Cinc àrbitres catalans a 1RFEF i vuit a 2RFEF

Un total de tretze col·legiats adscrits al Comitè Tècnic d’Àrbitres de la FCF xiularan la temporada 2021-2022 a les noves categories sortides de la ja desapareguda Segona B

Sergi Carrero, un dels àrbitres catalans que puja a Segona RFEF // FOTO: Àngel Garreta (CE Europa)
Sergi Carrero, un dels àrbitres catalans que puja a Segona RFEF // FOTO: Àngel Garreta (CE Europa)

Com si fos a propòsit, el futbol català comptarà amb el mateix número total de clubs –comptant que l’Andorra està adscrit a la FCF-  i d’àrbitres a les noves categories que faran oblidar la Segona B, anomenades Primera RFEF i Segona RFEF. Tretze col·legiats figuren a la nòmina que ha fet pública aquest dimarts per la Real Federación Española de Fútbol.

Per a vuit d’ells, aquests nomenaments saben a ascens. Els cinc àrbitres que xiularan a Primera RFEF –dels 60 totals- i els tres que arriben des de Tercera Divisió a la nova Segona RFEF tenen un motiu de celebració aquests dies. Pels cinc restants, el premi és la permanència a la segona d’aquestes categories, on hi ha una relació de 120 àrbitres.

ÀRBITRES CATALANS A 1RFEF

Per ordre alfabètic, el primer de la llista catalana és Albert Ávalos Martos (Igualada, 22 d’abril del 1986). Va ascendir a Segona Divisió B la temporada 2012-2013 i ha estat nou campanyes en aquesta categoria, on ha dirigit 110 partits entre lliga regular i promocions. Es va estrenar a un Osasuna Promesas-Racing B (1-2), el 2 de setembre del 2012.

Ávalos ha anat sabent com debutaven a Segona B els altres àrbitres que l’acompanyen en el camí a la Primera RFEF. Un d’ells és el vallesà Carlos Calderiña Pavón (Sabadell, 16 de febrer del 1991). 62 partits xiulats a Segona B des del seu debut, el 28 d’agost del 2016, a un Rayo Majadahonda-Arenas de Getxo (3-2). Cinc temporades després, ja té nou destí.

Adscrit a la Territorial de Lleida però nascut a la capital del Baix Camp, Albert Català Ferran (Reus, 19 de març del 1989) també treballarà a la categoria més propera al futbol professional. Set temporades a Segona B –des de la 2014-2015- i 83 partits dirigits. El primer va ser un Las Palmas At.-Toledo (0-1), el 31 d’agost del 2014.

46 partits en quatre temporades a la Segona B ha dirigit el quart protagonista d’aquest bloc, David López Jiménez (Barcelona, 21 d’abril del 1991). Es va estrenar a la ja desapareguda categoria el 28 d’agost del 2017, a un partit Tudelano-Barakaldo que va acabar com va començar (0-0).

El ‘benjamí’ d’aquest quintet és tarragoní. Gonzalo Romero Freixas (Tarragona, 2 de maig del 1994) només ha estat dues temporades a la Segona B, on es va estrenar el dia 1 de setembre del 2019. Ho va fer al mateix escenari on va debutar Ávalos, a les instal·lacions de Tajonar, a un partit Osasuna Promesas-Valladolid Promesas que va acabar 1-0. Ha dirigit 19 partits a la Segona B.

ÀRBITRES CATALANS DE 2RFEF

Comencem repassant als ‘veterans’. En altres paraules, els cinc que havien xiulat a Segona B la temporada 2020-2021. Un d’ells és un jove àrbitre palamosí amb tres campanyes d’experiència a la categoria de bronze. Gerard Brull Acerete (Palamós, 3 d’abril del 1997) va signar el seu ascens amb 21 anys i va viure la seva ‘première’ a un Ejea-Atlètic Balears, el 9 de setembre del 2018 (1-0). Fins ara havia dirigit 32 partits.

Més jove encara és Pol Godia Solé (Lleida, 6 de setembre de 1998), qui va compartir ascens amb Brull. Encara no havia fet els 20 anys quan va arbitrar el seu primer partit a Segona B, un Teruel-Valencia Mestalla (1-0), el 2 de setembre del 2018. Fins a la campanya que ara acaba havia xiulat a 31 encontres de la Segona B.

Per Joan Masip Vidal (Lleida, 30 de març del 1997), la que ara acaba va ser la primera temporada a la Segona Divisió B i ara continuarà a la 2RFEF. Va xiular el seu primer partit a la categoria el 18 d’octubre de 2020 a Bunyol, un At. Levante – UD Ibiza que va acabar 0-1 i on va mostrar la seva primera vermella a la categoria, concretament una doble groga al visitant Ángel Rodado. Ha arbitrat 10 partits aquesta campanya.

També portava una temporada a Segona B Bruno Montoro Ferreiro (Barcelona, 18 de desembre de 1989). L’àrbitre barceloní ha xiulat 9 partits aquesta campanya i el primer d’ells va ser al Camilo Cano. Un La Nucía-Villarreal B amb el resultat final 1-2 i, com al cas de Masip, també amb una vermella, al coreà del filial groguet June Hyuk Ahn, per doble amonestació.

Finalment, un dels àrbitres més longeus de l’antiga Segona B, amb un total de 10 temporades a la categoria. Òscar Sauleda Torrent (Mataró, 13 de novembre del 1984), adscrit a la delegació de Penedès-Garraf malgrat haver nascut al Maresme, ha dirigit 97 partits a la categoria de bronze, incloent promocions. El seu debut va ser el 10 de setembre del 2011, a un Zaragoza B-Huracán que va acabar 0-0.

ÀRBITRES DE TERCERA QUE PUGEN A SEGONA B

Dels quatre àrbitres catalans que van participar al conegut com a Programa de Talents i Mentors de Tercera Divisió, tres van obtenir l’ascens. Només Enric Bureu es va quedar sense aquest premi, però tindrà més oportunitats en el futur. Sobretot, perquè un dels ascensos és una mostra de no defallir mai.

Ens referim a Sergi Carrero Romera (Igualada, 21 de juny de 1993). L’estiu del 2017, aquest àrbitre celebrava el seu ascens a la Segona B i es va estrenar a un Penya Deportiva-Valencia Mestalla (1-0), el 3 de setembre d’aquell any. Després de dues campanyes i 25 partits, li va tocar baixar a Tercera. Lluny de deprimir-se, Sergi va seguir treballant i dues temporades més tard, torna a pujar. A més, com el millor dels quatre aspirants catalans.

I després de quatre temporades a Tercera, Salvador Morros Monge (Cornellà de Llobregat, 28 de gener del 1995) accepta el repte de viatjar per l’Estat Espanyol per una de les seves grans passions. L’altra és la gestió mediambiental, com a tècnic en la matèria. Al seu currículum futbolístic està marcada la data del 26 d’agost del 2017, a La Bòbila. Es va estrenar a Tercera a un derbi Gavà-Castelldefels que va acabar 0-6.

La nòmina arbitral catalana a Segona RFEF comptarà també amb Marc Oltra Sáez (Barcelona, 10 de març del 1997). Arriba a aquesta categoria després de dues temporades a Tercera Divisió, on va debutar el dia 1 de setembre de 2019, a Vilatenim, a un Figueres-Manresa (0-2) on va xiular un penalti al temps afegit a favor dels del Bages.

Són tretze àrbitres que estrenaran les dues noves categories RFEF. Sort per a tots ells.