Andreu Subies, president FCF: “Per poder fer el que fem, cal recollir diners i invertir”

Com cada final de curs, el president del futbol català, Andreu Subies, fa un repàs exhaustiu, a través de FutbolCatalunya, previ a l’Assemblea de dissabte 27 a Vic

MANUEL SEGURA
Andreu Subies, president de la FCF / FOTO: ÀLEX GALLARDO
Andreu Subies, president de la FCF / FOTO: ÀLEX GALLARDO

Impressionant final de temporada amb els campionats de Catalunya, les Trobades Territorials, Nit de Campions, Assemblea … com sempre, una mica més. ¿Aquestes Trobades són com un examen final de curs?

No. Els exàmens són diaris. Salou és una festa, un premi per a totes les nenes i això demostra que la Federació necessita que els clubs inverteixin en futbol femení. És una obligació ajudar a la gent que té ganes de fer coses en aquest entorn del futbol femení perquè puguin gaudir més.

Ara que està de moda el futbol femení per raons mundialistes. Està en el lloc que li correspon?

Juntament amb el futbol platja i futbol sala tenen molta capacitat per créixer. Pel que fa al futbol base i l’amateur crec que hem trobat el seu lloc amb infinitat de grups i categories. En futbol femení tenim moltíssim espai per créixer, estem en 10.000 llicències per 130.000 de nens, hi ha moltíssim treball per davant

Estem a Salou amb motiu d’aquestes Trobades Territorials, amb més de 1.300 persones en acció, catorze territorials en joc. El que s’ha dit: una gran moguda. Això com es fa?

En el futbol, ​​com tot a la vida, són diners. Perquè alguna cosa es promocioni i tiri endavant, tingui futur i arribar a ser quelcom, cal invertir i en això es van molts diners de la Catalana. Campanyes, Jornades o aquestes Trobades on les nenes són protagonistes durant tot el dia. Tot això és perquè les jugadores sàpiguen on són, què fa la seva Federació i que els clubs puguin tenir més facilitats per treballar. És una ‘moguda’ en tots els sentits, però, des del primer dia que vam arribar, sempre hem apostat pel futbol femení. Encara recordo els quilòmetres que havien de fer algunes nenes d’alevins o infantils; mentre un nen podia anar en metro a un partit, a una nena li calia una hora de cotxe.

Dissabte 27, Assemblea del Futbol Català, com cada final de temporada i, una cosa que es repeteix, ni una sola iniciativa per debatre per part dels clubs. Quina interpretació cal fer?

Propostes n’hi ha moltes, però es produeixen durant l’any i així són la majoria de canvis que es fan. És el dia a dia: s’ha canviat reglaments, s’ha creat comitès, ens han arribat lleis duríssimes per a la seva aplicació, hem canviat normatives al sol·licitar-els clubs a través de qüestionaris i estem a tots els llocs. Les contínues reunions amb els delegats tenen aquest fi. Moltes propostes ja s’han portat endavant. Els clubs ens demanen formació i és el que els donem. Avui, entre la llei de la Seguretat social, la d’Hisenda, partits amistosos o mutualitat cal estar preparats. La gestió no és complicada, però cal estar preparats.

A l’Assemblea d’aquest dissabte és previsible, segons les nostres notícies, que la FCF presenti un benefici pròxim al milió d’euros. Això és gestió o producció de molts ingressos?

Per poder fer el que fem cal recollir diners i invertir-durant aquest any perquè la FCF ingressa a partir de setembre. Des del primer dia que vam entrar, sempre hi ha hagut benefici a nivell comptable, a nivell balanç i auditoria, però també cal recordar que aquesta Federació sempre està invertint constantment. És a dir, equilibres amb la reinversió del superàvit. I aquesta temporada reinvertirem 900.000 euros en material esportiu, campanyes o Trobades. Tots els clubs tindran la mateixa pilota des del primer dia, això ens garanteix transparència. Ens ha costat tres anys i esperem trobar aquest equilibri perquè els clubs tinguin aquest avantatge. El que no s’inverteix en pilotes, s’inverteix en campanyes, Trobades … tot. Els fons propis eren negatius i ara ja són positius.

Han pagat la sanció milionària per part de la Seguretat social?

L’hem cobert amb el benefici perquè tot forma part de la magnitud de la Federació i una responsabilitat molt important. Això és el que volem transmetre. Cal pensar que tenim clubs amb més de 1.000 nens i això vol dir que, amb una mitjana de 500 euros, surten més de mig milió d’euros. Això ja ens marca la magnitud i responsabilitat que tenim. Intentem que hi hagi un control, a un present normal i un futur tranquil per complir els projectes. No volem tensions en cap nivell vingui qui vingui a la FCF.

Balanç positiu i negatiu de la temporada 2014-2015

Positiu: totes les dificultats que han sortit (articles FIFA, Seguretat social o Projectes nous com el Portal de l’Federat). El futbol va molt ràpid, necessita avançar i s’està garantint la seva estabilitat.

Negatiu: la magnitud de 150.000 llicències, 5.000 partits setmanals, 140.000 anuals molts tornejos i campionats, moltes lesions i moltes empreses vinculades al món del futbol. Això és imparable. La Federació és l’única que està posant mitjans, responsabilitat, reglaments, Mutualitats, formació .. i això té molts costos. A vegades costa molt arribar fins als pares o fins als mateixos nens o clubs perquè hi ha crisi i tot això porta problemes. No obstant això, crec que tots els problemes es reconvertiran en avantatge per al curs vinent.