada, però amb uns mínims de preparació prèvia per a tornar a competir”.

Nota: L’entrenador del CE Sabadell, Antonio Hidalgo, ha volgut mantenir-se al marge de l’enquesta perquè la situació és delicada i no vol pronunciar-se amb escenaris tan incerts.