Andrés Manzano: “Si la Segona B era un pou, ara és un cràter”

La reforma de la categoria no convenç al director general del Cornellà. El club verd afronta el seu tercer play-off d’ascens consecutiu, una gesta sense precedents al futbol català

JORDI MESTRES @jordimestres7
Andrés Manzano és el director general del Cornellà // FOTO: UE Cornellà

Tres equips catalans disputaran la promoció d’ascens a Segona Divisió. Barça B, Sabadell i Cornellà tenen una oportunitat única i en el cas dels verds és la tercera consecutiva. L’últim trienni el club verd ha acabat sempre entre els quatre primers, una fita que fins ara no havia assolit cap equip català des de la creació de Segona B. Andrés Manzano, el director general, explica com afronta el club verd el play-off express i també dóna la seva opinió sobre com queda la categoria de cara a la temporada vinent.

Com està vivint les últimes setmanes?

Cada dia em quedo sense bateria al telèfon dos cops. Tinc el tema de les empreses i el del futbol, que amb el play-off express ha donat molt de si. Parlo amb tots els jugadors un cop a la setmana per mantenir el contacte.

Per a jugar un play-off que sembla que ara té dates, però ni tan sols estan entrenant al camp.

És difícil perquè això mai havia passat. El meu cap sempre em porta cap a solucions jurídiques i al que diu el dret. Hi havia tres possibilitats. Acabar la competició quan sigui és una i en això entenc a la gent del Lleida. No comparteixo moltes coses amb ells, però si fos el Lleida faria coses similars i entenc la seva postura. Si no es pot acabar, s’hauria d’anular i l’altra opció és donar-la per acabada amb ascensos i descensos. El que hi ha ara és un play-off express i una categoria nova amb 100 equips.

El pitjor no és com acaba la temporada actual, sinó com queda el panorama de cara a la vinent.

Si la Segona B era un pou, ara és un cràter. Si amb 80 era un pou ara amb 100 és un cràter.

Això és empitjorar la categoria?

Clar, posats a fer-ho ho hauríem de fer ja. Per què donem un any de marge? Jo crec en la Segona B Pro.

Potser s’ha volgut perjudicar els mínims clubs possibles.

Totes les decisions que es prenguin no deixaran content a tothom. És difícil. Entenc que s’han pres decisions des del punt de vista d’intentar fer el menys mal possible. S’estan queixant el Lleida i el San Fernando. Si hi haguessin descensos enlloc de dos tindries setze equips emprenyats.

Aquest play-off costa diners al Cornellà?

No sé com acabarà, però ens costarà molt més que un play-off normal.

Per què?

Els equips que ja han acabat la temporada han estalviat diners, ja que han fet un erte i han deixat de pagar mensualitats. Jo hauré de reactivar els jugadors i els hi hauré de pagar mesos no previstos com juny i juliol. Ara bé, haurem de pagar primes de play-off, un desplaçament a Murcia i uns test i controls sanitaris sense els ingressos de taquilla que no tindrem . Té un cost més elevat que el que hagués tingut normalment. També hi ha equips que inverteixen molts diners i no juguen play-off. Invertir 30 o 40.000 euros per fer un play-off val la pena? Segurament sí.

“Un play-off és una oportunitat única”

Compensa?

No compensa. Compensa si puges. El que no pots fer és deixar de jugar una opció com aquesta que tens. Fer un play-off és tan car que s’ha de fer i qualsevol club traurà els calers d’on sigui perquè és una oportunitat única.

Amb Manzano, el Cornellà ha pujat a Segona B i ha disputat tres play-off d’ascens seguits // FOTO: Óscar Yeste

Podran jugar algun partit abans del play-off? Pot ser una situació bastant atípica.

Com jugaràs? Quina alternativa hi ha? Què és millor això o que pugin per decret els primers? Això últim no ho diu en cap normativa de competició. Els primers mantindran el dret preferencial a play-off.

El Cornellà està preparat infraestructuralment per jugar a Segona Divisió?

El Cornellà sempre està preparat per tot. Ho estava el Rayo Majadahonda? Ho estava el Llagostera? El Cornellà té més infraestructura que altres clubs que han pujat i competit sense problema. A nivell esportiu, organitzatiu i econòmic tenim una estructura potent. No tenim instal·lacions, però al final se’n trobaria una.

A tothom li vindria al cap el camp de l’Espanyol.

Pot ser el camp de l’Espanyol, però trobaríem una. Tan de bo tinguem aquest problema. T’asseguro que és el problema que vull tenir.

“Som l’únic català amb tres play-off seguits”

El que ha crescut la criatura. Tres play-off seguits i sembla que no hagi passat.

Som l’únic equip català que ha fet tres play-off seguits d’ascens a Segona Divisió i no tenim reportatge a TV3. És una cosa que no s’ha fet mai i no ha tingut ressò. Sembla que sigui fàcil i cada any hi ha equips molt potents que es queden fora.

Andrés Manzano, mitja vida a Cornellà // FOTO: Jordi Mestres

A més amb tres entrenadors i tres equips completament diferents.

Del play-off de Jordi Roger crec que no queda cap jugador.

Això parla bé de vostè?

Parla bé de l’estructura del club. Sóc el responsable de tot per lo bo i per lo dolent. El club ha seguit treient jugadors de la base, que ens ajuden molt. El preparador físic és el mateix, la secretaria tècnica és la mateixa persona…

Quina és la clau de l’èxit del Cornellà per a fer aquesta gesta?

La clau és que és una estructura sòlida i que això no canvia. Les persones que han vingut s’han adaptat a nosaltres i no hem canviat el club per un entrenador. Aquí la fórmula és la nostra, que ja funciona. Volem que els entrenadors ens ajudin a millorar-la i els equips del Cornellà any rere any estan al futbol base fent grans temporades. Amb Jordi Roger vam fer dos anys play-off a Tercera, vam fer un any cinquè a Segona B, un altre novè i sempre hem estat a un nivell alt. La fórmula funciona. Jo la lidero, però hi ha molta gent darrere que hi creiem.

Tot això se li podria dir als que critiquen que el Cornellà guanya pel seu camp?

Llavors per què el Prat o el Llagostera no guanyen tant també?

“El Cornellà no ha perdut el 2020”

Al Llagostera també li deien l’any que va pujar.

El camp és un element, però nosaltres estaríem encantats de jugar a la Nova Creu Alta cada setmana. El futbol són onze contra onze i al nostre camp hem tingut bones ratxes, però també dolentes. Si no guanyes fora de casa no estàs a dalt i el Cornellà en tot el 2020 no ha perdut cap partit. La gent és simplista i no agrada reconèixer l’èxit de l’altre perquè suposa entendre la nostra part com un fracàs. Nosaltres, per exemple, vam fer el millor partit de l’any a l’estadi Johan Cruyff. Des de la jornada 6 qualsevol classificació que facis el Cornellà és el primer.

Parlant del futbol base aplicaria la mateixa fórmula que a la Segona B per acabar la temporada?

Dic la meva posició, però no és la postura del club encara que sigui difícil. Per mi és difícil. No estic molt d’acord amb moltes coses que es fan al futbol base. Ens omplim la boca des de les institucions de que el futbol base és per formar i constantment fem campanyes federatives no té gaire sentit fer ascensos i no descensos. Això al meu coordinador no li agrada que ho digui. No em posicionaré en contra, ja que estic fent una cosa contraproduent. Dic el que em sembla. Tan important és que un prebenjamí pugi de categoria? Futbol onze encara t’ho compro, però futbol set? Jo sincerament no ho veig ni em sembla lògic.

El Cornellà és el tercer millor futbol base de Catalunya?

Si sumem quantitat i qualitat sens dubte. Està clar que estem entre els tres primers. Al futbol base compta molt la part que fas de formació i nosaltres tenim molt de compte dels nens que no arribaran a professionals i formen part de la nostra entitat. Tenim més de 70 equips i qui dubti d’això és perquè no segueix dades objectives.